Zdrowy Białystok

Piątek, 26 04 17:13

Ostatnia modyfikacja:piątek, 26 04 2024

Podsumowanie Akademii Uwielbiam

Wtorek, 09 kwiecień 2019 10:21

W tym roku program spotkał się z bardzo dużym zainteresowaniem. Wzięło w nim udział aż 160.000 uczniów ze szkół podstawowych i gimnazjów z całej Polski! Zyskali oni nie tylko obszerną wiedzę na temat zdrowego stylu życia, zasad odżywiania, niemarnowania żywności i gotowania, ale uczestniczyli także w specjalnych konkursach, w których do zdobycia były atrakcyjne nagrody!
Akademia Uwielbiam jest skierowana do uczniów i nauczycieli klas VI-VIII szkół podstawowych oraz klas III gimnazjów. Tegoroczny program trwał od października 2018 roku do końca lutego 2019 roku. W tym czasie ponad 160.000 uczniów uczestniczyło w ciekawych zajęciach lekcyjnych  na podstawie materiałów przygotowanych przez zespół ekspertów (metodyka oraz dietetyka), w atrakcyjny sposób zachęcających uczniów do wspólnego, kreatywnego działania. Uczestnicy Akademii Uwielbiam poznali podstawy zdrowego stylu życia, potrzeby różnicowania produktów w codziennej diecie oraz zobaczyli, jak ważną rolę odgrywają one w odżywianiu. Dowiedzieli się także, na czym polegają właściwe zachowania związane z niemarnowaniem żywności i dlaczego powinno się doceniać wartość wspólnych posiłków i ich przygotowywania, a także radość płynącą ze wspólnego gotowania.

Czytaj więcej: Podsumowanie Akademii Uwielbiam

Wyzwanie pięciu porcji

Czwartek, 04 kwiecień 2019 10:52

podejmij042019Światowy Dzień Zdrowia, ustanowiony na 7 kwietnia każdego roku przez Światową Organizację Zdrowia (WHO), ma na celu zwrócenie uwagi na problemy zdrowotne społeczeństw na całym świecie. Specjaliści podkreślają, jak ważna w tym zakresie jest prewencja, której istotnym elementem jest m.in. zbilansowana dieta. Stanowi ona dla zdrowych osób parasol ochronny przed licznymi chorobami, a także wspiera w walce z nimi. Co jeść, aby cieszyć się dobrym zdrowiem? Przede wszystkim warzywa i owoce, podkreślają eksperci.
Podstawą Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ), są warzywa i owoce. Niestety Polacy wciąż spożywają ich za mało – przeciętnie konsumujemy zaledwie 280 g na dobę, podczas gdy dzienna, zalecana przez IŻŻ dawka to minimum 400 g, z czym zgadza się aż 8 na 10 lekarzy i dietetyków. Specjaliści zwracają uwagę na konieczność zmiany przyzwyczajeń żywieniowych, bowiem właściwe odżywianie jest jednym z najistotniejszych czynników, poprawiających funkcjonowanie naszego organizmu.

Czytaj więcej: Wyzwanie pięciu porcji

Zdrowie w jelitach

Czwartek, 04 kwiecień 2019 10:40

Skład i aktywność mikroflory w jelitach może być warunkowana przez wpływ czynników zewnętrznych. Należą do nich np. rodzaj diety, używki, leki (zwłaszcza antybiotyki), higiena czy przewlekły stres, ale bardzo istotne są też genetyka i czynniki geograficzne. Jednak jak wskazują badania, to właśnie będący skutkiem nadmiaru obowiązków stres, jest jedną z najczęściej wymienianych przez Polaków przyczyn dolegliwości brzusznych. Jak w dobie postępującego rozwoju cywilizacji możemy radzić sobie z problemami ze strony układu pokarmowego, w tym z Zespołem Jelita Nadwrażliwego (ZJN)?
Prawidłowa mikroflora jelitowa - za co odpowiada?
W jelicie cienkim zachodzi proces trawienia spożytego pokarmu oraz wchłaniania składników pokarmowych do krwi lub limfy. Z kolei jelito grube stanowi miejsce ostatecznego wchłaniania wody. Z uwagi na korzystne warunki pH, ta część jelita stanowi swoistą „niszę mikrobiologiczną” ludzkiego organizmu, zwaną mikrobiotą jelitową.

Czytaj więcej: Zdrowie w jelitach

Światowy Dzień Autyzmu

Wtorek, 02 kwiecień 2019 10:57

Obchodzony na całym świecie 2 kwietnia Światowy Dzień Autyzmu to okazja by okazać solidarność z osobami cierpiącymi na autyzm i ich bliskimi. Na jej znak coraz więcej osób przypina tego dnia niebieskie wstążeczki i bierze udział w imprezach integracyjnych. Jednak wsparcie dla osób zmagających się z autyzmem to nie tylko akceptacja, ale też innowacyjne podejście do leczenia jego skutków i poprawy jakości życia.
Światowy Dzień Autyzmu został powołany w 2008 roku z inicjatywy Jej Wysokości Mozah, małżonki emira Kataru Hamada ibn Chalifa as-Sani, popartej przez Zgromadzenie Ogólne ONZ. Jego celem jest powszechne podnoszenie świadomości na temat autyzmu i znoszenie barier, na jakie napotykają osoby ze spektrum autyzmu i ich rodziny.
Sukcesem ostatnich lat jest „odczarowanie” autyzmu i zdjęcie z niego mylącej łatki „choroby psychicznej”. Do opinii publicznej przedarł się pogląd, że autystycy to „nadwrażliwi artyści i geniusze”. Jest w nim sporo prawdy, niemniej jednak każda z osób cierpiących na autyzm oraz ich bliscy zmagają się na co dzień z wieloma problemami  i lękami związanymi z komunikacją ze światem zewnętrznym, zachowaniami społecznymi, nauką nowych (często podstawowych czynności) czy zaburzeniami neurologicznymi. Lęk wywołany kontaktem fizycznym, otwartą przestrzenią, zaburzenia mowy czy równowagi nie są sprawami błahymi – to kwestie, które często burzą życie nie tylko osoby cierpiącej na autyzm, ale również jej otoczenia. Dlatego tak ważne jest wspieranie ich rehabilitacji i terapii pomagających je zniwelować.

Czytaj więcej: Światowy Dzień Autyzmu

W Dzień Marchewki postaw na zdrowie

Wtorek, 02 kwiecień 2019 10:47

DzieC584 marchewkiKalendarz pełen jest nietypowych świąt, dlatego nie zaskoczy nikogo fakt, że 4 kwietnia obchodzimy… Dzień Marchewki. Wbrew pozorom jest to jednak bardzo istotna data – marchewka jest niezwykle bogata w wartości odżywcze, nie tylko surowa, ale i w formie soków, musów i smoothies, co potwierdza m.in. oznaczenie Certyfikowany Produkt (CP) na opakowaniach. Jej spożywanie wpływa na organizm, wspierając jego funkcjonowanie.
Mała, niepozorna, w kolorze pomarańczowym – marchewka jaka jest, każdy widzi. Kryje w sobie prawdziwą moc – marchew to sprzymierzeniec naszego wzroku, układu krążenia i układu odpornościowego. Wysoka zawartość prowitaminy A oraz innych składników odżywczych to najważniejsze powody, dla których warto ją wprowadzić do codziennej diety. Sprawdź, co dzięki niej zyskasz.

Czytaj więcej: W Dzień Marchewki postaw na zdrowie

Rejestracja potencjalnych dawców szpiku

Wtorek, 26 marzec 2019 09:29

dkmsdawcaW pierwszym tygodniu kwietnia na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku oraz Uniwersytecie w Białymstoku odbędzie się rejestracja potencjalnych dawców szpiku organizowana przez fundację DKMS.
Rejestracja polega na pobraniu wymazu z wewnętrznej strony policzka oraz wypełnieniu formularza z danymi osobowymi. Próbka zostaje przesłana do Fundacji, gdzie wykonywana jest typizacja antygenów zgodności tkankowej. Wyniki badania oraz dane dawcy są wprowadzane do specjalnej bazy, a na podany przy rejestracji adres zostaje przysłana karta dawcy.

Czytaj więcej: Rejestracja potencjalnych dawców szpiku

Jak i po co segregować śmieci

Czwartek, 21 marzec 2019 12:55

śmiecisegregacjaProdukowanie odpadów jest nierozerwalnie związane z obecnością człowieka na Ziemi. Jednak kiedyś ludzie otaczali się przedmiotami z tworzyw naturalnych, które szybko ulegały rozkładowi. Obecnie wytwarza się coraz więcej produktów z coraz trwalszych materiałów. Wydawałoby się więc, że powinny nam służyć długo. Niestety – jest wręcz przeciwnie, większości z nich pozbywamy się bardzo szybko. W efekcie przyroda nie może sama sobie poradzić z usunięciem śmieci, których rozkład potrafi trwać nawet kilkaset lat. Jak możemy jej pomóc uporać się z tym globalnym problemem? Jednym ze sposobów jest właściwa segregacja śmieci we własnym domu.
- Wraz ze wzrostem populacji ludzi na Ziemi przybywa na niej także śmieci. W 2017 roku w Polsce zostało wytworzonych w sumie 11 968,7 tys. ton odpadów komunalnych. Ponad 83% z nich – o ponad 4% więcej niż w roku 2016, wyprodukowały gospodarstwa domowe. Na jednego mieszkańca naszego kraju przypadało ich średnio 312 kg – mówi prof. dr hab. Piotr Skubała z Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach, ekspert wspierający akcję „Kubusiowi Przyjaciele Natury”.

Czytaj więcej: Jak i po co segregować śmieci

W trosce o serce

Środa, 20 marzec 2019 10:58

Polki mają większą wiedzę na temat objawów zawału serca niż Polacy. Kiedy jednak ryzyko zawału dotyczy ich samych, bagatelizują objawy i, dłużej niż mężczyźni, zwlekają z wezwaniem pomocy – wynika z badań przeprowadzonych na potrzeby ogólnopolskiej kampanii Śląskiego Centrum Chorób Serca w Zabrzu „Zawał serca – Czas to Życie”.
Większość kobiet w Polsce (82 proc.) prawidłowo wskazuje, że ból w klatce piersiowej może oznaczać zawał lub problemy sercem – dla porównania, taką wiedzę deklaruje 69 proc. mężczyzn. Panie rzadziej też niż panowie (18 proc. vs 25 proc.) odpowiadają „nie wiem”, na pytanie, jakie mogą być konsekwencje zwlekania z wezwaniem pomocy w przypadku zawału serca. Ale paradoksalnie to właśnie one później od mężczyzn dzwonią po pogotowie w przypadku podejrzenia incydentu sercowo-naczyniowego, narażając swoje serca na nieodwracalne uszkodzenia.

Czytaj więcej: W trosce o serce

Przygotuj się na przyjście wiosny

Wtorek, 19 marzec 2019 11:11

GROPRINOSIN 0319Wszystko budzi się do życia. Dlaczego więc i my nie czujemy się podobnie? Niestety, nasz przyzwyczajony do zimowej pogody organizm nie najlepiej znosi przełom pór roku. Jak mu pomóc?
Przez ostatnie miesiące większość z nas działała na nieco zwolnionych obrotach. Długie wieczory sprawiały, że więcej czasu spędzaliśmy w domu, często przed telewizorem. Rzadziej też jedliśmy warzywa i owoce, a brak ruchu rozleniwił nasz organizm. A tu pojawiają się nowe wyzwania: zaczyna się zmiany pogody – inna jest wilgotność powietrza, zmienia się ciśnienie, raz jest ciepło, a za chwilę znów zimno. Jak pomóc organizmowi przetrwać ten trudny czas?
Siła w diecie
Aby wzmocnić organizm, a tym samym usprawnić jego działanie, warto postawić przede wszystkim na produkty bogate w błonnik. Błonnik wspomaga pracę jelit, które z kolei wpływają na trawienie i wchłanianie składników odżywczych. Odporność organizmu w dużym stopniu zależy od pracy jelit. Sięgajmy więc po razowe pieczywo, grube kasze, surowe lub blanszowane warzywa np. mrożonki, owoce, nasiona, orzechy.

Czytaj więcej: Przygotuj się na przyjście wiosny

Nowoczesna mama to świadoma mama

Wtorek, 19 marzec 2019 11:08

Folik 30 tabl kopiaJak wynika z raportu, przeprowadzonego na zlecenie marki Folik, polska mama coraz lepiej zna swoje potrzeby, a o zdrowie swoje i dziecka troszczy się już na etapie planowania macierzyństwa. Specjaliści podkreślają, że ma to fundamentalne znaczenie dla przyszłości dziecka.
Przygotowania warto rozpocząć co najmniej pół roku przed planowanym zajściem w ciążę. Dzięki temu nasze ciało łatwiej zniesie trud, jakim bez wątpienia jest stworzenie nowego życia, a po porodzie szybciej powróci do formy. Planowanie macierzyństwa zminimalizuje także ryzyko powikłań w ciąży i wad wrodzonych u dziecka.
Sprawdź swoje zdrowie
To absolutna podstawa! Na początek warto skonsultować plany rozrodcze z ginekologiem. Prawdopodobnie zleci ci wykonanie kilku prostych badań: morfologii, cytologii, badania moczu. Można również sprawdzić stan tarczycy - nieprawidłowy poziom jej hormonów może utrudniać zajście w ciążę. I nie zapominaj o dentyście - próchnica, a właściwie towarzyszący jej stan zapalny zwiększa ryzyko powikłań ciążowych. Jeśli przyjmujesz przewlekle leki, spytaj swojego lekarza, czy możesz je zażywać w ciąży.

Czytaj więcej: Nowoczesna mama to świadoma mama

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Aktualności