Cena czy jakość
Tylko 12% klientów kieruje się ceną przy zakupie przetworów z owoców i warzyw. Najnowsze badania świadomości konsumenckiej, przeprowadzone w czerwcu br., pokazują, że skład produktu, jakość lub wpływ na zdrowie są dla konsumentów dużo ważniejsze niż cena przetworów owocowo-warzywnych. Wyniki wykazały, że trend dotyczący zdrowego odżywiania nieustannie zyskuje na znaczeniu przy dokonywaniu wyborów zakupowych, a konsumenci są w stanie zapłacić więcej za jakościowe wyroby rolno-spożywcze.
Dane z badania Promocja Certyfikacji Innowacyjnych Przetworów z Owoców i Warzyw etap II, IQS Sp. z o. o., czerwiec 2019, Badanie CAWI, matki dzieci w wieku 3-18 lat, N=207.
Dla spragnionych witamin
Zwłaszcza w słoneczne, upalne dni nie trzeba długo dzieci namawiać na wypicie szklanki musującego napoju. Jeśli chcesz podać dziecku coś pysznego i wartościowego warto przygotować wodę z witaminami. Orzeźwiająca szklanka Visolvitu doda energii na cały dzień, a jednocześnie wzmocni organizm.
VisolVit Junior Truskawka to zestaw witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju dzieci oraz młodzieży. Pyszny truskawkowy smak, do tego musująca forma dająca uczucie orzeźwienia. Preparat zawiera między innymi witaminę D, A, C oraz witaminy z grupy B. VisolVit Junior może być stosowany jako uzupełnienie diety dziecka już od 3. roku życia. Wygodna formuła opakowania pozostaje niezmienna. Wystarczy saszetkę granulatu rozpuścić w 1/2 szklanki schłodzonej wody (raz dziennie).
Visolvit Junior Truskawka jest szczególnie polecany: w okresie wzmożonego zapotrzebowania na witaminy oraz w czasie intensywnego wysiłku fizycznego i umysłowego.
VisolVit Junior Truskawka nie zawiera sztucznych barwników oraz substancji konserwujących.
Wakacje na wysokościach
Sezon urlopowo-wakacyjny w pełni. Choć niektórzy wolą bierny wypoczynek spędzony na plażowym ręczniku na piaszczystej plaży, inni do relaksu potrzebują aktywności i ruszają na górskie szlaki. Do tej drugiej formy odpoczynku warto dobrze się przygotować, aby uniknąć niemiłych niespodzianek. Podpowiadamy jak!
Po pierwsze: dobry termos
Pogoda w górach bywa zmienna i naprawdę kapryśna. Choć wyprawę u podnóża gór rozpoczniesz w pełnym słońcu, w połowie szlaku warunki pogodowe mogą mocno zmienić, a temperatura – ochłodzić. Na takie przypadki warto zaopatrzyć się w termos utrzymujący ciepło przez wiele godzin. Nawet jeżeli zawartość w postaci gorącej herbaty lub kawy zniknie w przeciągu pierwszej godziny wyprawy, będziesz mógł ponownie napełnić termos w schronisku na szlaku. To rozwiązanie bardzo praktyczne, a także ekologiczne! Swój własny pojemnik na napój zastąpi Ci wszelkie jednorazowe plastikowe i papierowe kubeczki, które w moment po spożyciu zamieniają się w zbędny odpad.
Dietetyczne trendy
Trendy w dietetyce stale się zmieniają, ale nie da się ukryć, że wszystkie zmierzają w jednym kierunku – chcemy jeść zdrowiej, lepiej i świadomiej. Rok 2019 może pod tym względem napawać optymizmem – przedstawiamy najciekawsze ze zjawisk żywieniowych, zyskujących coraz większą popularność.
Peganizm
Łączy cechy diety paleo i weganizmu – jednych z najpopularniejszych trendów dietetycznych ostatnich lat. Czerpie z obu to, co najlepsze – pegańskie posiłki opierają się w głównej mierze na produktach nieprzetworzonych, jak w diecie paleo, i na składnikach roślinnych, popularnych wśród wegan (w myśl peganizmu owoce i warzywa powinny stanowić 75 proc. dziennego jadłospisu). Co ciekawe, peganie – podobnie jak weganie – nie jedzą produktów pochodzenia mlecznego, ale – w odróżnieniu od wegan – dopuszczają spożywanie m.in. jaj czy nieznacznych ilości mięsa. Taki kompromis pozwala na „przemycenie” większej ilości warzyw do potraw z mięsem, a jednocześnie napotykamy mniej żywieniowych barier. Wśród licznych zalet jedzenia pegańskiego eksperci wymieniają bogactwo diety w owoce i warzywa (najczęściej ekologiczne, lokalne, niezanieczyszczone pestycydami), zdrowe tłuszcze i niski indeks glikemiczny.
Lekkie nogi w podróży
Kilkugodzinna podróż w pozycji siedzącej stanowi obciążenie dla każdych nóg. Drętwienie, opuchlizna, dokuczliwy ból to wszystko może uprzykrzyć ci drogę. Dlatego warto zastanowić się nad sposobami, które pomogą w osiągnięciu uczucia „lekkich nóg”, a tym samym umilą ci podróż na upragnione wakacje.
Z nieprzyjemnym uczuciem w nogach podczas podróży, borykają się najczęściej osoby powyżej 40 roku życia, z nadwagą, w trakcie terapii hormonalnej, a także kobiety w ciąży. Zdarza się również, że opuchnięte nogi lub tzw. „kręcenie nóg” dotyka osób młodych i wysportowanych - co oznacza, że praktycznie każdy z nas może spotkać się z tym problemem. Dlatego warto poznać kilka wskazówek, które pozwolą, by podróż minęła przyjemniej i szybciej.
Ratunek dla skóry
Szybko i skutecznie łagodzi skutki nadmiernego opalania się, doskonale pielęgnuje skórę pacjentów w trakcie radioterapii, jest niezastąpiony przy oparzeniach. Kojąco-łagodzący krem RadioProtect powinien znaleźć się w każdym domu. Warto też mieć nawilżająco-natłuszczający krem ChemoDry B6.
Z urlopu nie wypada wrócić bez opalenizny. Jednak, aby plażowanie było przyjemne i bezpieczne, warto się do niego odpowiednio przygotować. Jak? Przede wszystkim chroniąc skórę przed szkodliwym wpływem promieniowania słonecznego, czyli smarując się kremem z filtrem UV. To jednak nie wszystko. Równie ważny jest preparat po słonecznej kąpieli, którego zadaniem jest złagodzenie podrażnień oraz nawilżenie skóry. Jaki jeszcze powinien być taki kosmetyk?
- Powinien zawierać składniki regenerujące, kojące oraz normalizujące procesy komórkowe. Te wszystkie kryteria spełnia specjalistyczny krem kojąco-łagodzący RadioProtect - tłumaczy Grzegorz Demski, farmaceuta z firmy Aurea Pharma z Nadarzyna. - Zawarty w nim resweratrol jest bardzo skutecznym przeciwutleniaczem oraz nietoksycznym środkiem antygrzybicznym. Również inny występujący w kremie naturalny bioflawonoid - sylibina, wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające oraz chroni przed wolnymi rodnikami. Ponadto, dzięki olejkowi z oliwek oraz pantenolowi i glicerynie, krem doskonale nawilża skórę dostarczając jej też witamin B5, C, E, F. Ponadto stymuluje powstawanie nabłonka, przyspiesza gojenie się drobnych uszkodzeń oraz działa ochronnie i stanowi naturalny filtr UV. Uczucie chłodzenia rozgrzanej po opalaniu skórze zapewnia zawarty w kremie olejek miętowy.
Krem RadioProtect nadaje się również do pielęgnacji skóry pacjentów w trakcie radioterapii.
Trening z dietą na piątkę
Dieta osoby aktywnej fizycznie powinna być w odpowiedni sposób zbilansowana, przede wszystkim z uwzględnieniem równowagi energetycznej. Niezbędne jest dostarczanie odpowiedniej ilości substancji bioaktywnych, białka, tłuszczy, a także węglowodanów, dostarczających glukozę, przetwarzaną w energię. Przykładowo, gram węglowodanów dostarcza około 4 kcal energii. Jak tłumaczy dr Dariusz Włodarek – dietetyk i żywieniowiec, Kierownik Zakładu Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, wraz ze wzrostem aktywności fizycznej, zapotrzebowanie na nią wzrasta.
Przed, w trakcie i po treningu
Przed treningiem trzeba zadbać o energię, która pozwoli nam go przeprowadzić. Na cztery godziny przed powinniśmy dostarczyć węglowodanów złożonych, które organizm przetworzy w glukozę. Na godzinę, dwie przed rozpoczęciem aktywności należy z kolei dostarczyć węglowodanów prostych, np. w postaci świeżych bądź suszonych owoców. Dobrym pomysłem jest także sok owocowy, np. pomarańczowy, będący też źródłem witaminy C – tłumaczy dr Włodarek – Trening dłuższy niż godzinę wymaga dodatkowego uzupełnienia energii w postaci węglowodanów prostych w trakcie jego trwania. Zaś do 45 min po wysiłku powinniśmy spożyć posiłek regeneracyjny węglowodanowo-białkowy, taki jak jogurt z jagodami i miodem czy bułka z dżemem. Wspomożemy w ten sposób regenerację białek w mięśniach i uzupełnimy glikogen w tkance mięśniowej, wykorzystany w pierwszych 60 minutach treningu.
Sok pomarańczowy zawiera więcej hesperydyny niż wit. C
Nowe dane dotyczące składu soków potwierdzają bogatą matrycę składników odżywczych zawartych w 100% soku pomarańczowym, uwzględniają witaminy i składniki mineralne, a także nowo zbadane bioaktywne związki roślinne takie, jak hesperydyna, której zawiera więcej niż witaminy C. Chociaż hesperydyna dopiero zaczyna być badana, to już wykazany został jej istotny wpływ na parametry metaboliczne, co może również przyczynić się do ponownej oceny znaczenia odżywczego soku pomarańczowego, którego wartość odżywcza ma wpływ na wybrane aspekty zdrowotne, w tym na funkcjonowanie układu naczyniowego i ciśnienie krwi.
100% sok pomarańczowy zawiera więcej hesperydyny niż witaminy C
100% sok pomarańczowy znany jest jako źródło witamin i składników mineralnych, jak np. witaminy C, jest on również jednym z niewielu naturalnych źródeł hesperydyny, czyli związku polifenolowego, który ma właściwości przeciwzapalne, a także pozytywnie wpływa na elastyczność naczyń krwionośnych.
Czytaj więcej: Sok pomarańczowy zawiera więcej hesperydyny niż wit. C
Jak połączyć wakacje ze zbilansowaną dietą
Okres wakacyjny to nie tylko wyzwanie pod względem upałów. Dopilnowanie właściwej diety staje się niełatwe, szczególnie na urlopie, kiedy nic nie musimy, co najwyżej możemy. Na odrobinę przyjemności, również pod względem jedzenia, czasem każdy z nas może sobie pozwolić, warto jednak pamiętać o kilku prostych trikach, dzięki którym będziemy mieli mnóstwo energii za sprawą dostarczenia wartościowych składników odżywczych.
Dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska dietetyk, adiunkt w Klinice Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia UJ Collegium Medicum wyjaśnia, na co zwracać uwagę podczas gorących, wakacyjnych dni.
- Pamiętajmy przede wszystkim o odpowiednim nawodnieniu i spożywaniu warzyw i owoców, które są podstawą Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Choć na urlopie często mamy inne priorytety niż dbanie o to, co jemy, to jednak jest kilka prostych metod, dzięki którym spożywanie 5 porcji warzyw i owoców jest możliwe także na wakacjach. Jest to o tyle ważne, że wysokie temperatury sprawiają, że szybciej tracimy wodę z organizmu oraz elektrolity, które utrzymują prawidłowe nawodnienie. Te „straty”, także wody, możemy uzupełnić m.in. warzywami i owocami w różnej formie – mówi.
Seksualna mapa Polki
Od premiery „Sztuki kochania” Michaliny Wisłockiej minęło ponad 40 lat. Przez ten czas świat się zmienił, zmienił się seks kobiet. Jak? Z najnowszego raportu „Seksualna mapa Polki” przeprowadzonego zlecenie firmy Gedeon Richter Polska Sp. z o.o. wynika, że kobiety lubią się kochać, robią to dość często i wiedzą, jak czerpać przyjemność z łóżkowych igraszek. Czy to znaczy, że nasz „seks powszedni” jest idealny? Co mówią statystyki?
Polka aktywna w sypialni
Aż 96 proc. Polek w wieku 18-65 lat deklaruje, że są aktywne seksualnie. Połowa badanych robi to kilka lub kilkanaście razy w miesiącu. Prof. dr hab. n. med. Violetta Skrzypulec-Plinta, specjalista ginekolog-położnik, endokrynolog, seksuolog twierdzi, że w tej materii niemal każdy „wynik” jest dobry. „Ilość seksu zależy od nas, od naszych potrzeb. Niektórzy uprawiają seks codziennie, inni raz w miesiącu, a jeszcze inni rzadziej i są zadowoleni. Pewne jest to, że popęd seksualny jest ważnym źródłem energii psychicznej, to „popęd życia”. Warto z niego korzystać!”
Z badania wynika też, że większość Polek (55 proc.) ma w życiu więcej niż jednego partnera seksualnego. Najwięcej z nas (30 proc.) miało 2-3 partnerów seksualnych. A kiedy zaczynamy życie płciowe? Zwykle w przedziale 17-20 lat (57 proc).