Przepis na udane Święta
- Czwartek, 18 kwiecień 2019 15:29
Wielkanoc tuż, tuż! Pewnie lada moment wpadniemy w wir przedświątecznych przygotowań, a co za tym idzie, układania świątecznego menu. Macie ochotę miło zaskoczyć gości podczas tegorocznej uczty? Mamy na to sposób! Razem z marką Mosso prezentujemy nasz przepis na udane Święta.
Jajka w koszyczku podczas Świąt Wielkanocnych nikogo nie dziwią, ale co gdyby wraz z koszyczkiem wylądowały na naszym talerzu, a koszyczek nie był z wikliny, a z ciasta filo?
Na przygotowanie sałatki jajecznej w cieście potrzebujemy około pół godziny. Ciasto rozkładamy na desce do krojenia i wycinamy z niego kilkunastocentymetrowe kwadraty. Każdy z nich smarujemy masłem, a następnie składamy po cztery płaty jeden na drugim, zwracając uwagę na to, aby nie stykały się rogami. Aby w ten sposób przygotowane ciasto nabrało formy przypominającej koszyk, nakładamy je na kubek bądź inne, żaroodporne naczynie o podobnym kształcie odwrócone do góry dnem i lekko dociskamy, aby uzyskać upragniony kształt. Całość wkładamy do piekarnika i zapiekamy ciasto do momentu, kiedy się zarumieni. Po wystudzeniu zdejmujemy z formy gotowe, jadalne koszyczki wielkanocne.
Koszyk już gotowy, a zatem pozostało nam już tylko go wypełnić. Możliwości jest wiele. My proponujemy sałatkę, na którą składają się ugotowane jajka pokrojone w kostkę, szynka, szczypiorek i kukurydza. Dopełnieniem całości będzie Majonez Napoleoński Mosso o gęstej, kremowej konsystencji i delikatnym smaku.
Beszamelowy zawrót głowy
Święta Wielkanocne bez białej kiełbasy? Nie ma takiej możliwości! Jedyne co możemy zrobić, to zaserwować ją w nowej, mniej oczywistej formie, na przykład pod postacią zapiekanki.
Podstawą wszystkich zapiekanek jest sos. Zdradzamy nasz przepis na kompozycję składników, które pomogą wydobyć niezapomniany smak. Zaczynamy od masła. Po rozpuszczeniu go w rondelku, dodajemy mąkę, którą chwilę podsmażamy, następnie wlewamy zimne mleko i całość doprowadzamy do wrzenia. Dla smaku dodajemy sos sojowy, sól pieprz, gałkę muszkatołową oraz niezawodny, nadający ostrości Chrzan Delikatesowy Mosso. Tak przyrządzonym sosem zalewamy żaroodporne naczynie, w którym wcześniej ułożyliśmy białą kiełbasę (np. z cukinią) pokrojoną w plastry. Zapiekamy w piekarniku i w niespełna godzinę nasze danie jest gotowe do podania.
Przystawek nigdy za wiele!
W te Święta postaw na oryginalne potrawy, atrakcyjne nie tylko wizualnie, ale również pod względem kompozycji smakowych. Doskonale sprawdzą się tu naleśnikowe rollsy ze szpinakiem i Sosem Tatarskim Mosso. Jak je przyrządzić? Nic trudnego! Całość nie zajmie więcej niż 30 minut.
Zacznijmy od podstawy, czyli od buraków i łososia. Buraki zapiekamy w piekarniku, a następnie kroimy w plastry. Łososia doprawionego wcześniej solą i pieprzem podsmażamy na złoty kolor, po czym zalewamy wodą i przez chwilę dusimy pod przykryciem.
Następnie możemy przejść do smażenia naleśników – aby uzyskały niecodzienny wygląd, a przede wszystkim smak, do ciasta dodajemy posiekany szpinak, a następnie smażymy. Przygotowane w ten sposób naleśniki smarujemy obficie Sosem Tatarskim Mosso. Nakładamy nadzienie, rolujemy ciasto i powstałe rolki tniemy na kilkucentymetrowe kawałki. Dla dekoracji, na każdy rolls nakładamy Sos Tatarski Mosso. Pojedyncze rollsy umieszczamy na plastrze buraka i posypujemy kiełkami.
Pozostaje już tylko zasiąść przy stole i delektować się świątecznymi smakołykami!
Szczegóły dotyczące przepisów oraz wykorzystanych produktów na stronie www.mosso.pl
Przydatne produkty
1. Mosso Majonez Napoleoński
Wytwarzany na bazie oleju własnej produkcji, wyłącznie z pierwszego tłoczenia. Idealna kompozycja składników sprawia, że charakteryzuje się on gęstą, kremową konsystencją i delikatnym smakiem, przez co wydobywa z potraw to, co najlepsze. Stanowi idealny dodatek do sałatek, jajek i wędlin. Sprawdzi się również przy dekoracji potraw.
2. Mosso Chrzan Delikatesowy
Chrzan, którego nie powinno zabraknąć na wielkanocnym stole. Doceniany przez konsumentów za wyrazisty i ostry smak. Doskonały do potraw mięsnych i wędlin.
3. Mosso Sos Tatarski
Sos na bazie majonezu z dodatkiem drobno pokrojonych pieczarek i ogórków. Idealna kompozycja składników najwyższej jakości sprawia, że doskonale podkreśla i wydobywa smak potraw. Szczególnie polecany do jajek, wędlin oraz zimnych mięs.