Eko odkurzanie
Ekologiczny, funkcjonalny, energooszczędny – te 3 cechy łączy w sobie odkurzacz GreenGo. Poznaj nowość produktową marki MPM i odkurzaj jednocześnie oczyszczając powietrze w swoim domu. Wszystko dzięki 4-stopniowemu systemowi filtracji, na najwyższym poziomie.
Zakup odkurzacza to inwestycja na całe lata, dlatego w trakcie podejmowania decyzji warto zadać sobie pytanie − jakie mamy oczekiwania, jakie funkcje ma pełnić i co ma go wyróżniać? Czasy, gdy dokonując wyboru kierowaliśmy się jedynie mocą ssania lub długością kabla dawno minęły. Współczesny rynek oferuje całą gamę sprzętów czyszczących, co wprawia nas niejednokrotnie w stan dezorientacji. Podpowiemy więc na co warto zwrócić uwagę.
Co warto wiedzieć o superżywności
W świecie żywienia zaczyna się nowa era. Coraz więcej osób otwiera się na świat żywności organicznej i zdrowego odżywiania. Nasz potencjał żywieniowy w zaskakująco szybkim tempie dogonił współczesną technologię. Transport, komunikacja, internet i wiedza o żywieniu pozwalają nam uzyskać dostęp do pochodzącej z całego świata żywności najwyższej jakości - żywności organicznej. Jeszcze do niedawna było to niemożliwe.
Żyjemy w czasach niespotykanego dostatku. Posiadamy niezbędną wiedzę i dostęp do najlepszych produktów żywnościowych. Pomimo pozornie nierozwiązywanych problemów natury cywilizacyjnej, z dnia na dzień stajemy się istotami zdrowszymi i coraz bardziej świadomymi. Świadomie odkrywamy korzyści, jakie płyną z uzupełniania diety zupełnie nowymi typami żywności, posiadającej cenne właściwości odżywcze, a jednocześnie pozbawionej nadmiaru kalorii i kwasów tłuszczowych trans. Jesteśmy świadomi, że aby cieszyć się doskonałym zdrowiem musimy sięgnąć po żywność wyjątkową. I tu z pewnością pojawi się pytanie: Czyli jaką?
Żywność wyjątkową można podzielić na trzy grupy. Pierwszą z nich stanowią superzioła, czyli zioła posiadające właściwości wzmacniające i adaptogeniczne oraz wiele innych niepowtarzalnych cech. Dla przykładu - lakownica żółtawa (grzyb reishi) - wspomaga układ odpornościowy, serce, nerki oraz regeneruje mózg i tkankę łączną. Innym przykładem jest maczużnik chiński (cordyceps) - naturalny antybiotyk, który likwiduje stany zapalne i zwiększa odporność. Druga grupa to surowe produkty pochodzenia roślinnego. Zalicza się tu większość owoców, warzyw, orzechów, nasion, wodorostów, pędów traw, świeżych ziół oraz produkty sfermentowane. Ostatnia, trzecia, grupa to tzw. superżywność. Jest to żywność posiadająca wiele unikalnych cech. Na przykład wspaniałe jagody goji, które stanowią źródło kompletnego białka, zawierają pobudzające układ odpornościowy polisacharydy, oczyszczającą wątrobę betainę, przeciwutleniacze, ponad dwadzieścia pierwiastków śladowych i wiele innych cennych składników.
Wiosna, catering i my
Zimą nie tylko ptaki obrastają w piórka. Nam także zdarza się przybrać tu i ówdzie. Nic więc dziwnego, że gdy nadchodzi wiosna chcemy jak najszybciej pozbyć się zbędnego, zimowego balastu. Być w dobrej formie szybko i cieszyć się swoim wyglądem. Tylko jak to osiągnąć? Chyba czas na dietę!
Zanim na dobre zrobi się ciepło i wyciągniemy letnie ciuszki z szafy (tak, tak te z poprzedniego sezonu), warto stanąć przed lustrem i spojrzeć na siebie krytycznym okiem. Czy łatwiej będzie zrobić rewolucję w szafie, czy raczej w lodówce i na talerzu. Prostsza będzie zdecydowanie ta druga opcja. Jednak bez paniki. Dieta w obecnych czasach to nic strasznego.
- Radykalna dieta, czyli mówiąc wprost głodzenie się, to zdecydowanie zły sposób na odchudzanie. Będziemy głodni i źli na cały świat. A przecież nie o to chodzi, kiedy dookoła tak pięknie. Kiedy świat i przyroda budzą się z zimowego snu – mówi Piotr Boruszko, właściciel Cateringu Dietetycznego Zdrowy Smak.
Przestawmy się raczej na zdrowe odżywianie, a nie katowanie organizmu. W dzisiejszych czasach, gdy mamy łatwy dostęp do dietetycznych cateringów, przejście na zdrowy tryb życia nie jest trudne. Szybko zorientujemy się też, że nasz organizm odpłaci się nam za takie posiłki z nawiązką. A zdrowy człowiek, to też szczęśliwy człowiek.
- Nasze zdrowie, wygląd oraz dobre samopoczucie w ogromnej mierze zależy od nas samych - mówi Anna Kuczkin, dietetyk współpracująca z Cateringiem Dietetycznym Zdrowy Smak z Białegostoku. - Chcąc cieszyć się tym wszystkim przez długie lata, warto dbać o to co jemy na co dzień. Pożywienie powinno dostarczać nie tylko podstawowych składników odżywczych, ale przede wszystkim sprawiać radość.
Nie ma produktu spożywczego, który zawierałby wszystkie niezbędne składniki pokarmowe w odpowiednich ilościach. Dlatego bardzo ważne jest urozmaicenie spożywanych pokarmów. Posiłki takie oferuje Catering Dietetyczny Zdrowy Smak z Białegostoku.
W Expert Optyk nie ma miejsca na tandetę
Latem pełno ich na ulicznych straganach. Kuszą dzieci swoim wyglądem, bo są kolorowe, a niekiedy też ozdobione wizerunkiem bohaterów ulubionych bajek. Będziemy mówić o okularach przeciwsłonecznych dla najmłodszych.
Trzeba powiedzieć to jasno i wyraźnie! Straganowe okulary przeciwsłoneczne dla dzieci to nic innego jak kawałki barwionego plastiku. Dlatego, gdy chcemy właściwie chronić oczy swoich pociech, zainwestujmy w takie, które będą im służyć zamiast szkodzić. Przecież kupujemy dzieciom zabawki z atestami, staramy się, by się zdrowo odżywiały, przed wyjściem na słońce smarujemy je kremem ochronnym z odpowiednim filtrem, więc dlaczego nie dbamy o odpowiednią ochronę ich oczu?
- Wzrok to jeden z najważniejszych narządów naszego organizmu - mówi Monika Baziuk, optometrystka, właścicielka salonu Expert Optyk w Białymstoku. - O wzrok dzieci warto zadbać szczególnie i kupić im dobrej jakości okulary przeciwsłoneczne. Dlaczego? Ponieważ oczy dziecka nie są w stanie filtrować szkodliwego promieniowania tak dobrze, jak oczy dorosłych. Tylko dobrej jakości okulary przeciwsłoneczne naprawdę chronią oczy przed szkodliwymi promieniami UV-A i UV-B. Te idealne, dla dzieci – powinny być dodatkowo: bezpieczne, solidnie wykonane, nie kosztować fortuny i oczywiście dobrze wyglądać.
- Rodzic musi pamiętać, że okulary kupione przypadkowo na ulicznym straganie lub na stoisku nad morzem nie stanowią żadnego zabezpieczenia. To jedynie kolorowy kawałek plastiku, który może dodatkowo zniekształcać obraz. Poza tym ich oprawa może być niewygodna i do tego wykonana z tworzywa zawierającego szkodliwe substancje – dodaje Paulina Kozłowska, sprzedawca z salonu Expert Optyk w Białymstoku.
Podsumowanie Akademii Uwielbiam
W tym roku program spotkał się z bardzo dużym zainteresowaniem. Wzięło w nim udział aż 160.000 uczniów ze szkół podstawowych i gimnazjów z całej Polski! Zyskali oni nie tylko obszerną wiedzę na temat zdrowego stylu życia, zasad odżywiania, niemarnowania żywności i gotowania, ale uczestniczyli także w specjalnych konkursach, w których do zdobycia były atrakcyjne nagrody!
Akademia Uwielbiam jest skierowana do uczniów i nauczycieli klas VI-VIII szkół podstawowych oraz klas III gimnazjów. Tegoroczny program trwał od października 2018 roku do końca lutego 2019 roku. W tym czasie ponad 160.000 uczniów uczestniczyło w ciekawych zajęciach lekcyjnych na podstawie materiałów przygotowanych przez zespół ekspertów (metodyka oraz dietetyka), w atrakcyjny sposób zachęcających uczniów do wspólnego, kreatywnego działania. Uczestnicy Akademii Uwielbiam poznali podstawy zdrowego stylu życia, potrzeby różnicowania produktów w codziennej diecie oraz zobaczyli, jak ważną rolę odgrywają one w odżywianiu. Dowiedzieli się także, na czym polegają właściwe zachowania związane z niemarnowaniem żywności i dlaczego powinno się doceniać wartość wspólnych posiłków i ich przygotowywania, a także radość płynącą ze wspólnego gotowania.
Wyzwanie pięciu porcji
Światowy Dzień Zdrowia, ustanowiony na 7 kwietnia każdego roku przez Światową Organizację Zdrowia (WHO), ma na celu zwrócenie uwagi na problemy zdrowotne społeczeństw na całym świecie. Specjaliści podkreślają, jak ważna w tym zakresie jest prewencja, której istotnym elementem jest m.in. zbilansowana dieta. Stanowi ona dla zdrowych osób parasol ochronny przed licznymi chorobami, a także wspiera w walce z nimi. Co jeść, aby cieszyć się dobrym zdrowiem? Przede wszystkim warzywa i owoce, podkreślają eksperci.
Podstawą Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ), są warzywa i owoce. Niestety Polacy wciąż spożywają ich za mało – przeciętnie konsumujemy zaledwie 280 g na dobę, podczas gdy dzienna, zalecana przez IŻŻ dawka to minimum 400 g, z czym zgadza się aż 8 na 10 lekarzy i dietetyków. Specjaliści zwracają uwagę na konieczność zmiany przyzwyczajeń żywieniowych, bowiem właściwe odżywianie jest jednym z najistotniejszych czynników, poprawiających funkcjonowanie naszego organizmu.
Zdrowie w jelitach
Skład i aktywność mikroflory w jelitach może być warunkowana przez wpływ czynników zewnętrznych. Należą do nich np. rodzaj diety, używki, leki (zwłaszcza antybiotyki), higiena czy przewlekły stres, ale bardzo istotne są też genetyka i czynniki geograficzne. Jednak jak wskazują badania, to właśnie będący skutkiem nadmiaru obowiązków stres, jest jedną z najczęściej wymienianych przez Polaków przyczyn dolegliwości brzusznych. Jak w dobie postępującego rozwoju cywilizacji możemy radzić sobie z problemami ze strony układu pokarmowego, w tym z Zespołem Jelita Nadwrażliwego (ZJN)?
Prawidłowa mikroflora jelitowa - za co odpowiada?
W jelicie cienkim zachodzi proces trawienia spożytego pokarmu oraz wchłaniania składników pokarmowych do krwi lub limfy. Z kolei jelito grube stanowi miejsce ostatecznego wchłaniania wody. Z uwagi na korzystne warunki pH, ta część jelita stanowi swoistą „niszę mikrobiologiczną” ludzkiego organizmu, zwaną mikrobiotą jelitową.
Światowy Dzień Autyzmu
Obchodzony na całym świecie 2 kwietnia Światowy Dzień Autyzmu to okazja by okazać solidarność z osobami cierpiącymi na autyzm i ich bliskimi. Na jej znak coraz więcej osób przypina tego dnia niebieskie wstążeczki i bierze udział w imprezach integracyjnych. Jednak wsparcie dla osób zmagających się z autyzmem to nie tylko akceptacja, ale też innowacyjne podejście do leczenia jego skutków i poprawy jakości życia.
Światowy Dzień Autyzmu został powołany w 2008 roku z inicjatywy Jej Wysokości Mozah, małżonki emira Kataru Hamada ibn Chalifa as-Sani, popartej przez Zgromadzenie Ogólne ONZ. Jego celem jest powszechne podnoszenie świadomości na temat autyzmu i znoszenie barier, na jakie napotykają osoby ze spektrum autyzmu i ich rodziny.
Sukcesem ostatnich lat jest „odczarowanie” autyzmu i zdjęcie z niego mylącej łatki „choroby psychicznej”. Do opinii publicznej przedarł się pogląd, że autystycy to „nadwrażliwi artyści i geniusze”. Jest w nim sporo prawdy, niemniej jednak każda z osób cierpiących na autyzm oraz ich bliscy zmagają się na co dzień z wieloma problemami i lękami związanymi z komunikacją ze światem zewnętrznym, zachowaniami społecznymi, nauką nowych (często podstawowych czynności) czy zaburzeniami neurologicznymi. Lęk wywołany kontaktem fizycznym, otwartą przestrzenią, zaburzenia mowy czy równowagi nie są sprawami błahymi – to kwestie, które często burzą życie nie tylko osoby cierpiącej na autyzm, ale również jej otoczenia. Dlatego tak ważne jest wspieranie ich rehabilitacji i terapii pomagających je zniwelować.
W Dzień Marchewki postaw na zdrowie
Kalendarz pełen jest nietypowych świąt, dlatego nie zaskoczy nikogo fakt, że 4 kwietnia obchodzimy… Dzień Marchewki. Wbrew pozorom jest to jednak bardzo istotna data – marchewka jest niezwykle bogata w wartości odżywcze, nie tylko surowa, ale i w formie soków, musów i smoothies, co potwierdza m.in. oznaczenie Certyfikowany Produkt (CP) na opakowaniach. Jej spożywanie wpływa na organizm, wspierając jego funkcjonowanie.
Mała, niepozorna, w kolorze pomarańczowym – marchewka jaka jest, każdy widzi. Kryje w sobie prawdziwą moc – marchew to sprzymierzeniec naszego wzroku, układu krążenia i układu odpornościowego. Wysoka zawartość prowitaminy A oraz innych składników odżywczych to najważniejsze powody, dla których warto ją wprowadzić do codziennej diety. Sprawdź, co dzięki niej zyskasz.
Rejestracja potencjalnych dawców szpiku
W pierwszym tygodniu kwietnia na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku oraz Uniwersytecie w Białymstoku odbędzie się rejestracja potencjalnych dawców szpiku organizowana przez fundację DKMS.
Rejestracja polega na pobraniu wymazu z wewnętrznej strony policzka oraz wypełnieniu formularza z danymi osobowymi. Próbka zostaje przesłana do Fundacji, gdzie wykonywana jest typizacja antygenów zgodności tkankowej. Wyniki badania oraz dane dawcy są wprowadzane do specjalnej bazy, a na podany przy rejestracji adres zostaje przysłana karta dawcy.