Zdrowy Białystok

Piątek, 17 01 20:01

Ostatnia modyfikacja:piątek, 17 01 2020

Kurs zdrowego żywienia na święta

Czwartek, 19 grudzień 2019 11:47

image processing20191219 21372 ok26utGorączka świątecznych przygotowań trwa w najlepsze. Już wkrótce przystroimy choinki, wręczymy bliskim prezenty i zasiądziemy wspólnie do wigilijnej kolacji. Jednak zanim to nastąpi, wpadamy w wir przygotowań, opierających się nie tylko na poszukiwaniu podarunków dla bliskich, ale i składników świątecznego poczęstunku, którym uraczymy gości. Warto w tym kontekście pamiętać szczególnie o zrównoważonym żywieniu, za które nasz organizm z pewnością będzie nam wdzięczny w trakcie świąt i po nich.
Przedświąteczny zawrót głowy
Przygotowania do świąt to istne szaleństwo – dużym wyzwaniem jest wybranie prezentów dla bliskich, a trzeba jeszcze znaleźć czas na przygotowanie świątecznych dań – lista zakupów robi się coraz dłuższa, a i tak zazwyczaj czegoś na niej brakuje. Gdy wszystko uda nam się kupić, trzeba jeszcze przygotować potrawy, bez których nie wyobrażamy sobie świąt. Brzmi stresująco?

Czytaj więcej: Kurs zdrowego żywienia na święta

Świąteczne pogotowie kuchenne

Czwartek, 12 grudzień 2019 10:16

Bigos, pierogi, makowiec. Barszcz czerwony, karp, kompot z suszu. Kutia, sernik, kapusta z grzybami. Kiedy takie myśli zaprzątają twoja głowę, to znak, że Święta Bożego Narodzenia tuż, tuż.
Nie masz czasu na gotowanie? Spokojnie. Ułatwimy Ci organizację wigilijnych i świątecznych przyjęć. Bistro Zdrowa Micha z Białegostoku przygotowało bogatą ofertę dań na zamówienie. Sprawdzone receptury, certyfikowane składniki najwyższej jakości. Dania bezglutenowe oraz wegańskie. Zaskocz swoich gości i ciesz się przedświąteczną beztroską w ich gronie.
MB, Fot. Zdrowa Micha

Czytaj więcej: Świąteczne pogotowie kuchenne

Owoce długowieczności

Czwartek, 12 grudzień 2019 10:05

spiżarnia1219Znany japoński specjalista do spraw żywienia makrobiotycznego, Micho Kushi, mawiał: Jedz zgodnie ze swoim celem. Jeżeli twoim celem, jest osiągnięcie długowieczności i zwiększenie sił witalnych, to jagody goji są dla Ciebie idealnym typem superżywności.
Jagody goji, czyli kolcowój (Lycium barbarum, Lycium chinese) mają żywy, czerwony kolor oraz przyjemny, bogaty smak. W związku z tym Chińczycy, Mongołowie i Tybetańczycy uprawiają je już od około pięciu tysięcy lat. W rejonie Ningxia w Chinach, ośrodku uprawy kolcowoju, żyje więcej stulatków niż w pozostałej części kraju, a proces starzenia się mieszkańców tego rejonu przebiega łagodniej. Seniorzy są tam bardziej aktywni, zdrowsi i pełniejsi energii. Głównym składnikiem ich zdrowej diety są naturalnie jagody goji. Chińczycy wierzą, że ten cudowny owoc potrafi wydłużyć życie tych, którzy go spożywają.
Jagoda goji jest adaptogenem, co w terminologii związanej z roślinami leczniczymi oznacza, iż posiada szereg właściwości terapeutycznych. Adaptogen ożywia i wzmacnia organizm oraz pomaga mu lepiej radzić sobie ze stresem, poprzez wspieranie pracy nadnerczy. W medycynie chińskiej uważa się, iż jagody goji harmonizują i wzmacniają energię jing nadnerczy i nerek, co skutkuje długowiecznością oraz wzrostem odporności i potencjału seksualnego.

Czytaj więcej: Owoce długowieczności

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia