Zdrowy Białystok

Wtorek, 18 01 08:43

Ostatnia modyfikacja:wtorek, 18 01 2022

Ekologia nam schlebia

Piątek, 10 grudzień 2021 10:19

PSEEPL19SPE00005Marnowanie żywności jest jednym z najpoważniejszych problemów dzisiejszego społeczeństwa. Przeciętna czteroosobowa polska rodzina wyrzuca co roku jedzenie warte ok. 2,5 tys. zł, w całej Unii Europejskiej przekłada się to na 88 milionów ton produktów spożywczych lądujących w śmietniku – to równowartość wagowa 15 Piramid Cheopsa. Za najczęstszą przyczynę takiego stanu rzeczy podaje się robienie zbyt dużych zakupów, które stają się nieświeże nim zdążymy je zjeść. A co, jeżeli używając prostych, domowych sposobów możemy zapobiec marnotrawieniu żywności? Poznaj w tym temacie inspiracje i porady od Agnieszki Cegielskiej – propagatorki naturalnego stylu życia, prezenterki telewizyjnej oraz Ekspertki marki Electrolux.
Świeże pomysły dla dobra planety

Czytaj więcej: Ekologia nam schlebia

Brokuł gotuje, ty zyskujesz

Środa, 01 grudzień 2021 10:47

Diety od Brokula.2Organizm musimy karmić, a nie zaśmiecać – to najważniejszy fakt na drodze naszego zdrowego odżywiania. Jak to osiągnąć? Otóż najdogodniejszym sposobem, aby pilnować równocześnie makroskładników i ilości kalorii w posiłkach, jest dieta pudełkowa. Przed nami Nowy Rok – najlepszy czas na zmiany. Zdrowe zmiany!
Bycie „fit”, może poprawić jakość naszego życia, ale tylko, gdy będziemy podchodzić do tego z rozsądkiem. Co więcej idealna sylwetka, to tylko ułamek góry lodowej! Zdrowie swoje i swojej rodziny powinno być priorytetem. Bez odpowiedniej wiedzy można najzwyczajniej zrobić sobie krzywdę. Drastycznie ograniczając tłuszcze, węglowodany, bądź co bardzo popularne – kalorie, wyniszczamy swój organizm. Zdajmy się na specjalistów. Diety od Brokuła to jedni z nich! Sztab dietetyków i kucharzy codziennie przygotowuje zbilansowane i pełnowartościowe posiłki, które dowożone są pod same drzwi.

Czytaj więcej: Brokuł gotuje, ty zyskujesz

Jak dodać nowoczesności tradycyjnym potrawom

Wtorek, 05 październik 2021 10:02

zupapomProste w przygotowaniu, pełne smaku i coraz częściej wybierane przez Polaków – takie właśnie są dipy śmietanowe. W polskich domach eksperymenty w kuchni stały się codziennością. Dodanie dipu wzbogaci smak każdej potrawy i nada jej wyjątkowego charakteru. Może być uzupełnieniem sałatek, mięs, makaronów, potraw grillowanych, a nawet tradycyjnych kanapek.
Śmietana jest nieodłącznym elementem kuchni europejskiej. Może być wybierana jako dodatek do dań zarówno na ciepło, jak i na zimno, słodkich i wytrawnych. Trudno znaleźć jeden przepis na doskonały sos, ale kluczowe są dwa aspekty – smak i konsystencja. Dipy na bazie śmietany są delikatnie kremowe, a już z kilkoma dodatkami tworzą smaczne i zaskakujące kompozycje smakowe.
Nowym trendem wśród pasjonatów gotowania jest dodawanie do potraw tzw. crème fraiche, czyli delikatnie kwaśnej śmietany wywodzącej się z kuchni francuskiej. Co istotne, produkt można stosować zarówno do przekąsek na zimno, jak i do dań ciepłych. Na jej bazie powstają ciekawe sosy, które pozytywnie zaskoczą nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Czytaj więcej: Jak dodać nowoczesności tradycyjnym potrawom

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia