30 lat minęło jak jeden dzień
W 1987 r. w Białymstoku zespół młodych, ambitnych lekarzy naukowców pod kierownictwem prof. Mariana Szamatowicza doprowadza do narodzin pierwszego w Polsce dziecka poczętego metodą in vitro. Jednym z członków tego zespołu jest dzisiejszy prof. Waldemar Kuczyński, właściciel Kliniki Kriobank Centrum Leczenia Niepłodności Ginekologia i Położnictwo.
Nowy salon dla dzieci Fryzurka
Profesjonalne strzyżenie połączone ze świetną zabawą. Zapraszamy do Fryzurki – pierwszego w Białymstoku salonu fryzjerskiego dla dzieci.
Salon dla dzieci Fryzurka to nowe miejsce na mapie Białegostoku. Można tam w przyjaznej atmosferze, podczas zabawy zadbać o fryzurkę swojego dziecka, a także swoją.
- Zapraszamy Państwa do naszego salonu. Zapewniamy, że zarówna wasza pociecha jak i wy wyjdziecie od nas z piękną fryzurą – mówi Joanna Paszko, właścicielka salonu dla dzieci Fryzurka.
Salon dla dzieci Fryzurka, to spełnienie marzeń pani Joanny, która jest z wykształcenia nauczycielem wychowania przedszkolnego. Formalnością będzie więc, jak dodam, że uwielbia ona dzieci i ma z nimi świetny kontakt.
Przedstawiamy Persil Discs
W lipcu br. Persil zrewolucjonizował rynek produktów do prania. Odkryj nową erę czystości z innowacyjnymi Persil Discs, pierwszymi gotowymi do użycia kapsułkami oferującymi wyjątkową moc czterech połączonych komór!
Persil Discs to pierwsze na rynku kapsułki do prania z 4 komorami o 4 połączonych właściwościach: usuwanie plam, blask, długotrwała świeżość i delikatność dla tkanin. Dzięki wysoce zaawansowanej opatentowanej technologii Persil Discs gwarantują najlepsze rezultaty prania.
W kontakcie z wodą żele w komorach Persil Discs rozpuszczają się błyskawicznie, uwalniając pełną moc podczas procesu prania. Ale co najważniejsze, innowacja Persil zapobiega użyciu zbyt dużej ilości środka do prania i oszczędza czas!
Obalamy mity na temat bólu gardła
Na problemy z gardłem pomoże gorące mleko z miodem, a może lepszy będzie czosnek? Czy bólem w ogóle warto się przejmować? Co jest prawdą, a co absurdem? Sprawdź! Oto mity na temat bólu gardła, które nie zawsze się sprawdzają, a nawet, zamiast pomagać szkodzą.
Ból gardła zawsze oznacza anginę – MIT
Gardło ze względu na swoje położenie, budowę i funkcje jest idealnym miejscem dla rozwoju drobnoustrojów. Jest pierwszą linią obrony, na którą natykają się wirusy i bakterie. Jednak nie każdy ból gardła musi oznaczać anginę. Może być to objaw przeziębienia, grypy czy odry. Bez względu na przyczynę ból gardła utrudnia mówienie, jedzenie, picie, nasila się podczas przełykania.
Ciepła kąpiel złagodzi ból – PRAWDA
Ciepła kąpiel będzie nie tylko doskonałym relaksem po całym dniu, ale też pomoże na ból i zaczerwienione gardło. Para i wilgoć złagodzą obrzęk, a także rozpuszczą śluz nagromadzony w drogach oddechowych.
Szkolna wyprawka dla zdrowia i odporności
Już za chwilę będziemy razem z naszymi pociechami pakować plecaki do szkoły i przedszkola. Nie martwmy się, bowiem wśród rówieśników nasze dziecko spędzi równie miły i ciekawy czas, co podczas wakacyjnych przygód. Aby jednak żadna infekcja czy gorsze samopoczucie naszych pociech nie zakłóciło pierwszych tygodni w nowej klasie lub grupie, zatroszczmy się przede wszystkim o ich odporność.
Powrót do szkoły i przedszkola wiąże się z wieloma emocjami i każdy rodzic dba o to, by były one wyłącznie dobre. Jednak wraz z nadejściem roku szkolnego i powrotu do dużych skupisk rówieśników zaczyna się również wzmożony okres chorobowy. Czy istnieją sposoby, aby wzmocnić odporność dziecka i uchronić je przed groźnymi wirusami i bakteriami? Oczywiście!
Dieta to podstawa
Przełom lata i jesieni to czas, kiedy stragany uginają się od różnorodnych, pełnych witamin warzyw i owoców. Będziemy mogli cieszyć się ich smakiem jeszcze przez wiele tygodni. Zadbajmy, aby pojawiły się one na talerzu lub w śniadaniówce naszej pociechy pięć razy dziennie, a zapewnimy jej naturalną broń w walce z chorobami. Zimą warto sięgnąć po mrożonki i kiszonki, które zachowują większość witamin i minerałów. Nie zapomnijmy również o produktach z probiotykami, rybach i kaszach, zwłaszcza jaglanej, bogatej w witaminy z grupy B, żelazo, wapń, potas i aminokwasy.
Powiew świeżości
Odpowiednie przechowywanie żywności jest kluczowe w zdrowej diecie. Trzymając się przedstawionych poniżej zasad, sprawimy, że świeżość produktów spożywczych będzie zachowana dłużej.
Marka MPM przedstawia premierowe produkty z kategorii chłodnictwa. Wśród najnowszych modeli urządzeń znajdziemy: wyjątkowo pojemną chłodziarko-zamrażarkę multi door, nowoczesne chłodziarko-zamrażarki z funkcją NO FROST − zarówno w części chłodniczej jak i w zamrażarce, a także zamrażarkę szufladową z funkcjonalnymi i wygodnymi przedziałami do przechowywania.
Przestrzeń dla wymagających
Wyjątkowa pojemność chłodziarko-zamrażarki multi door MPM-434-SBF-04 zaspokoi potrzeby dużej rodziny i pozwoli cieszyć się przechowywaniem większych zapasów. Tygodniowe zakupy spożywcze to wygodne rozwiązanie, które oszczędza nasz czas i pieniądze, w przeciwieństwie do częstych wizyt w sklepie. Jedynym minusem, który może przemawiać przeciwko okresowym zakupom jest krótki termin przydatności do spożycia niektórych artykułów, takich jak mięso czy warzywa. Marka MPM podpowiada jak przechowywać produkty spożywcze, by były świeże na dłużej!
Cena czy jakość
Tylko 12% klientów kieruje się ceną przy zakupie przetworów z owoców i warzyw. Najnowsze badania świadomości konsumenckiej, przeprowadzone w czerwcu br., pokazują, że skład produktu, jakość lub wpływ na zdrowie są dla konsumentów dużo ważniejsze niż cena przetworów owocowo-warzywnych. Wyniki wykazały, że trend dotyczący zdrowego odżywiania nieustannie zyskuje na znaczeniu przy dokonywaniu wyborów zakupowych, a konsumenci są w stanie zapłacić więcej za jakościowe wyroby rolno-spożywcze.
Dane z badania Promocja Certyfikacji Innowacyjnych Przetworów z Owoców i Warzyw etap II, IQS Sp. z o. o., czerwiec 2019, Badanie CAWI, matki dzieci w wieku 3-18 lat, N=207.
Dla spragnionych witamin
Zwłaszcza w słoneczne, upalne dni nie trzeba długo dzieci namawiać na wypicie szklanki musującego napoju. Jeśli chcesz podać dziecku coś pysznego i wartościowego warto przygotować wodę z witaminami. Orzeźwiająca szklanka Visolvitu doda energii na cały dzień, a jednocześnie wzmocni organizm.
VisolVit Junior Truskawka to zestaw witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju dzieci oraz młodzieży. Pyszny truskawkowy smak, do tego musująca forma dająca uczucie orzeźwienia. Preparat zawiera między innymi witaminę D, A, C oraz witaminy z grupy B. VisolVit Junior może być stosowany jako uzupełnienie diety dziecka już od 3. roku życia. Wygodna formuła opakowania pozostaje niezmienna. Wystarczy saszetkę granulatu rozpuścić w 1/2 szklanki schłodzonej wody (raz dziennie).
Visolvit Junior Truskawka jest szczególnie polecany: w okresie wzmożonego zapotrzebowania na witaminy oraz w czasie intensywnego wysiłku fizycznego i umysłowego.
VisolVit Junior Truskawka nie zawiera sztucznych barwników oraz substancji konserwujących.
Wakacje na wysokościach
Sezon urlopowo-wakacyjny w pełni. Choć niektórzy wolą bierny wypoczynek spędzony na plażowym ręczniku na piaszczystej plaży, inni do relaksu potrzebują aktywności i ruszają na górskie szlaki. Do tej drugiej formy odpoczynku warto dobrze się przygotować, aby uniknąć niemiłych niespodzianek. Podpowiadamy jak!
Po pierwsze: dobry termos
Pogoda w górach bywa zmienna i naprawdę kapryśna. Choć wyprawę u podnóża gór rozpoczniesz w pełnym słońcu, w połowie szlaku warunki pogodowe mogą mocno zmienić, a temperatura – ochłodzić. Na takie przypadki warto zaopatrzyć się w termos utrzymujący ciepło przez wiele godzin. Nawet jeżeli zawartość w postaci gorącej herbaty lub kawy zniknie w przeciągu pierwszej godziny wyprawy, będziesz mógł ponownie napełnić termos w schronisku na szlaku. To rozwiązanie bardzo praktyczne, a także ekologiczne! Swój własny pojemnik na napój zastąpi Ci wszelkie jednorazowe plastikowe i papierowe kubeczki, które w moment po spożyciu zamieniają się w zbędny odpad.
Dietetyczne trendy
Trendy w dietetyce stale się zmieniają, ale nie da się ukryć, że wszystkie zmierzają w jednym kierunku – chcemy jeść zdrowiej, lepiej i świadomiej. Rok 2019 może pod tym względem napawać optymizmem – przedstawiamy najciekawsze ze zjawisk żywieniowych, zyskujących coraz większą popularność.
Peganizm
Łączy cechy diety paleo i weganizmu – jednych z najpopularniejszych trendów dietetycznych ostatnich lat. Czerpie z obu to, co najlepsze – pegańskie posiłki opierają się w głównej mierze na produktach nieprzetworzonych, jak w diecie paleo, i na składnikach roślinnych, popularnych wśród wegan (w myśl peganizmu owoce i warzywa powinny stanowić 75 proc. dziennego jadłospisu). Co ciekawe, peganie – podobnie jak weganie – nie jedzą produktów pochodzenia mlecznego, ale – w odróżnieniu od wegan – dopuszczają spożywanie m.in. jaj czy nieznacznych ilości mięsa. Taki kompromis pozwala na „przemycenie” większej ilości warzyw do potraw z mięsem, a jednocześnie napotykamy mniej żywieniowych barier. Wśród licznych zalet jedzenia pegańskiego eksperci wymieniają bogactwo diety w owoce i warzywa (najczęściej ekologiczne, lokalne, niezanieczyszczone pestycydami), zdrowe tłuszcze i niski indeks glikemiczny.