Na pełnym wypasie
Mleko jest najdoskonalszym pokarmem, jaki stworzyła natura - powiedział Hipokrates, starożytny lekarz uznawany za ojca medycyny. To właśnie mleko towarzyszy człowiekowi od pierwszych chwil życia, a jego rola w codziennej diecie jest nieoceniona.
Według najnowszej Piramidy Zdrowego Żywienia (PZŻ), jedną z podstaw odżywiania jest mleko i jego przetwory, ponieważ są jednymi z najbogatszych w wartości odżywcze składników ludzkiej diety.
- Mleko posiada wyjątkowy skład, dzięki czemu ma unikalne walory zdrowotne, których nie osiąga żaden inny produkt spożywczy – mówi Dariusz Sapiński, przewodniczący Rady Ekspertów Mleczarstwa. - Jest najlepszym źródłem składników odżywczych – nie tylko głównym źródłem wapnia, ale również białka o wysokiej wartości biologicznej oraz witamin z grupy B, a także A i D. To też bogate źródło składników mineralnych takich jak magnez, potas i cynk.
W mleku obecne są zatem wszystkie niezbędne składniki pokarmowe. Nośnikiem wielu z nich, a głównie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, tj. A, D, E, jest tłuszcz mleczny, bez którego witaminy te nie zostaną wykorzystane przez organizm. Dlatego też Rada Ekspertów Mleczarstwa na czele z Dariuszem Sapińskim apeluje, by spożywać mleko o większej zawartości tłuszczu.
Pod lupą dietetyka
Sklepowe półki uginają się od produktów, które mają ułatwić nam przygotowywanie codziennych posiłków. A co znajdziemy w ich składzie? Co kryje się pod tajemniczymi oznaczeniami „E”?
Niektóre składniki kryjące się pod symbolem „E” są naturalne, ale tym oznaczeniem określane są również szkodliwe dodatki do żywności. Stosowanie ich, poprawia wygląd, smak, zapach i trwałość danej potrawy. Oczywiście, jeśli zjemy takie danie raz na jakiś czas, nie oznacza od razu, że zachorujemy. Jednak jeśli mamy zamiar ułożyć z nich codzienną dietę, warto przyjrzeć się im dokładniej.
Na wyjazdach, w pracy, w akademikach, a także w domowej kuchni – wszędzie tam dużą popularnością cieszą się tzw. „zupki chińskie”. Wydają się być idealnym rozwiązaniem gdy dopada nas mały głód. Wystarczą bowiem trzy minuty i mamy gotowe danie. Jego podstawą jest makaron, produkowany z wysokooczyszczonej mąki pszennej, która zawiera niewiele witamin czy błonnika. Po zjedzeniu takiego makaronu poziom glukozy we krwi szybko wzrasta, ale po chwili ponownie czujemy głód. Takie kluski to jednak nie wszystko co możemy znaleźć w zupkach. Ilość sztucznych składników, konserwantów, soli i tłuszczu sprawia, że produkt należy do jednych z najbardziej niezdrowych rzeczy na świecie. Olej palmowy, glutaminian sodu, guanylan disodowy, inozynian - to wszystko ma sprawić, że produkt będzie dobrze smakował i wyglądał.
Koniec z hurtem, czas na detal
Budzisz się rano, patrzysz w lustro i już wiesz, że to właśnie dziś nadszedł ten dzień. Nie możesz odkładać tego na później, szukać wymówek lub czekać, że nadprogramowe kilogramy same znikną. Decyzję podejmujesz natychmiast – dieta!
Psycholodzy twierdzą, że najważniejsze w procesie zmian jest dostrzeżenie problemu i podjęcie decyzji o działaniu. W świetle tej teorii wszyscy, którzy zdecydowali się na dietę, najtrudniejsze mają już za sobą. Teraz wystarczy postanowienia zamienić w czyny i gotowe. Brzmi to prosto i optymistycznie, lecz w praktyce do łatwych nie należy.