W zasadzie kwaśny
Zmęczenie, brak łaknienia, migrena, apatia – objawy te mogą wskazywać na zakwaszenie organizmu. Jak wyeliminować przyczynę kłopotów zdrowotnych? Otóż warto przyjrzeć się swojej diecie, gdyż duży wpływ na zakwaszenie organizmu ma to co jemy.
Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu to stan, w którym zachowany jest właściwy stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący ich odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych. Nagromadzenie we krwi zbyt dużych ilości substancji o charakterze kwaśnym nazywa się kwasicą (acidozą). Z kolei zaburzenia charakteryzujące się wzrostem pH to zasadowica (alkaloza).
Jak zgubić zbędne kilogramy przed wakacjami
Wiosna w pełni, lato za pasem. Ale u niektórych dobry humor psuje poczucie, że mają trochę za dużo w pasie. I chociaż do wakacji zostało już tylko kilka tygodni, to ciągle jest czas, aby pożegnać ciążące kilogramy. Wystarczą drobne zmiany, bo tak naprawdę najważniejsza jest konsekwencja.
Ważna jest stała liczba, pięciu posiłków w ciągu dnia
Stała liczba posiłków w ciągu dnia to jedna z podstawowych zasad zdrowego odżywiania. I chociaż większość osób ją zna, to tylko mniejszość jej przestrzega. Spożywanie prawidłowej liczby, czyli pięciu posiłków w ciągu dnia, deklaruje bowiem tylko 14% dorosłych Polaków. A przecież to jedna z najważniejszych zasad zdrowego odżywiania. Dlatego warto zwrócić na nią szczególną uwagę. To tak naprawdę pierwszy krok do uzyskania prawidłowej wagi ciała.
Jemy mało warzyw i owoców
W kwietniu, w siedzibie Polskiej Agencji Prasowej odbyła się debata, podczas której eksperci zastanawiali się dlaczego w Polsce stale spada spożycie warzyw, owoców i soków oraz co staje na drodze do prawidłowego odżywiania Polaków. Wnioski, które płyną z dyskusji wyraźnie wskazują, że poza szybkim tempem życia i złymi nawykami, dużą szkodę prawidłowym postawom żywieniowym wyrządzają mity o… sokach!
Wśród Polaków powszechna jest wiedza, że warzywa i owoce to niezbędny składnik zdrowej i prawidłowo zrównoważonej diety. Skoro jako społeczeństwo mamy tę wiedzę, to dlaczego od 2002 r. w Polsce konsekwentnie spada spożycie warzyw, owoców i soków? Na to pytanie odpowiedzieli eksperci instytucji odpowiedzialnych za kształtowanie prawidłowych postaw żywieniowych Polaków oraz przedstawiciele ośrodków badawczych i kontrolnych.