Zdrowy Białystok

Piątek, 19 04 09:53

Ostatnia modyfikacja:piątek, 19 04 2024

Jednodniowy czy z dłuższym terminem przydatności

Poniedziałek, 02 listopad 2015 12:52

Dr Aneta Gorska KotTrend na zdrowe odżywianie intensywnie rozwija się od wielu lat i zatacza coraz szersze kręgi. Coraz bardziej świadomie dobieramy składniki codziennego menu. Nikt nie ma wątpliwości, że nieodłącznym elementem prawidłowej diety są warzywa i owoce. Ale zaledwie 9% badanych wskazuje, że do grupy produktów istotnych dla zachowania zdrowej i zrównoważonej diety należą soki.
A przecież sok to sok – nazwa stosowana tylko dla naturalnego produktu. Jednodniowy czy pasteryzowany z dłuższym terminem przydatności do spożycia jest źródłem tych samych witamin i substancji odżywczych, które były w warzywach i owocach, z których sok został wykonany.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie min. 400 g warzyw i owoców dziennie, w pięciu porcjach. Jedną z tych porcji może stanowić szklanka soku. Niestety badania przeprowadzone na polskim rynku pokazują, że przeciętnie aż 80% badanych ma błędne przekonania na temat soków i uważa, że produkty te zawierają substancje konserwujące, dodane barwniki i sztuczne aromaty czy substancje słodzące. Z uwagi na krótszy termin przydatności do spożycia nieco lepiej postrzegane są soki jednodniowe. Ale czy to przekonanie jest słuszne i naprawdę pomiędzy sokiem jednodniowym, a tym z dłuższym terminem przydatności do spożycia występują znaczące różnice?

Czytaj więcej: Jednodniowy czy z dłuższym terminem przydatności

Fakty i mity o sokach

Poniedziałek, 02 listopad 2015 12:43

dr Katarzyna Stos prof nadzw IZZO sokach pisze i mówi się bardzo wiele. Jedni je kochają, inni mają bardziej sceptyczne nastawienie. Aby rozwiać wszelkie wątpliwości i usystematyzować wiedzę o sokach, zapytaliśmy o najczęściej pojawiające się informacje na ich temat dr Katarzynę Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.
- Co to jest sok?
- Gdy mówimy o soku to mówimy o produkcie odżywczym, otrzymywanym z owoców lub warzyw. Określenie „sok”, zgodnie z obowiązującymi przepisami, bardzo mocno definiuje produkt. Sok zawsze powstaje ze świeżych, chłodzonych lub mrożonych warzyw lub owoców.

Czytaj więcej: Fakty i mity o sokach

Smakowite rolowanie

Czwartek, 15 październik 2015 20:45

futulistPragniesz nowych doznań kulinarnych? Zasmakuj niebagatelnej przyjemności i poznaj piękno smaku tradycyjnej kuchni japońskiej. Zapraszamy na sushi.
Choć samo słowo sushi oznacza po prostu ryż z dodatkiem octu, to jest to jeden z najbardziej eleganckich i stylowych elementów japońskiej sztuki kulinarnej.
- Kuchnia kraju kwitnącej wiśni bazuje przede wszystkim na ryżu, rybach, warzywach i skarbach morza - mówi Magdalena Rothe, właścicielka restauracji Futu Sushi w Białymstoku. - Do sushi podaje się kilka tradycyjnych dodatków. Są to m.in.: sos sojowy, zielony chrzan wasabi oraz marynowany imbir. Dania serwowane są w małych porcjach, finezyjnie przygotowane, tak, aby jeszcze przed skosztowaniem poruszyć nasze zmysły.
Ponadto sushi to potrawa zdrowa i pełna korzystnych składników odżywczych. Walory jedzenia ryb każdy zna. To samo tyczy się też alg morskich. Nori to nic innego jak sprasowane algi, stanowiące jedne z najsmaczniejszych wodorostów. Pomagają obniżyć cholesterol, rozbijając gromadzące się w krwi tłuszcze. Ponadto ułatwiają trawienie, wspomagają przyswajanie białka, są bogate w witaminę A, przez co korzystnie wpływają na zdrowie oraz wygląd naszych włosów i paznokci.

Czytaj więcej: Smakowite rolowanie

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia