Pij sok bez obaw
Zrealizowane przez polskich naukowców badanie nie potwierdziło powszechnego przekonania o związku pomiędzy regularnym piciem soków owocowych, a nadwagą u młodzieży. Wyniki tych badań wspierają wcześniejsze badania innych autorów, że dieta osób regularnie pijących soki owocowe jest bogatsza w witaminy, mikro- i makroelementy oraz wiele innych substancji odżywczych, co w sposób bezpośredni przekłada się na poprawę jakości diety i zapewnia korzyści zdrowotne.
Badanie, przeprowadzone pod kierunkiem prof. dr hab. Lidii Wądołowskiej, prof. zw., z Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, objęło swoim zasięgiem 1.700 młodych osób, w wieku 13-19 lat, z pięciu polskich województw.
Eksperci o sokach
Mitów o sokach funkcjonuje bardzo wiele. Aby ostatecznie dowiedzieć się co jest prawdą, a co fałszem, zapytaliśmy o opinię autorytety w dziedzinie odżywiania dzieci i dorosłych. Pozyskane informacje mogą zaskakiwać, ale bezsprzecznie wskazują, że soki to produkty, które powinny na stałe zagościć w naszych dietach. Nie należy z nich rezygnować również latem, podczas upałów.
Zacznijmy zatem od tego czym jest sok.
- Sok to produkt odżywczy, w pełni naturalny. Powstaje ze świeżych, chłodzonych lub mrożonych dojrzałych warzyw lub owoców. Produkcja soku podlega rygorystycznym obostrzeniom i jest ściśle regulowana przez Unię Europejską. Dlatego chcę zwrócić uwagę, że zgodnie z przepisami, które obowiązują również na terenie naszego kraju, do soków owocowych i warzywnych zabronione jest dodawanie substancji konserwujących, barwników, aromatów innych niż otrzymywanych z owoców i warzyw, z których te soki są wyprodukowane. Do soków owocowych nie wolno również dodawać żadnych cukrów. Barwa i smak soków zawsze pochodzi z owoców i warzyw, z których są wyprodukowane. Nie należy soku mylić z innymi produktami do picia, co niestety często się zdarza – mówi dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.
Tłoczone na zdrowie
Prozdrowotne właściwości olejów roślinnych tłoczonych na zimno znane są od dawna. Kamila Zubrycka, założycielka firmy Olejowy Raj z Wasilkowa, przekonuje, że należy spożywać je w odpowiedniej dawce i zachowując odpowiednią dietę, gdyż tylko wtedy uzyskamy najlepsze rezultaty. Pani Kamila wiedzę na ich temat czerpie z fachowej literatury, od lekarzy i dietetyków. Temat wydaje się być niezwykle interesujący. Zapraszam do lektury.
Olejowy Raj jest wyjątkową w swojej branży, podlaską produkcją olei tłoczonych na zimno. Firma powstała z pasji do zdrowego oraz świadomego odżywiania. Zalożycielka marki jest z wykształcenia pedagogiem, jednak po przepracowaniu w zawodzie trzech lat postanowiła, że czas na zmiany. Wyszły jej one na dobre, bowiem firma okazała się jej ogromną życiową pasją i spełnieniem marzeń.
- Jakie cenne składniki mają w sobie oleje roślinne tłoczone na zimno?