Maraton filmowy z Łapsami
Jesienne, długie wieczory to doskonały powód, by spotkać się z przyjaciółmi w domowym zaciszu i zorganizować maraton filmowy lub nadrobić serialowe zaległości. Oczywiście najlepiej z czymś smacznym pod ręką! Marka Łapsy ma świetną wiadomość dla wszystkich smakoszy chrupiących przekąsek, którzy doskonale wiedzą, czego nie może zabraknąć podczas wielogodzinnego seansu. Już teraz do paczki Łapserdaków dołącza duża paka gotowego popcornu solonego, którego smak sprawi, że poczujecie się jak w prawdziwym kinie! Kto dołącza?
Wieczór filmowy w towarzystwie najlepszych przyjaciół oraz ulubionych bohaterów. Brzmi dobrze. Ale wieczór z Łapsami, brzmi jeszcze lepiej! Popcorn solony to obok innych Łapsowych propozycji przekąska obowiązkowa, zwłaszcza podczas maratonu filmowego. Z wielką michą popcornu na kolanach, możecie na nowo łapać wspólnie spędzane chwile.
O przekąskach dla dzieci
Chrupiące, soczyste, słone, ciągnące, zdrowe, tłuste. To tylko kilka cech produktów, które mogą być przekąskami. W świecie nauki sprawa podjadania przekąsek jest nadal dyskutowana i wielowątkowa. O tym czy są zdrowe czy nie często decyduje definicja podjadania i rodzaj przekąski. Najbardziej klasyczną definicją i kojarzącą się ze słowem „podjadanie” jest jedzenie produktów spożywczych pomiędzy głównymi posiłkami, za które uznaje się śniadanie, obiad i kolację. A przekąski kojarzone są najczęściej z produktami tłustymi, słonymi lub z wysoką zawartością cukrów prostych.
Podjadają dzieci i dorośli, z tym że w przypadku najmłodszych to rodzice decydują o rodzaju i dostępności przekąsek dla dzieci. Z krajowych badań nad sposobem żywienia i stanem odżywienia populacji prowadzonych przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH opublikowanych w 2021 r. wynika, że w grupie dzieci starszych i młodzieży większość (bo ponad 60%) podjada między głównymi posiłkami.
Dlaczego warto jeść łososia
Eksperci ds. żywienia rekomendują spożywanie przynajmniej dwóch porcji ryb tygodniowo, uznając je za dobre źródło łatwo przyswajalnego białka, kwasów omega-3, a także witamin i składników mineralnych. Jednym z zalecanych gatunków ryb jest np. łosoś, zawierający istotne dla naszego zdrowia i rozwoju witaminę D, jod, fluor, fosfor, wapń czy selen.
Jak pokazują badania, przeprowadzone na zlecenie MSC Polska, Polacy uwielbiają łososia. Gości on na stołach u ponad 70% z nas. Najpopularniejszy jest łosoś wędzony, następnie świeży (z lady lub pakowany) oraz pasta z łososiem. Łososia spożywamy zarówno w postaci pieczonej, smażonej, z grilla, jak i surowej – w sushi lub jako tatar.
Cenne wartości odżywcze
Łosoś jest jednym z najlepszych źródeł długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz kwasów EPA i DHA. Jak wykazały liczne badania, kwasy omega-3 zmniejszają stany zapalne, obniżają ciśnienie krwi i zmniejszają ryzyko wielu chorób. Dzięki EPA i DHA funkcjonowanie tętnic może znacznie się poprawić, szczególnie u osób palących, z nadwagą, wysokim poziomem cholesterolu lub zespołem metabolicznym. Ponadto 100 gramowa porcja łososia zapewnia 75-85% dziennej dawki selenu – minerału, który wspiera zdrowie kości, poprawia czynność tarczycy i chroni przed niektórymi rodzajami raka. Ryba ta zawiera również witaminę A, pomocną w utrzymaniu zdrowia oczu oraz witaminę D i fosfor, wspomagające zdrowie kości. Niektóre badania wykazały też, że jedzenie ryb lub zwiększenie spożycia kwasów tłuszczowych omega-3 może zmniejszyć objawy depresji i lęku oraz poprawić nastrój.