Zdrowy Białystok

Czwartek, 18 04 13:30

Ostatnia modyfikacja:czwartek, 18 04 2024

Na pełnym wypasie

mlekoMleko jest najdoskonalszym pokarmem, jaki stworzyła natura - powiedział Hipokrates, starożytny lekarz uznawany za ojca medycyny. To właśnie mleko towarzyszy człowiekowi od pierwszych chwil życia, a jego rola w codziennej diecie jest nieoceniona.
Według najnowszej Piramidy Zdrowego Żywienia (PZŻ), jedną z podstaw odżywiania jest mleko i jego przetwory, ponieważ są jednymi z najbogatszych w wartości odżywcze składników ludzkiej diety.
- Mleko posiada wyjątkowy skład, dzięki czemu ma unikalne walory zdrowotne, których nie osiąga żaden inny produkt spożywczy – mówi Dariusz Sapiński, przewodniczący Rady Ekspertów Mleczarstwa. - Jest najlepszym źródłem składników odżywczych – nie tylko głównym źródłem wapnia, ale również białka o wysokiej wartości biologicznej oraz witamin z grupy B, a także A i D. To też bogate źródło składników mineralnych takich jak magnez, potas i cynk.
W mleku obecne są zatem wszystkie niezbędne składniki pokarmowe. Nośnikiem wielu z nich, a głównie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, tj. A, D, E, jest tłuszcz mleczny, bez którego witaminy te nie zostaną wykorzystane przez organizm. Dlatego też Rada Ekspertów Mleczarstwa na czele z Dariuszem Sapińskim apeluje, by spożywać mleko o większej zawartości tłuszczu.

- Najlepszym mlekiem jest to o zawartości tłuszczu najbardziej zbliżonej do naturalnego i nieprzetworzonego, czyli 3,5%. Tłuszcz mleczny charakteryzuje się nie tylko wysoką strawnością, ale także bardzo dużym zróżnicowaniem składu – to ta różnorodność sprzyja łatwiejszemu jego trawieniu - mówi przewodniczący Rady.
Mleko jest też istotnym źródłem nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jednym z najważniejszych kwasów, jest sprzężony kwas linolowy (CLA), który korzystnie wpływa na metabolizm, hamuje rozwój nowotworów i zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy. W tłuszczu mlecznym znajdują się też fosfolipidy, które poprzez obecne w nich nienasycone kwasy tłuszczowe zapewniają płynność i przepuszczalność błon, umożliwiają transport składników odżywczych i metabolitów, odgrywając istotną rolę w procesach metabolicznych komórek oraz różnych narządów. Ponadto tłuszcz mlekowy działa ochronnie na nabłonek dróg oddechowych, szczególnie narażony na działanie powstających wolnych rodników. Tłuszcz mlekowy zawiera też wiele bioaktywnych składników intensy?kujących metabolizm cholesterolu, a jednocześnie hamujących syntezę cholesterolu endogennego w wątrobie człowieka. Poza tym tłuszcz zawarty w mleku nie tuczy.
- Mleko dostarcza zatem nie tylko energii i pokrywa zapotrzebowanie na składniki pokarmowe, ale jest niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu człowieka – dodaje Dariusz Sapiński.
Oprac. MB

Fot. Justyna Janowska

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia Na pełnym wypasie