Zdrowy Białystok

Czwartek, 23 09 23:21

Ostatnia modyfikacja:czwartek, 23 09 2021

Wyciskamy zdrowie

Piątek, 25 lipiec 2014 20:46

burakiSą zdrowe, smaczne, robi się je szybko i sprawnie, i przede wszystkim małym kosztem. Świeżo wyciskane soki to najlepszy kuchenny wynalazek.
Kto z Państwa zamiast kupować sok przygotowuje go własnoręcznie w domu? Zapewne takich osób jest niewiele. Nie mamy na to czasu, ani chęci. Zdecydowanie wygodniej jest kupić go w sklepie. Tylko co z wartościami odżywczymi takiego soku?
Większość soków sklepowych poddawanych jest pasteryzacji po to, by mogły dłużej leżeć na sklepowych półkach. Jednak wysoka temperatura podczas tego procesu pozbawia sok wielu jego odżywczych wartości. Do tego często są rozcieńczane wodą, produkowane z soków zagęszczonych, dodawany jest do nich cukier lub słodziki.
Natomiast świeże soki zawierają więcej witamin. Produkty, z jakich możemy je zrobić, są różnorodne (warzywa, owoce, zioła, kiełki). Alkalizują organizm, czyli przywracają nam prawidłowe pH i dają energetycznego „kopa” poprawiając jasność umysłu czy wygląd skóry. Wzmacniają też nasz system immunologiczny. Ponadto na litr soku wyciskanego w wyciskarce potrzeba ok. 1,5-2 kg surowca. Czy łatwo jest zjeść tyle jabłek lub marchewek naraz?

Czytaj więcej: Wyciskamy zdrowie

Na pełnym wypasie

Piątek, 25 lipiec 2014 20:39

mlekoMleko jest najdoskonalszym pokarmem, jaki stworzyła natura - powiedział Hipokrates, starożytny lekarz uznawany za ojca medycyny. To właśnie mleko towarzyszy człowiekowi od pierwszych chwil życia, a jego rola w codziennej diecie jest nieoceniona.
Według najnowszej Piramidy Zdrowego Żywienia (PZŻ), jedną z podstaw odżywiania jest mleko i jego przetwory, ponieważ są jednymi z najbogatszych w wartości odżywcze składników ludzkiej diety.
- Mleko posiada wyjątkowy skład, dzięki czemu ma unikalne walory zdrowotne, których nie osiąga żaden inny produkt spożywczy – mówi Dariusz Sapiński, przewodniczący Rady Ekspertów Mleczarstwa. - Jest najlepszym źródłem składników odżywczych – nie tylko głównym źródłem wapnia, ale również białka o wysokiej wartości biologicznej oraz witamin z grupy B, a także A i D. To też bogate źródło składników mineralnych takich jak magnez, potas i cynk.
W mleku obecne są zatem wszystkie niezbędne składniki pokarmowe. Nośnikiem wielu z nich, a głównie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, tj. A, D, E, jest tłuszcz mleczny, bez którego witaminy te nie zostaną wykorzystane przez organizm. Dlatego też Rada Ekspertów Mleczarstwa na czele z Dariuszem Sapińskim apeluje, by spożywać mleko o większej zawartości tłuszczu.

Czytaj więcej: Na pełnym wypasie

Pod lupą dietetyka

Piątek, 21 luty 2014 10:16

etykietySklepowe półki uginają się od produktów, które mają ułatwić nam przygotowywanie codziennych posiłków. A co znajdziemy w ich składzie? Co kryje się pod tajemniczymi oznaczeniami „E”?
Niektóre składniki kryjące się pod symbolem „E” są naturalne, ale tym oznaczeniem określane są również szkodliwe dodatki do żywności. Stosowanie ich, poprawia wygląd, smak, zapach i trwałość danej potrawy. Oczywiście, jeśli zjemy takie danie raz na jakiś czas, nie oznacza od razu, że zachorujemy. Jednak jeśli mamy zamiar ułożyć z nich codzienną dietę, warto przyjrzeć się im dokładniej.
Na wyjazdach, w pracy, w akademikach, a także w domowej kuchni – wszędzie tam dużą popularnością cieszą się tzw. „zupki chińskie”. Wydają się być idealnym rozwiązaniem gdy dopada nas mały głód. Wystarczą bowiem trzy minuty i mamy gotowe danie. Jego podstawą jest makaron, produkowany z wysokooczyszczonej mąki pszennej, która zawiera niewiele witamin czy błonnika. Po zjedzeniu takiego makaronu poziom glukozy we krwi szybko wzrasta, ale po chwili ponownie czujemy głód. Takie kluski to jednak nie wszystko co możemy znaleźć w zupkach. Ilość sztucznych składników, konserwantów, soli i tłuszczu sprawia, że produkt należy do jednych z najbardziej niezdrowych rzeczy na świecie. Olej palmowy, glutaminian sodu, guanylan disodowy, inozynian - to wszystko ma sprawić, że produkt będzie dobrze smakował i wyglądał.

Czytaj więcej: Pod lupą dietetyka

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia