Zdrowy Białystok

Sobota, 23 11 20:44

Ostatnia modyfikacja:sobota, 23 11 2024

To ona budzi nas

Środa, 26 sierpień 2015 21:40

kawaNapój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych ziaren kawowca, zwykle podawany na gorąco. To jedna z najpopularniejszych używek na świecie i główne źródło kofeiny. Miliony osób nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki tego niezwykłego naparu. Rzecz jasna mowa o kawie.
Aromat kawy należy do najlepiej rozpoznawanych zapachów na świecie. Napój ten działa pobudzająco i orzeźwiająco, przyśpiesza przemianę materii i zwiększa sprawność myślenia. Istnieją setki odmian krzewów kawowych, ale dzieli się je na dwa rodzaje: arabica i robusta.
- Arabica to synonim kawy najwyższej jakości. Jest ona łagodna, aromatyczna lekko kwaskowata, niekiedy z aksamitnym czekoladowym posmakiem – mówi Aleksandra Sobolewska, właścicielka sieci sklepów z kawą i herbatą „Samowar” z Białegostoku.

Czytaj więcej: To ona budzi nas

Z czym to się je?

Środa, 26 sierpień 2015 21:38

molekularnaPamiętają Państwo taką scenę z filmu „Seksmisja”? Jest rok 2044 Maks i Albert budzą się po hibernacji i dostają śniadanie. Są to plastikowe rogaliki i jajka – trzeba je rozkręcić, gdyż jedzenie znajduje się w ich środku. Ma formę kremu i jak mówi jeden z bohaterów filmu, w smaku przypomina plastik. Czy twórcy filmu właśnie tak wyobrażali sobie kuchnię przyszłości?
My mamy dopiero 2015 rok i na szczęście plastikowych rogali i jajek jeszcze nie ma. Są za to inne, równie futurystyczne dania. Nie mają one jednak nic wspólnego z jedzeniem jakie oglądamy w „Seksmisji”. Do naszych restauracji wchodzi kuchnia magiczna, kuchnia przyszłości, tzw. molekularna. To mówiąc najprościej kulinarna ekstrawagancja na talerzu, czyli dążenie do przełamania schematów, niebanalne łączenie smaków oraz szukanie nowych kulinarnych doznań.

Czytaj więcej: Z czym to się je?

Nawodnij organizm

Piątek, 31 lipiec 2015 22:04

sok1Latem, kiedy temperatury robią się coraz wyższe, zwiększa się ilość i tempo utraty płynów z organizmu. Wraz z płynami organizm traci cenne dla zdrowia mikro i makroelementy, co w konsekwencji prowadzi do zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej. Dlatego latem tak ważne jest zwrócenie uwagi, aby wraz z płynami dostarczać do organizmu również cenne dla zdrowia pierwiastki. Co pić i jeść aby w upały czuć się dobrze – podpowiada dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.
- Podczas upałów bardzo ważne jest zachowanie równowagi w odżywianiu i piciu. Nawadnianie organizmu jest bardzo istotne, ale nie zapominajmy też o produktach, bogatych w substancje odżywcze, a szczególnie w mikro i makroelementy.

Czytaj więcej: Nawodnij organizm

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia