Zdrowy Białystok

Czwartek, 23 09 22:01

Ostatnia modyfikacja:czwartek, 23 09 2021

Jedz bez obaw. Nie utyjesz.

Środa, 26 sierpień 2015 21:43

dietaDieta jest procesem, a nie tygodniowym wyzwaniem na zrzucenie kilku kilogramów. Nie jest też rezygnacją z pokarmów, a ich dostarczaniem. Tylko dobrze zbilansowane posiłki uchronią nas przed nadmiernym gromadzeniem tłuszczu. Nie ma nic przyjemniejszego niż zdrowe jedzenie dostarczające sił i witalności!
Dieta to proces powrotu do równowagi metabolicznej za pośrednictwem dobrze dobranego planu żywieniowego. Na ten plan składają się nie tylko racje pokarmowe dostarczające energii, białka, kwasów tłuszczowych, czy witamin, ale też odpowiednia ilość płynów. Ponadto jest to dostosowanie składników w taki sposób, by nie obciążały one narządów trawiennych oraz dały „odpocząć” nadwyrężonym narządom, czy układom w czasie choroby.
- Często słyszy się, że dieta to nic innego jak restrykcyjny plan żywieniowy z ograniczeniem ilości jedzenia. Nie jest to prawda – mówi Karolina Wróblewska, dietetyk kliniczny z poradni Med Line z Białegostoku. - Dieta ma dostarczyć pokarmów, jako energii, na podstawowe funkcje życiowe oraz budowę nowych komórek w miejsce już zużytych. Nasze ciało funkcjonuje nieustannie odnawiając się i regenerując. W procesie tym uszkodzone i zużyte komórki zastępowane są przez nowe i sprawne, co przeciwdziała naturalnemu procesowi starzenia się i degeneracji tkanek.

Czytaj więcej: Jedz bez obaw. Nie utyjesz.

To ona budzi nas

Środa, 26 sierpień 2015 21:40

kawaNapój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych ziaren kawowca, zwykle podawany na gorąco. To jedna z najpopularniejszych używek na świecie i główne źródło kofeiny. Miliony osób nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki tego niezwykłego naparu. Rzecz jasna mowa o kawie.
Aromat kawy należy do najlepiej rozpoznawanych zapachów na świecie. Napój ten działa pobudzająco i orzeźwiająco, przyśpiesza przemianę materii i zwiększa sprawność myślenia. Istnieją setki odmian krzewów kawowych, ale dzieli się je na dwa rodzaje: arabica i robusta.
- Arabica to synonim kawy najwyższej jakości. Jest ona łagodna, aromatyczna lekko kwaskowata, niekiedy z aksamitnym czekoladowym posmakiem – mówi Aleksandra Sobolewska, właścicielka sieci sklepów z kawą i herbatą „Samowar” z Białegostoku.

Czytaj więcej: To ona budzi nas

Z czym to się je?

Środa, 26 sierpień 2015 21:38

molekularnaPamiętają Państwo taką scenę z filmu „Seksmisja”? Jest rok 2044 Maks i Albert budzą się po hibernacji i dostają śniadanie. Są to plastikowe rogaliki i jajka – trzeba je rozkręcić, gdyż jedzenie znajduje się w ich środku. Ma formę kremu i jak mówi jeden z bohaterów filmu, w smaku przypomina plastik. Czy twórcy filmu właśnie tak wyobrażali sobie kuchnię przyszłości?
My mamy dopiero 2015 rok i na szczęście plastikowych rogali i jajek jeszcze nie ma. Są za to inne, równie futurystyczne dania. Nie mają one jednak nic wspólnego z jedzeniem jakie oglądamy w „Seksmisji”. Do naszych restauracji wchodzi kuchnia magiczna, kuchnia przyszłości, tzw. molekularna. To mówiąc najprościej kulinarna ekstrawagancja na talerzu, czyli dążenie do przełamania schematów, niebanalne łączenie smaków oraz szukanie nowych kulinarnych doznań.

Czytaj więcej: Z czym to się je?

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia