Jaglany detoks ze Zdrowym Smakiem
Zła dieta, alkohol, papierosy – to wszystko sprawia, że nasz organizm staje się zanieczyszczony. Czujemy się zmęczeni, boli nas głowa, chce nam się spać lub odwrotnie - mamy problemy z zasypianiem. To wina toksyn, które latami gromadzone w naszym ciele doprowadzają nas do takiego stanu. Jak się ich pozbyć? Jak oczyścić organizm?
- Są różne sposoby. Jednym z nich jest monodieta jaglana, czyli jedzenie dań przygotowanych na bazie kaszy jaglanej – wyjaśnia Piotr Boruszko, właściciel cateringu dietetycznego „Zdrowy smak” w Kleosinie. - Kasza jaglana ma najwięcej składników odżywczych i nawet przy długotrwałym stosowaniu nie zaburzy pracy naszego organizmu.
Smaczne święta z Krakusem
Święta Bożego Narodzenia to jedne z najważniejszych w polskiej tradycji. To moment, kiedy rodziny, przyjaciele i znajomi siadają przy stole, aby cieszyć się piękną i wyjątkową chwilą. W tych dniach wszystko powinno być idealne i smaczne. Na stole nie może zabraknąć tradycyjnych potraw i dodatków, m.in. czerwonego barszczu, chrzanu czy ogórków. Te od Krakusa gwarantują wyjątkową jakość i smak.
Marka Krakus to jedna z polskich marek spożywczych o tradycjach, które już od ponad 50 lat towarzyszą Polakom na co dzień i od święta. To synonim doskonałego smaku i wysokiej jakości. Tak jak pod choinką nie może zabraknąć drobiazgów dla maluchów, tak na świątecznym stole zawsze muszą gościć produkty od Krakusa – wyśmienity czerwony barszcz, przygotowany z korzenia chrzan, czy delikatne korniszony. I tak od lat produkty Krakus to gwarancja smacznych świąt i zadowolenia najbardziej wymagających smakoszy.
Czerwony barszcz od Krakusa to zupa, której nie może zabraknąć podczas świątecznej kolacji. Powstaje na bazie zagęszczonego soku z buraków i nie zawiera konserwantów. Przez lata jego receptura była doskonalona, tak aby smak był wyrazisty, a jednocześnie delikatny i aksamitny. W tym roku warto podać go z tartaletkami z kiszoną kapustą, grzybami i suszoną śliwką.
Chrzan Krakus powstaje w całości z korzenia, co gwarantuje wyrazisty i intensywny smak. Jednocześnie ma kremową konsystencję, a w niej wyczuwalne chrzanowe wiórki, charakterystyczne dla tradycyjnej polskiej kuchni. Pasuje nie tylko na wigilijny stół, ale również do obiadu i kolacji podczas świątecznych dni. Może być podawany jako dodatek do mięs lub jako baza do sosów. W tym roku polecany z chrupiącym kurczakiem i pieczonymi burakami.
Co warto wiedzieć o soku
Soki zagęszczone, soki z soku zagęszczonego, NFC, pasteryzowane, 100% i po prostu soki – czym się od siebie różną i co trzeba o nich wiedzieć? Warto znać odpowiedzi na te pytania i nie dać się zwieść mitom, bo sok, niezależnie od rodzaju, to produkt wartościowy, który warto włączyć do codziennej diety.
Definicja soku jest prosta – to produkt naturalny, otrzymany z jednego lub większej liczby gatunków zdrowych, dojrzałych, świeżych, mrożonych lub schłodzonych owoców. Posiada barwę, smak i zapach pochodzące z owoców, z których jest otrzymywany. Wśród soków znajdziemy soki z soku zagęszczonego oraz soki nie z soku zagęszczonego (tzw. Soki NFC – Not From Concentrate), które mogą być sokami pasteryzowanymi lub niepasteryzowanymi (tzw. świeże).