Zdrowy Białystok

Poniedziałek, 06 05 00:08

Ostatnia modyfikacja:poniedziałek, 6 05 2024

Odkryj z dziećmi ich naturę

Czwartek, 06 kwiecień 2017 13:45

Mlekolaki cinisyWiosną natura budzi się do życia, a przyroda tryska energią. To doskonały moment, by także nasze dzieci odkryły, rozbudziły i wykorzystały wszystko, co leży w ich naturze: ciekawość świata, energię i pasję. Dzięki temu, w dorosłym życiu podążą za tym, co je naprawdę interesuje, sprawia radość i satysfakcję. Jednak, by mogły w pełni wykorzystać drzemiący w nich potencjał potrzebują wsparcia. Miedzy innymi w postaci diety bogatej w odpowiednie składniki odżywcze i minerały – najlepiej te pochodzące z samej natury. Ich źródłem są np. pyszne płatki zbożowe od Lubelli – Mlekołaki.
Naturalna energia
Najmłodsi to prawdziwe wulkany energii, a potrzeba ruchu jest dla nich czymś naturalnym. Potwierdzi to każdy, kto obserwował bawiące się dzieci czy grupę nastolatków. Wiosną, kiedy za oknem coraz częściej świeci słońce, warto tę energię uwolnić i dobrze ukierunkować. Zabawa i ruch na świeżym powietrzu są niezbędne do prawidłowego rozwoju młodych organizmów. Pozwalają też dzieciom odkryć swoje mocne i słabsze strony. Np. w czasie zabaw w grupie mogą łatwo przekonać się czy wolą być liderem, czy raczej stawiają na współpracę. Nie zapominajmy jednak, że aktywność fizyczna wzmaga apetyt. Dlatego warto, aby dziecko miało pod ręką pyszną przekąskę, którą łatwo uzupełni swoją naturalną energię. Nie powinno to być nic skomplikowanego i najlepiej, by można było po nią sięgnąć w każdej chwili. Dobrym rozwiązaniem jest np. paczka pysznych płatków – Mlekołaków. Wystarczy garść lub dwie, aby nasza pociecha mogła znów ruszyć do dalszej zabawy.

Czytaj więcej: Odkryj z dziećmi ich naturę

Smaczne Święta Wielkanocne

Wtorek, 04 kwiecień 2017 11:20

Krakus chrzan smietankowyWielkanoc to moment, gdy na stołach pojawiają się tradycyjne potrawy. Wędliny, sałatki, żurek, biała kiełbasa i oczywiście jajka - często kolorowe i bogato zdobione. Obok nich, nie może zabraknąć także chrzanu. To dodatek, bez którego żaden stół nie byłby prawdziwie świąteczny, a dania nie miałyby tak charakterystycznego smaku.
Święta to czas spotkań w gronie rodzinnym. Wspólnym ich punktem jest bez wątpienia stół, bogaty w wielkanocne, tradycyjne potrawy i przysmaki. Wśród nich ważne miejsce zajmuje chrzan. Podkreśla smak dań i jest niezastąpiony, gdy chcemy dodać im wyrazistości. Dlatego w żadnym domu chrzanu na stole zabraknąć nie może. Aby jego wyjątkowym smakiem mógł się cieszyć każdy - warto przygotować się także na przyjęcie miłośników wariantów delikatniejszych, bardziej łagodnych i obok tradycyjnego, postawić na stole słoiczek nowego chrzanu śmietankowego. Krakus stworzył go właśnie z myślą o smakoszach łagodniejszych przypraw i dodatków.

Czytaj więcej: Smaczne Święta Wielkanocne

Jak nie tracić witamy C

Poniedziałek, 03 kwiecień 2017 11:46

Dr Inz. Jaroslaw Markowski Instytut OgrodnictwaCzy wiesz jak przechowywać pożywienie, aby minimalizować straty witaminy C? Radzi dr Jarosław Markowski, z Instytutu Ogrodnictwa.
Witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, ale nie jest przez niego wytwarzana. Dlatego musi być codziennie dostarczana wraz z pożywieniem. Ale co istotne – jest najbardziej nietrwałą z witamin i szybko się utlenia (zmniejsza się jej ilość), jeśli żywność, która ją zawiera jest niewłaściwie przechowywana.
Witamina C znajduje się w produktach pochodzenia roślinnego, przede wszystkim w owocach i warzywach. Najwięcej witaminy C dostarczają owoce jagodowe jak czarna porzeczka, truskawki i cytrusy np. pomarańcze i grejpfruty, a także soki i nektary z nich otrzymane. Wśród warzyw cennym źródłem jest natka pietruszki, czerwona papryka, warzywa kapustne, w tym kapusta w postaci świeżej oraz kiszonej.

Czytaj więcej: Jak nie tracić witamy C

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia