Znajdź swoje ulubione
Zdrowe, smaczne oraz pełnowartościowe. Takie posiłki oferuje białostocka Zdrowa Micha z natury. Natomiast świeżo wyciskane soki stanowią ich doskonałe uzupełnienie.
Jesteśmy bardziej aktywni niż jeszcze dziesięć lat temu. Biegamy, pływamy, chodzimy na siłownię i tym samym świadomie się odżywiamy. Dbamy także o nasz codzienny jadłospis. Dlatego przybywa w naszym mieście miejsc, w których można zjeść lekkostrawne, wysokobiałkowe lub niskowęglowodanowe posiłki.
- Nasza kuchnia oparta jest na zdrowych, świeżych, smacznych i starannie dobranych grupach produktów. Ponadto wszystkie posiłki przygotowywane są zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia - mówi Magdalena Urbanowicz, menadżer bistro Zdrowa Micha w Białymstoku. - Opracowując te menu poszukiwaliśmy oryginalnych i ciekawych receptur potraw, które mogłyby być stosowane nie tylko w odchudzaniu, ale również w profilaktyce różnorakich chorób. Polecamy sałatki na choroby naczyniowo-sercowe - regulujące i obniżające ciśnienie krwi, przy kuracji antycholesterolowej czy zwiększające koncentrację. Mamy też takie, które pozwalają utrzymać dobry nastrój i zachować młodość oraz przeznaczone specjalnie dla kobiet w ciąży lub osób aktywnych.
Nie wciskamy kitu
- Pszczelarstwo to nasza rodzinna pasja. Wierzymy, że najlepsze miody i produkty pszczele pochodzą z pasiek, w których pszczoły są szczęśliwe – mówi Agnieszka Sokólska, właścicielka sklepu Miejska Pasieka w Białymstoku.
W ostatnim wydaniu naszej gazety pisaliśmy o właściwościach najpopularniejszego produktu pszczelego, czyli miodu. Teraz będzie o równie cennych, lecz nie każdemu znanych, substancjach. Zacznijmy od pyłku kwiatowego.
Zdrowy sok na nowy rok
Wraz z nadejściem stycznia, wielu z nas, aby dotrzymać postanowień noworocznych, przechodzi na dietę. Dbanie o zdrowie jest bowiem jedną z najczęściej deklarowanych zmian, którą chcemy wprowadzić w nowym roku. Podstawą zdrowej diety powinny być owoce i warzywa, ale czy wiesz, że sok może zastąpić jedną porcję warzyw i owoców w ciągu dnia, co więcej jest źródłem wielu substancji odżywczych, które pozytywnie wpływają na zdrowie? Dowiedz się, jakie zalety mają soki i jaką rolę pełnią w codziennej diecie!
Nie od dziś wiadomo, że prawidłowe żywienie jest jedną z najważniejszych kwestii, które wpływają na zdrowie. Dieta bogata w wartościowe i różnorodne produkty doda nam energii, poprawi samopoczucie w ciągu dnia i może pełnić rolę profilaktyczną w walce z chorobami i infekcjami. Zasady prawidłowego żywienia określa Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, opublikowana przez Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ), zgodnie z którą podstawę naszej diety powinny stanowić warzywa i owoce. Warto wiedzieć, że jedną porcję owoców i warzyw, można zastąpić szklanką (200 ml) 100% soku. Sok jest łatwym i szybkim sposobem na uzupełnienie cennych dla naszego zdrowia elementów, gdyż soki podobnie jak owoce i warzywa, z których się je robi, stanowią cenne źródło witamin, mikro- i makroelementów, a także substancji o działaniu oksydacyjnym. O jakich konkretnie elementach mowa?