Szukaj pełnowartościowych owoców i warzyw
Jesień nieuchronnie zapowiada nadejście zimy. Rozpoczął się czas, kiedy ze straganów znikają świeże warzywa i owoce. Często w okresie tym z góry zakładamy, że nasza dieta pozbawiona będzie cennych substancji odżywczych i witamin. Ale czy rzeczywiście późną jesienią i zimą skazani jesteśmy na produkty o niższej wartości? O podpowiedź, gdzie w tym okresie szukać pełnowartościowych warzyw i owoców, marka Łowicz poprosiła dr Katarzynę Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.
- Warzywa i owoce to podstawa zdrowego odżywiania. W nowej Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, ogłoszonej z początkiem tego roku przez Instytut Żywności i Żywienia, zajęły one kluczowe miejsce, poza aktywnością fizyczną. Badania pokazują, że dieta bogata w warzywa i owoce w znaczącym stopniu wpływa na długość życia. W komentarzu do Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, w artykule prof. dr hab. n. med. Mirosława Jarosza znajdziemy informację, że prowadzone w Polsce badania wykazały, iż długość życia dodatnio koreluje ze spożyciem m.in. owoców oraz warzyw.
Śniadanie dla niej i dla niego
Poranki w weekendy to jedne z niewielu, kiedy dzień można rozpocząć spokojnie i leniwie. To również doskonały moment, aby sprawić sobie wzajemnie trochę przyjemności i zaskoczyć bliską osobę smacznym, pięknie pachnącym i zdrowym śniadaniem. Specjalnie dla tych, którzy szukają nowych smaków, Łowicz przygotował propozycje śniadań – dla niej i dla niego.
Najczęstsze śniadanie w polskim domu to kanapki. Pieczywo posmarowane masłem, do tego wędlina lub żółty ser. Czasami pojawia się jajko, płatki z mlekiem lub jogurtem. Rzadziej jajka, ser biały, parówki, czy mussli . Zazwyczaj jedzone jest w pośpiechu i nie sprawia żadnej radości. A gdyby tak podejść do śniadania inaczej? Łowicz podpowiada jak sprawić aby ta chwila była wyjątkowa i taka, że Łooo!
Płynie złoto płynie
Dlaczego warto jeść miód? Ano choćby dlatego, że wzmacnia serce, koi nerwy, ma właściwości antybakteryjne i świetnie radzi sobie z dopadającymi nasz organizm infekcjami. Poza tym jest po prostu smaczny. Wprowadź go więc do codziennego menu. Tym bardziej, że przed nami właśnie jesienno-zimowy sezon przeziębień.
Miód pszczeli znany był już w starożytności, gdzie cieszył się ogromnym uznaniem ze względu na swoje właściwości lecznicze. Dla przykładu antyczni Grecy wykorzystywali go do produkcji różnych maści, ponieważ wierzyli, że dzięki temu będą silni, zdrowi i urodziwi. Ponadto, miód pszczeli pełnił też funkcję naturalnego kosmetyku. To właśnie Kleopatra stosowała rytuały odmładzające skórę, kąpiąc się w miodzie i w kozim mleku. Do dnia dzisiejszego takie połączenie kosmetyków jest stosowane przez przemysł kosmetyczny na całym świecie. Co więcej, od wieków miód pszczeli stosowany był także jako środek aromatyzujący oraz był składnikiem wielu produktów spożywczych i różnego rodzaju napojów, w tym alkoholowych.