Orientalna tortilla
Prostym, smacznym i niezwykle szybkim w przygotowaniu daniem jest tortilla - czyli placek z mąki pszennej. Służy, jako podstawa do przyrządzania mięsnych oraz warzywnych dań. Można podawać ją z tradycyjnymi dodatkami, takimi jak: sałata, kurczak, papryka czy cebula. Jednak najlepiej smakuje w połączeniu z orientalnymi składnikami. Oto ciekawe przepisy na tortillę w tym stylu.
Tortilla to jedno z typowych dań kuchni meksykańskiej. Jest łatwa w przygotowaniu. Można zrobić ją samemu lub kupić gotowe placki, zawinąć je z kilkoma ulubionymi składnikami, podsmażyć na patelni lub włożyć do piekarnika i gotowe. Jeśli jednak chcemy, aby miała wyrazisty i aromatyczny smak warto dodać do niej odrobiny orientu.
Boski podwieczorek
Niewątpliwą zaletą okresu wakacyjnego są pyszne sezonowe owoce, na które często czekamy cały rok. Dojrzałe i soczyste dary natury kuszą nie tylko niską ceną, ale także nasyconymi kolorami i aromatami. Ponadto są bogate w witaminy i składniki odżywcze, dlatego warto wzbogacić o nie swoje letnie menu. Dla wszystkich łasuchów, którzy lubią łączyć słodkie i cierpkie smaki doskonałym podwieczorkiem, będzie… tarta malinowa z dodatkiem wyjątkowej herbaty Earl Grey Ahmad Tea London.
Składniki na ciasto (forma o średnicy około 23 cm): 270 g mąki pszennej, jajko, 2 łyżki cukru pudru, szczypta cynamonu, łyżka ekstraktu z wanilii. 120 g margaryny.
Krem: 250 g serka mascarpone, 250 ml śmietanki 30%, 120 g białej czekolady, 2 łyżki cukru pudru, 2 torebki Earl Grey Ahmad Tea London, 70 ml wody.
Dekoracja: 250 g świeżych malin, cukier puder.
Śniadaniowe trendy na lato
Lato, to najlepszy moment w roku, aby celebrować śniadania! Piękne, słoneczne poranki zachęcają do kreatywnego gotowania. Dostępność sezonowych warzyw i owoców daje nam mnóstwo możliwości, aby smacznie rozpocząć dzień. Jak połączyć te sezonowe skarby natury z pełnymi wartości odżywczych bakaliami? Oto kilka śniadaniowych inspiracji.
Energetyczne smoothie
Lato to doskonały moment, aby ciepłe owsianki zastąpić kolorowymi miksami owoców, warzyw i bakalii. Taka wypełniona po brzegi miseczka, to prawdziwa bomba witaminowa.
Składniki: duże mango, banan, garść jeżyn, wyciśnięty sok z pomarańczy, 100 g Chrupiącej sałatki Bakalland, 70 g ananasa Bakalland, szczypta kardamonu.
Wszystkie owoce dokładnie z sobą miksujemy, dodajemy szklankę soku pomarańczowego. Gotową masę przekładamy do miseczki i odstawiamy do delikatnego schłodzenia. Wszystko dekorujemy jeżynami, ananasem i posypujemy Chrupiącą sałatką.