Morela z bliska i z daleka
Pierwszych koneserów zyskała już 4000 lat temu. Od tamtego czasu zachwyca soczystym i słodkim smakiem. W kuchni znakomicie prezentuje się solo, ale także potrafi nadać niepowtarzalnego charakteru innym potrawom. Pasuje do dań kuchni z całego świata, dlatego uwielbiana jest na wszystkich kontynentach. Chętnie zajadają się nią zarówno dzieci, jak i dorośli, ceniąc przy tym jej wartości odżywcze. Wiedzieliście, że mowa o moreli?
Drzewko morelowe łatwo dostosowuje się do warunków, w których rośnie, nie odpowiada mu jedynie torfowe i bardzo piaszczyste podłoże. Dobrze przyjmie się także w polskim ogródku. Niestraszna mu zima, a nawet mróz, trzeba jednak zadbać o to, by przy niskich temperaturach kwiaty moreli były przez cały czas dobrze nasłonecznione. W odpowiednio stworzonych warunkach pierwsze owoce pojawią się na drzewku po około 3-4 latach od momentu zasadzenia.
Morele, które najlepiej nadają się do suszenia rosną w południowo-wschodniej Turcji, w regionie Malatyi. Warunki panujące na tym terenie sprawiają, że to właśnie tutaj mogą one dojrzewać w pełnym słońcu, praktycznie przez cały rok. Dla mieszkańców morela to nie tylko owoc, ich uprawa to bardzo często sposób na życie a także niezaprzeczalny symbol tego miejsca. W Malatyi morele można znaleźć na każdym kroku, nie tylko na straganach, ale także w kawiarnianych deserach, a nawet, jako składnik w kebabach. Morelowe miasteczko najlepiej odwiedzić w lipcu, kiedy odbywa się tam wielki owocowy festiwal, którego bohaterem jest oczywiście ona – dorodna, jędrna morela.
Poznaj brazylijskie smaki z Bakalland
Brazylijska kuchnia jest pełna smaków i aromatów. Nic dziwnego – powstała przecież w wyniku wzajemnego oddziaływania na siebie różnych kultur oraz tradycji. To połączenie wszystkiego co najlepsze z kultury indiańskiej, europejskiej i afrykańskiej. Brazylijskie dania zachwycają smakiem i aromatem. Wszystko to za sprawą dodawanych do dań: orzechów nerkowca, orzechów brazylijskich, owoców morza oraz pikantnych przypraw.
Rozpoczynające się za chwilę Igrzyska Olimpijskie w Rio, to doskonała okazja, aby przybliżyć sobie brazylijskie smaki. Oczywiście najlepiej zrobić to w gronie znajomych – wspólne kibicowanie jest również doskonałą okazją do kulinarnych podróży. Nie masz pomysłu co przygotować? Podpowiadamy, które brazylijskie przysmaki mają szansę na olimpijski medal.
100% owoców
Szklanka soku owocowego może być jedną z zalecanych porcji owoców dziennie. Tymczasem pojawiają się obawy, gdy sięgamy po soki, ponieważ narosło wokół nich sporo mitów. Efekt jest taki, że zaczynamy pomijać w codziennej diecie ważne źródło pochodzących z owoców witamin i innych składników odżywczych.
Zgodnie z zaleceniami ekspertów ds. żywienia, aby cieszyć się dobrym zdrowiem, należy spożywać minimum pięć porcji warzyw lub owoców dziennie. Jedną z nich może stanowić szklanka soku (ok. 200 ml), także owocowego. Skoro więc sok owocowy może być jedną z porcji zdrowia, to dlaczego wiele osób myśli, że jest to produkt, po który sięgać nie należy? To przekonanie wynika z mitów krążących na temat soków owocowych, a te z kolei wynikają przede wszystkim z nieznajomości przepisów prawa, procesu produkcji i czerpania wiedzy o sokach z niesprawdzonych źródeł. Krzywdzące jest też bardzo wąskie, oparte głównie na mitach, spojrzenie na soki owocowe poprzez kwestię zawartości cukru, która dla wielu jest niezrozumiała i źle interpretowana. Zapomina się natomiast o tym, że skoro soki powstają z owoców, to stanowią przede wszystkim źródło witamin i składników odżywczych z tych owoców pochodzących. Warto więc o sokach owocowych dowiedzieć się więcej niż głoszą powtarzane bezkrytycznie mity i spojrzeć na nie w szerszym kontekście, aby móc świadomie planować ich udział w swojej codziennej diecie.