Zdrowy Białystok

Wtorek, 30 04 00:45

Ostatnia modyfikacja:wtorek, 30 04 2024

Kwiaty na talerzu. Łooo...wicz.

Czwartek, 27 kwiecień 2017 12:20

Lowicz Brzoskwinia z lawendowa nutaKwiaty otaczają nas z każdej strony. Już nie tylko w ogrodzie – pojawiają się też na ubraniach, w kształtach biżuterii, jako element wystroju wnętrz, a nawet na talerzu. Moda na nie dotarła bowiem także do kuchni. Ten wyjątkowy dodatek wykorzystywany jest w najlepszych restauracjach, a także w domowych kuchniach na całym świecie. Zainspirowany kwiatami Łowicz stworzył na nadchodzący sezon nową, wyjątkową linię produktów dżemowych – łącząc owoce i kwiaty w innowacyjne, pełne aromatów smaki. Tej wiosny na stołach królować będą: truskawka z dodatkiem kwiatu czarnego bzu, wiśnia z aromatycznymi płatkami róży oraz brzoskwinia połączona z lawendą. Wszystkie tak smaczne, że Łooo.
Kwiaty na wybiegach
Wielu projektantów mody sięga tej wiosny po florystyczne motywy. Kwiaty pysznią się na wybiegach nie tylko na ubraniach, ale też dodatkach: kapeluszach, torebkach i jako elementy biżuterii. Niektóre bardzo duże i wyraziste, przykuwające uwagę, a inne drobne i delikatne. Część stawia wręcz na kwiatowy „totallook”: od sukienki, przez wielkie kolczyki-kwiaty, aż po kapelusz z kwiatowym nadrukiem. A ponieważ obecnie wielka moda i ta uliczna idą w parze, dlatego wiele sklepów oferuje kwieciste kreacje – dzięki temu każda z nas może poczuć się wyjątkowo wiosennie.

Czytaj więcej: Kwiaty na talerzu. Łooo...wicz.

Co kryje w sobie marchewka?

Czwartek, 27 kwiecień 2017 11:48

Marchew i sok marchwiowy charakteryzują się niską kalorycznością oraz wysokim poziomem substancji odżywczych. Są źródłem karotenoidów, głównie beta-karotenu. 200 g marchewki czy 200 ml pasteryzowanego lub świeżego soku marchwiowego to zaledwie około 80 kcal.
- Beta-karoten (prowitamina A) w organizmie przekształca się w witaminę A, która:wspiera właściwe funkcjonowanie błon śluzowych oraz narządu wzroku; pomaga zachować zdrową skórę; pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza. Jedna szklanka (ok. 200 ml) soku marchwiowego pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A - mówi dr. Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.

Dobra energia każdego dnia

Środa, 26 kwiecień 2017 13:54

Lubella platki zytnieCoraz cieplejsze dni, coraz więcej słońca i przyroda budząca się do życia – oto pewne oznaki wiosny. Wydawać by się mogło, że to idealne warunki do tego, by mieć dobry nastrój i więcej chęci do działania. Tymczasem zdarza się, że w okresie przedwiośnia i na samym jej początku czujemy lekki spadek energii. Na szczęście istnieją sposoby, aby z przesileniem wiosennym sobie poradzić. Nie wymagają dużo czasu i nie są skomplikowane. Wystarczy, że każdego dnia spędzisz kilka chwil na świeżym powietrzu, znajdziesz odrobinę czasu dla siebie lub na rozmowę z kimś życzliwym, a posiłki zaplanujesz tak, by dostarczały ci energii do działania.
Korzystaj ze słońca
Przez kilka zimowych miesięcy było go zdecydowanie za mało. Dlatego, kiedy dni są coraz cieplejsze i dłuższe, a słońca coraz więcej warto znów zacząć korzystać z jego pozytywnego wpływu. To nasz sprzymierzeniec w walce z gorszym nastrojem. Podnosi poziom dobrej energii i poprawia samopoczucie. Dłuższe spacery czy uprawianie sportów na świeżym powietrzu to dobry pomysł. Jeśli jednak nie mamy jeszcze wystarczająco dużo energii do aktywności fizycznej, to warto po prostu usiąść na ławce i rozkoszować się ciepłą, słoneczną aurą. Kontakt z naturą, zwłaszcza w słoneczne dni, to doskonały sposób na odzyskanie pozytywnego nastroju, wyciszenie się i zrelaksowanie. Pamiętajmy jednak, że świeże powietrze wzmaga apetyt. Dlatego na spacer w wiosennym słońcu zabierzmy ze sobą małą przekąskę. Np. paczkę płatków żytnich albo przygotowany na ich bazie drobny smakołyk.

Czytaj więcej: Dobra energia każdego dnia

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia