Gotowanie - męska rzecz
Mężczyzna w kuchni to już nie tylko smakosz gotowych dań, ale też często ich twórca, który odnajduje w gotowaniu pasję i przyjemność. Do lamusa odchodzi także stereotyp mężczyzny stawiającego na wciąż te same, dobrze znane potrawy i stroniącego od nowości.
32% respondentów deklaruje, że mężczyźni radzą sobie w kuchni lepiej od kobiet. Obecnie wielu panów poszukuje inspiracji oraz pomysłów na dania bardziej różnorodne, czasem z niecodziennymi, zaskakującymi dodatkami. Radość sprawia im zarówno sam proces gotowania, jak i świadomość, że potrawa zyskała uznanie w oczach ukochanej, rodziny czy znajomych. Z kolei w codziennym zabieganiu wielu z nich ceni sobie, gdy prostota przygotowania łączy się z możliwością uzyskania wyjątkowego efektu kulinarnego.
Bądź świadomą mamą
Właściwe żywienie w ciąży ma zbawienny wpływ na zdrowie matki i rozwijającego się w jej łonie maluszka. Dieta bogata w odpowiednie substancje odżywcze, mikro- i makroelementy, pozwoli przyszłej mamie cieszyć się nie tylko dobrym samopoczuciem i zdrowiem, lecz także prawidłowym rozwojem jej dziecka. Będzie też wsparciem w budowaniu odporności i ochroną przed infekcjami.
Właściwa dieta = zdrowie!
Codzienna dieta ma wpływ na jakość funkcjonowania (np. pamięć, koncentrację), samopoczucie, a także na zdrowie. Bogactwo miko- i makroelementów, antyoksydantów oraz błonnika w diecie niesie za sobą pozytywne skutki dla organizmu. Aby cieszyć się zdrowiem należy pamiętać, że dieta powinna być różnorodna, a połowę spożywanych produktów powinny stanowić warzywa i owoce. Prawidłowa dieta jest szczególnie ważna w trakcie ciąży, ponieważ jest to okres w życiu kobiety, w którym w szczególny sposób musi ona zadbać o swój organizm. Kobieta w ciąży potrzebuje więcej substancji odżywczych, które pomogą jej w utrzymaniu zdrowia i dobrej formy, a co najważniejsze korzystnie wpłyną na rozwijające się dziecko.
W prostocie siła
Nieodpowiedni sposób odżywiania, brak ruchu, nieumiejętność wyciszenia się i relaksacji - to czynniki zakłócające stan równowagi i harmonii naszego organizmu. Zebrane razem pozbawiają nas zdrowia i dobrego samopoczucia na co dzień. Zatem – czy w dzisiejszych czasach życie bez chorób jest w ogóle możliwe?
Przeglądając literaturę o zdrowym odżywianiu na szczególną uwagę zasługują dzieła św. Hildegardy, dwunastowiecznej zakonnicy z Bingen. Jej praktyka w tej dziedzinie pozwoliła wielu chorym powrócić do stanu równowagi fizycznej jak i duchowej.
- Elementem zdrowego i witalnego życia, według siostry Hildegardy, jest sześć podstawowych reguł - mówi Bożena Kobosko, właścicielka sklepu Zdrowa Spiżarnia w Białymstoku. - Każdy, kto chce zachować dobre zdrowie powinien mieć na uwadze ich codzienne przestrzeganie i praktykowanie. Oto i one: dokonuj właściwego wyboru pożywienia oraz pij odpowiednią ilość płynów; ureguluj rytm snu i czuwania; zachowaj równowagę między ruchem a spoczynkiem; wspomagaj usuwanie zanieczyszczeń i szkodliwych substancji z krwi, limfy i tkanki łącznej; żyj w harmonii z przyrodą i wszechświatem; wspomagaj swoje zdrowie duchowe przemieniając negatywne stany psychiczne w pozytywne myślenie, miłość i radość.
Analizując poszczególne reguły okazuje się, że najważniejszym dla nas punktem jest właściwe odżywianie, a właściwie - dobór pełnowartościowego pożywienia.