Codzienna porcja zdrowia
Pamiętacie Państwo czasy, kiedy rano pod drzwiami mieszkania znajdowało się butelkę mleka? Wystarczyło wychylić się za drzwi i sięgnąć. Świat idzie naprzód. Dziś wprost pod drzwi możemy dostać całodniowy pyszny catering. Pozostaje tylko kwestia - jak tu się powstrzymać i nie zjeść wszystkiego na raz?
Zapominasz zjeść, zakupy robisz w pośpiechu. Kupujesz gotowe, często wysoko przetworzone produkty. Po ciężkim dniu, wracając do domu, przypominasz sobie, że od rana nic nie jadłeś. Zatrzymujesz się w pobliskim fast foodzie i w pośpiechu „uzupełniasz rezerwy”. Hamburger, zapiekanka, frytki, a może pizza? Do tego koniecznie cola... i z pełnym brzuchem wracasz do domu. Stop! Jak długo jeszcze tak pociągniesz? Czas na zmiany!
Co kryje w sobie pomidor
Pomidory to zdrowy i nieodłączny element każdej diety. Warzywa te – dostępne zarówno w postaci świeżej, jak i przetworów pomidorowych – są źródłem wielu cennych substancji odżywczych, mikro- i makroelementów oraz witamin. Wiedzę o tym wyjątkowym warzywie porządkuje dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia, przytaczając najważniejsze fakty i obalając szkodliwe mity.
Pomidor – dzisiaj doskonale znany na całym świecie, do Europy trafił już w XV w. z Ameryki Południowej. Od tego czasu zadomowił się u nas na stałe, goszcząc na stołach całego kontynentu zarówno w postaci świeżej, jak i w formie przetworów pomidorowych. Zawiera m.in. witaminę A, E, C oraz witaminy z grupy B, potas, beta-karoten, polifenole i flawonoidy, błonnik pokarmowy i niezwykle cenny antyoksydant – likopen. I chociaż jest tak bardzo popularny, to jednak wokół przetworów pomidorowych ciągle krążą szkodliwe mity. O uporządkowanie wiedzy na ich temat marka Łowicz poprosiła dr Katarzynę Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.
Nowości od Krakusa
Bezkonkurencyjny smak, wspaniały aromat, wiele możliwości zastosowań – bulion, doskonały sam w sobie – jako tradycyjny rosół oraz baza do zup, sosów i innych potraw. Jednak przygotowanie prawdziwego, wartościowego bulionu wymaga czasu. Alternatywą są szybkie substytuty, które nie gwarantują tego, co w bulionie najważniejsze. A gdyby tak zamknąć ten doskonały, bogaty smak w wygodnej butelce i móc sięgnąć po bulion, przygotowany w oparciu o tradycyjne receptury, w każdej chwili? Nic prostszego – dzięki innowacyjnej propozycji Krakusa.
Marka prezentuje innowację, koncentraty bulionów – drobiowego i warzywnego – doskonałe do każdego dania. Kompromisy dotyczące czasu poświęconego na gotowanie, smaku, składu i jakości potrawy na bazie bulionu nie będą już potrzebne.
Marka Krakus zadbała, aby koncentraty bulionów były pozbawione konserwantów, glutaminianu sodu, zagęstników i innych sztucznych dodatków. Powstałe na bazie tradycyjnych receptur zachowały czysty skład oraz unikalny smak i aromat bulionów – drobiowego i warzywnego. Produkty Krakusa to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy kochają gotować pełnowartościowe, zdrowe jedzenie, ale nie zawsze mają czas, aby spędzić w kuchni kilka godzin.
Chociaż wpływ wywaru czy to mięsnego, czy warzywnego na potrawę jest nieoceniony, to trudno uniknąć wyzwania, przed jakim staje każdy gotujący bulion – dobry wywar potrzebuje czasu. Nie bez znaczenia jest również sprawdzona receptura i odpowiedni, tradycyjny sposób przygotowania. Tylko wtedy bulion smakuje doskonale oraz posiada wiele wyjątkowych właściwości, docenianych od pokoleń. Niestety często z braku czasu korzystamy z szybkich alternatyw, które nie dają gwarancji, że będzie on taki jak w „domu”, smaczny i aromatyczny. Idealnym rozwiązaniem w tej sytuacji są koncentraty bulionu od Krakusa.