Co warto wiedzieć o superżywności
- Wtorek, 16 kwiecień 2019 10:44
W świecie żywienia zaczyna się nowa era. Coraz więcej osób otwiera się na świat żywności organicznej i zdrowego odżywiania. Nasz potencjał żywieniowy w zaskakująco szybkim tempie dogonił współczesną technologię. Transport, komunikacja, internet i wiedza o żywieniu pozwalają nam uzyskać dostęp do pochodzącej z całego świata żywności najwyższej jakości - żywności organicznej. Jeszcze do niedawna było to niemożliwe.
Żyjemy w czasach niespotykanego dostatku. Posiadamy niezbędną wiedzę i dostęp do najlepszych produktów żywnościowych. Pomimo pozornie nierozwiązywanych problemów natury cywilizacyjnej, z dnia na dzień stajemy się istotami zdrowszymi i coraz bardziej świadomymi. Świadomie odkrywamy korzyści, jakie płyną z uzupełniania diety zupełnie nowymi typami żywności, posiadającej cenne właściwości odżywcze, a jednocześnie pozbawionej nadmiaru kalorii i kwasów tłuszczowych trans. Jesteśmy świadomi, że aby cieszyć się doskonałym zdrowiem musimy sięgnąć po żywność wyjątkową. I tu z pewnością pojawi się pytanie: Czyli jaką?
Żywność wyjątkową można podzielić na trzy grupy. Pierwszą z nich stanowią superzioła, czyli zioła posiadające właściwości wzmacniające i adaptogeniczne oraz wiele innych niepowtarzalnych cech. Dla przykładu - lakownica żółtawa (grzyb reishi) - wspomaga układ odpornościowy, serce, nerki oraz regeneruje mózg i tkankę łączną. Innym przykładem jest maczużnik chiński (cordyceps) - naturalny antybiotyk, który likwiduje stany zapalne i zwiększa odporność. Druga grupa to surowe produkty pochodzenia roślinnego. Zalicza się tu większość owoców, warzyw, orzechów, nasion, wodorostów, pędów traw, świeżych ziół oraz produkty sfermentowane. Ostatnia, trzecia, grupa to tzw. superżywność. Jest to żywność posiadająca wiele unikalnych cech. Na przykład wspaniałe jagody goji, które stanowią źródło kompletnego białka, zawierają pobudzające układ odpornościowy polisacharydy, oczyszczającą wątrobę betainę, przeciwutleniacze, ponad dwadzieścia pierwiastków śladowych i wiele innych cennych składników.
Superżywność to zarówno żywność, jak i lekarstwa. Artykuły zaliczane do tej grupy to bardzo skuteczne, skoncentrowane i odżywcze produkty. Oprócz tego, że są smaczne i sycące, potrafią także dodać nam energii i sił witalnych. Stanowią optymalny wybór dla osób pragnących poprawić swój stan zdrowia, wzmocnić układ odpornościowy, zwiększyć produkcję serotoniny oraz oczyścić i zalkalizować organizm. Wartością dodaną superżywności jest to, że w całości zaspokaja nasze zapotrzebowanie na białko, niezbędne (egzogenne) aminokwasy, witaminy, minerały, niezbędne kwasy tłuszczowe i olejki, enzymy, koenzymy, polisacharydy, odżywcze węglowodany pochodzenia roślinnego oraz składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i nie tylko.
Do najbardziej odżywczych produktów superżywności, które nie dają się ostatecznie sklasyfikować ani jako pożywienie, ani jako leki (np. zioła), można zaliczyć przede wszystkim: jagody goji, kakaowiec, maca, produkty pochodzenia pszczelego (miód, pierzga, propolis i mleczko pszczele), młody jęczmień, spirulinę, chlorellę, niebieskozielone algi AFA, fitoplankton morski, aloes, nasiona konopi, kokos i jego produkty pochodne.
Superżywność to istotny element procesu żywienia, ponieważ produkty te odżywiają mózg, kości, mięśnie, skórę, włosy, paznokcie, serce, płuca, wątrobę, nerki, układ rozrodczy, trzustkę i układ odpornościowy. Długotrwałe spożywanie superżywności znacznie ułatwia detoksykację organizmu, korygowanie zaburzeń równowagi w organizmie, osiągnięcie idealnej wagi, utrzymanie diety i nabranie bardziej naturalnych, pierwotnych nawyków żywieniowych. Ponadto superżywność „dożywia organizm”, eliminując konieczność przyjmowania syntetycznych suplementów witaminowych i mineralnych, tak więc jest niezbędnym składnikiem zbilansowanej diety.
Jeśli na dowolnym etapie życia, zaczniemy spożywać superżywność, superzioła oraz organiczne, surowe produkty pochodzenia roślinnego, to zagwarantujemy sobie wykorzystanie składników odżywczych niezbędnych do utrzymania dobrego zdrowia przez kolejne lata naszego życia. Wystarczy ich niewielka ilość w codziennej diecie, by szybko zregenerować organizm, wzmocnić odporność, poprawić stan zdrowia i uniknąć takich chorób, jak np. nadciśnienie, cukrzyca czy nowotwory. Organiczna superżywność to żywność naturalna - a co za tym idzie - pełna składników „bomba odżywcza” w naturalnej postaci.
Zapraszam do sklepu ekologicznego Zdrowa Spiżarnia, mieszczącego się przy ul. Świętojańskiej 8 w Białymstoku, który oferuje szeroki wybór superżywności, superziół, świeżych organicznych produktów surowych a także innych ekologicznych produktów spożywczych tj. świeże mięso, nabiał, jaja, oleje roślinne, olejki eteryczne, przyprawy, tzw. „produkty sypkie”, środki czystości, kosmetyki oraz wysokiej jakości suplementy diety.
Bożena Kobosko, właścicielka sklepu z żywnością ekologiczną Zdrowa Spiżarnia w Białymstoku
Fot. Magdalena Sadowska