Zdrowy Białystok

Wtorek, 23 04 08:27

Ostatnia modyfikacja:wtorek, 23 04 2024

Rozgrzewajacy kapuśniak

Środa, 25 wrzesień 2019 16:39

fot. kapusniakDeszcz za oknem, opadające liście z drzew i chłodna temperatura – to znak, że powoli zbliża się jesień. Kiedy po całym dniu - zziębnięci i przemoczeni – wracamy do domu, jedyne czego nam potrzeba to talerz pożywnej i rozgrzewającej zupy. Sprawdź naszą jesienną propozycję, która skradnie ci serce.
W szare, deszczowe dni bardziej brakuje nam słońca, coraz szybciej robi się też ciemno i ponuro. W takie dni jak te, chętniej wracamy myślami do wakacyjnych, gorących wyjazdów, które były chwilę temu. 

Czytaj więcej: Rozgrzewajacy kapuśniak

Ugrilluj sobie kanapkę

Poniedziałek, 23 wrzesień 2019 11:06

Z pesto ogórkiem i avocadoZwykle jada się je z żółtym serem lub szynką. Doskonale smakują podane na ciepło, najlepiej w towarzystwie smakowitego sosu. Sandwiche, bo o nich mowa, możemy przygotować na każdą porę dnia i na wiele różnych sposobów. Sprawdź kilka z nich!
Z parmezanem, pieczarkami, pesto, a może z aromatycznymi ziołami lub rukolą? Sandwiche to popularne, lekkostrawne kanapki na ciepło, które do Polski przywędrowały aż z Wielkiej Brytanii. Choć zwykle serwowane są jako przekąski miedzy posiłkami w formie dodatku, to coraz częściej spotkać je możemy jako danie główne. Sandwiche podawane na obiad lub kolację muszą być przyrządzone w wersji „na bogato”, co oznacza, że nie może zabraknąć w nich dodatku mięsnego w postaci szynki lub podsmażonej piersi z kurczaka, bukietu warzyw i smakowitych sosów.

Czytaj więcej: Ugrilluj sobie kanapkę

Smaki jesieni - prosto z lasu

Poniedziałek, 23 wrzesień 2019 10:59

Tarta z grzybami 2Kurki, prawdziwki, podgrzybki i kanie. Schyłek lata to idealny moment, by wybrać się do pobliskiego lasu na grzybobranie. Z pachnących kapeluszy warto przyrządzić pyszne dania z grzybami w roli głównej i cieszyć się smakami, które oferuje las. Szlachetne sosy, aromatyczne farsze, a może popularne zupy grzybowe? Sposobów na wykorzystanie leśnych przysmaków jest mnóstwo - nic tylko palce lizać!
Wrzesień i październik to najlepszy czas dla grzybiarzy. To właśnie wtedy polany zasiane są rudymi kurkami, a w lasach dojrzewają brązowe kapelusze maślaków, które tylko zachęcają do kulinarnych eksperymentów. Grzyby cenimy ze względu na smak i niepowtarzalny aromat. I choć najlepiej czują się w towarzystwie świeżego masła, czosnku i pietruszki, to można smakować je na wiele innych sposobów. Smażone, duszone lub marynowane – w każdej wersji smakują wyśmienicie, a ich wyjątkowy smak sprawia, że są nieocenionym składnikiem wielu potraw - przekąsek, zup i dań obiadowych. Warto wykorzystać sezon na grzybobranie i spróbować potraw z leśnymi smakołykami w roli głównej. Oto kilka inspiracji:

Czytaj więcej: Smaki jesieni - prosto z lasu

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia