Zdrowy Białystok

Środa, 24 04 20:35

Ostatnia modyfikacja:środa, 24 04 2024

Ugrilluj sobie kanapkę

Z pesto ogórkiem i avocadoZwykle jada się je z żółtym serem lub szynką. Doskonale smakują podane na ciepło, najlepiej w towarzystwie smakowitego sosu. Sandwiche, bo o nich mowa, możemy przygotować na każdą porę dnia i na wiele różnych sposobów. Sprawdź kilka z nich!
Z parmezanem, pieczarkami, pesto, a może z aromatycznymi ziołami lub rukolą? Sandwiche to popularne, lekkostrawne kanapki na ciepło, które do Polski przywędrowały aż z Wielkiej Brytanii. Choć zwykle serwowane są jako przekąski miedzy posiłkami w formie dodatku, to coraz częściej spotkać je możemy jako danie główne. Sandwiche podawane na obiad lub kolację muszą być przyrządzone w wersji „na bogato”, co oznacza, że nie może zabraknąć w nich dodatku mięsnego w postaci szynki lub podsmażonej piersi z kurczaka, bukietu warzyw i smakowitych sosów.

Przedstawiamy kilka przepisów na oryginalne sandwiche z modnymi dodatkami. Nic tylko palce lizać.

Z pesto, ogórkiem i avocado
Składniki: 2 kromki chleba pełnoziarnistego, 2 plasterki szynki wędzonej wieprzowej Znakomitej marki Konspol, 2 plasterki sera żółtego, łyżka zielonego pesto, plasterek avocado, ogórek konserwowy.
Przygotowanie: Obie kromki pieczywa tostowego smarujemy z obu stron pesto. Na jednej z nich układamy kolejno avocado, plasterki szynki wędzonej wieprzowej Znakomitej marki Konspol, żółtego sera i pokrojonego w talarki ogórka konserwowego. Kanapkę przykrywamy drugą częścią chleba i grillujemy na rozgrzanym ruszcie raz z jednej, raz z drugiej strony aż do momentu zarumienienia się.

Z pieczarkami parmezanem i lubczykiemZ pieczarkami, parmezanem i lubczykiem
Składniki: 2 kromki pieczywa tostowego, kilka pieczarek, 2 plasterki żółtego sera, 2 plasterki polędwicy wędzonej z kurczaka NATURA marki Konspol, 2 łyżki masła, 2 łyżki majonezu, łyżka startego parmezanu, przyprawa lubczyk do smaku
Przygotowanie: W pierwszej kolejności myjemy pieczarki, kroimy w talarki, solimy i smażymy na maśle. Obie kromki pieczywa tostowego smarujemy z jednej strony majonezem, a z drugiej resztą masła. Na każdą nich układamy plasterki polędwicy wędzonej z kurczaka NATURA marki Konspol, podpieczone pieczarki. Całość posypujemy parmezanem i lubczykiem po czym przykrywamy drugą częścią chleba. Kanapkę grillujemy na rozgrzanym ruszcie raz z jednej, raz z drugiej strony aż do momentu zarumienienia się.

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia Ugrilluj sobie kanapkę