Zdrowy Białystok

Piątek, 19 04 16:32

Ostatnia modyfikacja:piątek, 19 04 2024

Wgryź się w tartę

Czwartek, 31 październik 2019 10:24

tarta1Halloween to święto kojarzące się z duchami, zombie i… wampirami. Jak wiadomo, te ostatnie najlepiej jest odpędzić za pomocą czosnku. Jeśli w halloweenowy wieczór nie planujecie randki (zwłaszcza z Drakulą), to koniecznie wypróbujcie przepisy na pyszne tarty z wykorzystaniem kilku ząbków tej jakże zdrowej byliny. Marka Delecta podpowiada jak je przyrządzić.
Czosnek ma nie tylko właściwości antybiotyczne czy obniżające poziom cholesterolu, ale przede wszystkim nadaje wyborny smak potrawom. Chociaż jego wpływ na nasz oddech może być kwestią dyskusyjną, jedno jest pewne, dobrze przyrządzona tarta z kilkoma ząbkami czosnku to potrawa, która wręcz idealnie nadaje się na halloweenowy wieczór. Żaden wampir nie będzie miał z nami szans!

Czytaj więcej: Wgryź się w tartę

Zupy w kolorach jesieni

Czwartek, 31 październik 2019 10:10

Rosół królewskiPo upalnym lecie pozostały już tylko wspomnienia i nadszedł czas intensywnych przygotowań na najbardziej kolorową porę roku. Jesienne temperatury są coraz niższe, ale za to za oknem pojawiają się piękne, nasycone barwy – intensywna czerwień, rozgrzewający pomarańcz, ciepła żółć i chłodniejsza zieleń. Te kolory nie tylko wprawiają w dobry nastrój, ale także inspirują. Również do gotowania! Prezentujemy przepisy na pyszne, gorące i barwne zupy w kolorach jesieni!
Po powrocie z jesiennych spacerów potrzebujemy się rozgrzać. A zupa jest obowiązkową pozycją w menu każdego domu. Dzięki niej w naszej diecie pojawiają się nie tylko zdrowe warzywa, ale i aromatyczne przyprawy. A do tego jest prosta w wykonaniu, bardzo sycąca, pożywna i natychmiastowo rozgrzewa. Gotowaniu sprzyja także sezon grzybowy.
Gdzie szukać inspiracji? A może by tak zainspirować się tym co widzimy za oknem?
Jesień to najpiękniejsza pora roku, która mieni się intensywnymi kolorami. Spacerując, widzimy różnobarwne liście, niektóre jeszcze na drzewach, niektóre już na chodnikach. Jest żółto, czerwono, pomarańczowo i zielono na zmianę. Niech inspiracją dla naszych kulinarnych przygód staną się więc kolory jesieni!
A w jesiennej zupie nie może zabraknąć właściwego makaronu. Do jesiennych, rozgrzewających zup idealny będzie makaron Lubella Jajeczna 5 jaj, który powstał według sprawdzonego przepisu z najwyższej jakości mąki. To sprawia, że ma doskonały smak. Tajemnica jego delikatności tkwi w użyciu do produkcji 5 jaj oraz 3-krotnym wałkowaniu ciasta. Dzięki makaronowi Lubella Jajeczna 5 jaj, który wygląda i smakuje jak domowy1, każda zupa nabierze niepowtarzalnego charakteru i smaku. Doskonale sprawdzi się w klasycznym rosole, tradycyjnej zupie pomidorowej czy aromatycznej grzybowej. Kolory za oknem inspirują do nadawania naszym daniom nie tylko bogactwa smaku i zapachu, ale także wyjątkowego, jesiennego wyglądu.

Czytaj więcej: Zupy w kolorach jesieni

Wracamy do korzeni

Czwartek, 17 październik 2019 10:55

burakhummusCzasy, w których żyjemy, gwarantują nam dostępność wszystkich produktów, na jakie tylko mamy ochotę. Nie jest już problemem znalezienie truskawek czy rzodkiewek w połowie października. Dużo mniej czasu zajmuje nam również zorganizowanie obiadu – gotowe półprodukty, paczkowane dania czy jedzenie z dowozem pomagają nam żyć szybciej. Choć to dla nas duże udogodnienie, do którego przyzwyczailiśmy się, coraz bardziej ciągnie nas w kierunku tego, jak nauczeni byliśmy jeść i żyć w domu rodzinnym. Powoli, sezonowo i świadomie.
Nasze podejście do kuchni zmienia się. Z uwagą, uczuciem i troską podchodzimy do gotowania. Do własnoręcznie przygotowanych dań z produktów, które sami świadomie wybieraliśmy, dodajemy orzechy i ziarna. Przepisy opieramy o sezonowe, dostępne warzywa i owoce – na ciasto z truskawkami decydujemy się poczekać do czerwca, kiedy będzie na nie sezon.

Czytaj więcej: Wracamy do korzeni

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia