Zdrowy Białystok

Niedziela, 24 11 01:48

Ostatnia modyfikacja:niedziela, 24 11 2024

Kisiel w nowej odsłonie

Środa, 02 październik 2019 10:44

kisielKisiel to pyszny i lekkostrawny deser, który można jeść zarówno na ciepło, jak i wystudzony. Świetnie sprawdza się jako rozgrzewający poczęstunek w jesienne i zimowe wieczory, a nawet jako przekąska podczas problemów żołądkowych. Do ulubionych smaków należą: cytrynowy, pomarańczowy i wiśniowy, ale coraz większą popularnością cieszą się: pigwowy, aroniowy czy porzeczkowy. A co powiecie na kisiel z nutą imbiru czy goździków? To warianty idealne na październikową aurę. Podpowiadamy, jak nietypowo można przyrządzić ten typowo jesienny deser.
Jesień nierozerwalnie wiąże się z szybko zmieniającymi się warunkami atmosferycznymi. Przemoknięci, przemarznięci i głodni… chętnie sięgamy po szybkie i ciepłe przekąski, takie jak kisiel czy budyń. Decydując się na tego typu produkty, warto rozważyć te ze zmniejszoną ilością cukru. Dobrym wyborem są również jednoporcjowe warianty instant – dzięki nim nie trzeba od razu gotować całego garnka dla rodziny, a po lekkostrawny deser można sięgnąć niemal w każdym momencie.

Czytaj więcej: Kisiel w nowej odsłonie

Klasyka, która cię zaskoczy

Środa, 02 październik 2019 10:34

budyńNa ciepło czy na zimno? Z sokiem malinowym czy też może z charakterystycznym kożuchem? Waniliowy, czekoladowy, a może w bardziej nowoczesnej wersji, jak malina z mascarpone? Ile osób, tyle sposobów na przygotowanie budyniu. Marka Delecta zdradza kilka przepisów na desery z wykorzystaniem tej słodkiej leguminy.
O ile większość z nas kojarzy budynie tylko w słodkiej wersji, już sama Ćwierciakiewiczowa pisała o budyniu ze słodką kapustą, z grzybami, ze śledziami, bądź wątróbką. Coś co dla nas wydaje się nie do pomyślenia, stanowiło rarytas na staropolskich stołach. Bez obaw, marka Delecta nie zabierze was w aż tak odległą podróż w czasie. Zaprezentowane przepisy będą bliższe wspomnieniom z wakacji u babci czy podwieczorku w przedszkolu. Zatem do dzieła.

Babeczki z powidłami i jaglanym kremem budyniowym

Składniki:
Ciasto: opakowanie kruchego ciasta Delecta, 100 g zimnej margaryny, jajo.
Nadzienie: 300 g powideł śliwkowo-cynamonowych, opakowanie budyniu jaglanego o smaku waniliowym Delecta, 2 łyżki cukru lub miodu, 350 ml mleka, 75 g masła.
Dekoracja: opakowanie żurawiny Bakalland, opakowanie mango Bakalland, kilka listków świeżej mięty, 2 świeże figi (opcjonalnie).
Wykonanie: Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu). Mieszankę do wypieku domowego ciasta przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, wyrabiając ją z margaryną i jajem. Foremki na tartaletki smarujemy margaryną i prószymy mąką, następnie zaś nakładamy ciasto. Całość wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut, aż ciasto się zarumieni. Po upieczeniu wyciągamy do ostudzenia. Na chłodne spody wykładamy po łyżce powideł śliwkowo-cynamonowych. Następnie przygotowujemy jaglany krem budyniowy, miksując zimny budyń z masłem. Gotowy krem nakładamy na powidła. Babeczki ozdabiamy suszoną żurawiną, suszonym mango, miętą i świeżą figą.

Czytaj więcej: Klasyka, która cię zaskoczy

Śniadanie bez nudy

Środa, 25 wrzesień 2019 16:49

lubella duoPłatki z mlekiem na śniadanie – brzmi zwyczajnie? Teraz już nie! Dzięki nowym płatkom śniadaniowym Lubella Duo Caramel każdy dzień zacznie się naturalnie Bez… nudy! Nowe płatki są w kształcie znanych i lubianych przez dzieci kółka i krzyżyka. A do tego są w przepysznym karmelowym smaku, zamkniętym w pełnym ziarnie. Naturalnie bez oleju palmowego i bez syropu glukozowego.
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Jest tak samo ważny dla ciebie, jak i twojego dziecka. To co rano zjesz ma wpływ na to, jak potoczy się twój dzień. Czy nie zabraknie energii potrzebnej do pracy, nauki i zabawy? Z nowymi płatkami Lubella Duo Caramel masz pewność, że śniadanie będzie smaczne, pełne zboża i kreatywne – właśnie takie, jakiego potrzebuje do rozwoju młody człowiek, którego każdy dzień jest pełen różnych aktywności.

Czytaj więcej: Śniadanie bez nudy

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia