Posmakuj zdrowia
Pielęgnują tradycję, szanują naturę, cenią zdobycze współczesnej nauki. Ich codzienna praca to też pasja - niezwykle inspirująca i twórcza - gdzie z dala od zgiełku dużego miasta i pośpiechu tłoczą oleje. Oleje pod szyldem Olejowe Smaki.
- Zawsze chcieliśmy robić to, co będzie z nami współgrać i to właśnie oleje nam „zagrały” - wspomina Anna Gorlewska-Pietluszenko, która razem z mężem prowadzi tłocznię Olejowe Smaki. - Nasza tłocznia to manufaktura, proces produkcji jest powolny i staranny, dający finalnie specyficzne w swoim rodzaju oleje.
Pod szyldem Olejowe Smaki powstają produkty wysokiej jakości, z naturalnych składników z polskich upraw.
Garden party w kilka chwil
Lato i ciepły początek jesieni to magiczny czas, w którym ogród stanowi przedłużenie domu, a przyjęcia plenerowe cieszą się wielkim powodzeniem. Urodziny, imieniny, rodzinne grille, czy garden party dla znajomych, to nie lada wyzwanie dla każdego organizatora imprezy. O ile dzięki kwitnącym roślinom problem dekoracji odchodzi w zapomnienie, o tyle opracowanie wyszukanego menu może okazać się kłopotliwe. Zwłaszcza, gdy ogranicza nas czas.
Ciepła, słoneczna pogoda zdecydowanie sprzyja relacjom towarzyskim. Więcej czasu spędzamy na świeżym powietrzu, częściej wychodzimy, jesteśmy pełni energii i chęci do aranżacji spotkań w gronie najbliższych. Podstawą każdej udanej imprezy są przede wszystkim dobrze dobrani goście oraz odpowiednio wykreowany nastrój. O powodzeniu przyjęcia w dużej mierze decyduje również ciekawe i smaczne menu. Wymyślając jadłospis, należy przede wszystkim uwzględnić preferencje spożywcze zaproszonych osób. Sezonowe warzywa i owoce oraz wysokiej jakości mięsa, w odpowiedniej kombinacji umożliwią przygotowanie zaskakujących i aromatycznych dań. Zanim jednak przejdziemy do kluczowego posiłku, powinniśmy zadbać o startery, które rozbudzą apetyt gości. Wysokie temperatury i lekkie, orzeźwiające przekąski łączą się ze sobą idealnie. Plastry soczystego arbuza z miętą i cytryną, koreczki śródziemnomorskie lub orientalne sałatki – ilość pomysłów jest nieograniczona, jednak czasu na ich przygotowanie może być już znacznie mniej.
Jak przekonać dzieci do owoców i warzyw
Rok szkolny coraz bliżej, dlatego pamiętajmy, aby w plecaku zamiast słodyczy czy chipsów - znalazły się warzywa i owoce. Przede wszystkim sami dajmy przykład swoim dzieciom. Do jakich wskazówek powinniśmy się stosować, aby zachęcić najmłodszych do jedzenia owoców i warzyw?
Czym skorupka za młodu
Według doniesień polskie dzieci nie spożywają wystarczającej ilości warzyw i owoców. Jeśli nie przywykną do zdrowych posiłków w młodym wieku, najprawdopodobniej w dorosłym życiu będą serwować niezdrowe produkty nie tylko sobie, ale również swoim dzieciom. Jedząc zbyt małe ilości warzyw i owoców - nie dostarczymy do organizmu odpowiedniej ilości substancji odżywczych i witamin.