Rozgrzewajacy kapuśniak
- Środa, 25 wrzesień 2019 16:39
Deszcz za oknem, opadające liście z drzew i chłodna temperatura – to znak, że powoli zbliża się jesień. Kiedy po całym dniu - zziębnięci i przemoczeni – wracamy do domu, jedyne czego nam potrzeba to talerz pożywnej i rozgrzewającej zupy. Sprawdź naszą jesienną propozycję, która skradnie ci serce.
W szare, deszczowe dni bardziej brakuje nam słońca, coraz szybciej robi się też ciemno i ponuro. W takie dni jak te, chętniej wracamy myślami do wakacyjnych, gorących wyjazdów, które były chwilę temu. Jak skutecznie poprawić sobie nastrój i rozgrzać się, gdy za oknem siąpi deszcz? Odpowiedzią są rozgrzewające zupy, które możemy przygotować z sezonowych dobroci. Wykorzystajmy więc sezon na kapustę i grzyby, których o tej porze roku pełno na okolicznych bazarach. Przygotujmy więc pyszny kapuśniak. Doprawmy garścią aromatycznych przypraw lub ziół i cieszmy się pełnią jesiennych kolorów i smaków.
Aromatyczny kapuśniak
Składniki: 4 żeberka wieprzowe, 2 laski kiełbasy Śląskiej z kurczaka marki Konsol, 100 g surowego boczku, 300 g kiszonej kapusty, 4 większe ziemniaki, litr zimnej wody, marchewka, pietruszka, kawałek selera, natka pietruszki, łyżka masła lub oleju, łyżka mąki, przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego.
Przygotowanie: Żeberka płuczemy, rozdzielamy na mniejsze części, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, solimy i gotujemy. Gdy na wierzchu pojawią się szumy, należy je zebrać, po czym zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez pół godziny. W dalszej kolejności obieramy marchewkę, pietruszkę i seler, po czym wkładamy warzywa do gotującego się wywaru. Dorzucamy ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy jeszcze przez pół godziny. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Całość gotujemy pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Następnie dodajemy posiekaną kiszoną kapustę, kminek, majeranek i gotujemy przez 20 minut. Dodajemy świeżo zmielony pieprz i w razie potrzeby solimy. Boczek kroimy w cieniutkie paski, a kiełbasę w talarki, smażymy na patelni na maśle i przekładamy do garnka z zupą. Na tym samym tłuszczu podsmażamy mąkę energicznie mieszając drewnianą łyżką. Przekładamy ją do garnka z gotującą się zupą cały czas mieszając. Całość gotujemy jeszcze przez około 10 minut. Podawać z chlebem.