Zdrowy Białystok

Piątek, 19 04 20:40

Ostatnia modyfikacja:piątek, 19 04 2024

W zasadzie kwaśny

cdsZmęczenie, brak łaknienia, migrena, apatia – objawy te mogą wskazywać na zakwaszenie organizmu. Jak wyeliminować przyczynę kłopotów zdrowotnych? Otóż warto przyjrzeć się swojej diecie, gdyż duży wpływ na zakwaszenie organizmu ma to co jemy.
Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu to stan, w którym zachowany jest właściwy stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący ich odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych. Nagromadzenie we krwi zbyt dużych ilości substancji o charakterze kwaśnym nazywa się kwasicą (acidozą). Z kolei zaburzenia charakteryzujące się wzrostem pH to zasadowica (alkaloza).
- Problem w tym, iż osiągnięcie owej równowagi nie należy do zadań prostych, gdyż na skutek ciągłej przemiany materii nasz organizm ma tendencję do zakwaszania lub alkalizowania ustroju – opisuje Remigiusz Filarski, dietetyk z Centrum Dietetyki Stosowanej w Białymstoku.
O tym, że problemu tego nie warto lekceważyć, przekonują zagrożenia związane z brakiem odpowiednich proporcji kationów i anionów. Zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej mogą mieć bowiem ogólnoustrojowe konsekwencje polegające na zmniejszeniu syntezy białek i wzroście ich rozpadu, uwalnianiu wapnia z kości, wydalaniu z moczem magnezu i wapnia. Ponadto niekiedy dochodzi do zmian sekrecji (wydzielania) niektórych hormonów oraz spadku wydzielania wolnej tyroksyny i tyroniny.
- W niektórych przypadkach występuje też utrudnione wiązanie tlenu przez hemoglobinę oraz przesunięcie jonów potasowych z wnętrza komórek do przestrzeni pozakomórkowej. Efektem tego może być upośledzenie kurczliwości mięśnia sercowego, zaburzenia rytmu serca, a nawet zatrzymanie krążenia – przestrzega ekspert.
Nie ma z kolei wystarczających dowodów, aby stwierdzić, że zakwaszenie organizmu jest bezpośrednią przyczyną nadwagi. Choć oczywiście zjawisko to często współwystępuje z zakwaszeniem. Produkty zakwaszające są wysokokaloryczne i właśnie ta ich cecha powoduje nadwagę, ale nie odpowiada za nią w sposób bezpośredni. Dlatego warto rozróżnić co jest skutkiem, a co przyczyną sytuacji, aby nie dać się zwieść zapewnieniom, że suplement alkalizujący organizm rozwiąże nasz problem z nadmiarem masy ciała.
Przyczyn zachwiania równowagi kwasowo-zasadowej może być wiele. Wśród nich znajdują się m.in. choroby oraz dysfunkcje organizmu: zmiany w płucach, czy w aparacie mięśniowo-szkieletowym układu oddechowego lub nieprawidłowości w krążeniu płucnym.
- Kwasica metaboliczna może zaś występować przy cukrzycy, nadczynności tarczycy, alkoholizmie, zaburzeniach czynności wątroby oraz niewydolności nerek – wyjaśnia Radosław Majewski, dietetyk z Centrum Dietetyki Stosowanej.
Duży wpływ na występowanie acidozy lub alkalozy ma dieta. Produkty, które jemy, charakteryzują się różną zawartością pierwiastków kwaso- i zasadotwórczych, oddziałując w ten sposób na ich proporcje w naszym organizmie. Co zatem jeść, by zapewnić sobie prawidłową równowagę kwasowo-zasadową?
- Do pierwiastków kwasotwórczych zalicza się siarkę, fosfor, chlor i krzem. Spośród składników odżywczych zakwaszająco działają więc białka i tłuszcze obecne w mięsach, drobiu, rybach, jajach i produktach zbożowych. Z kolei wśród pierwiastków zasadotwórczych znajdują się przede wszystkim potas, sód, wapń i magnez. Ich źródłem są głównie warzywa i owoce - wylicza Radosław Majewski.
Pamiętajmy przy tym, iż zdolność zasadotwórcza jadłospisu mieszanego (łączącego w sobie wyroby mięsne i warzywa) jest zdecydowanie słabsza, niż zdolność kwasotwórcza. By zatem uniknąć dysproporcji w organizmie zaleca się większe spożycie owoców i warzyw. Z całą pewnością powinniśmy się też wystrzegać diet polegających na głodzeniu się oraz opartych o spożywanie głównie produktów białkowych.
Oprac. MB, Fot. Publicum PR


- Spośród składników odżywczych zakwaszająco działają białka i tłuszcze obecne w mięsach, drobiu, rybach, jajach i produktach zbożowych. Natomiast źródłem pierwiastków zasadotwórczych są warzywa i owoce – mówi Remigiusz Filarski (pierwszy z prawej) z Centrum Dietetyki Stosowanej. Na zdjęciu z Radosławem Majewskim.

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia W zasadzie kwaśny