Soki na liście The Dietary Guidelines for Americans
Departament Zdrowia i Opieki Społecznej oraz Departament Rolnictwa USA opublikowały The Dietary Guidelines for Americans 2015-2020, zawierające najważniejsze rekomendacje żywieniowe.
W obecnej edycji wydawanego co pięć lat dokumentu czytamy, że szczególny niepokój budzi niskie spożycie m. in. warzyw i owoców oraz ich przetworów w amerykańskim społeczeństwie. Z tego powodu w rekomendacjach pojawiło się zalecenie, aby wśród produktów, o które należy wzbogacić codzienną dietę znalazły się m. in. 100% soki owocowe i warzywne.
Czytaj więcej: Soki na liście The Dietary Guidelines for Americans
Śniadanie takie, że Łooo!
To, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, wiedzą już dzisiaj wszyscy. Jednak przygotowywane w pośpiechu, często jest powtarzalne i monotonne. Jak zatem w prosty sposób sprawić, aby pierwszy posiłek dnia zaskakiwał różnorodnością smaków i kolorów? Z pomocą przychodzą dżemy, powidła i konfitury Łowicz, nadające śniadaniu wyjątkowego smaku, niezrównane w różnorodności zastosowań i najwyższej jakości.
Truskawkowe, pomarańczowe, malinowe, a może śliwkowe, z aronii lub moreli. Naturalnie gęste, smaczne, pyszne, całe, extra gładkie, doskonałe, treściwe i uznane. Niskosłodzone lub 100% z owoców. Rodzina dżemów, powideł i konfitur Łowicz to ponad trzydzieści kusząco aromatycznych smaków, które możemy odkrywać każdego dnia miesiąca i roku. Sprawią, że codzienne śniadanie będzie miało wyjątkowy smak.
Słodki, słodszy... miodek
Może być stosowany jako słodzik. Dodawany do pieczywa i nabiału. Doskonale nadaje się do pieczenia ciast i mięs, gdyż tworzy aromatyczne związki poprawiające smak. Jako lek przy przeziębieniach, kaszlu, grypie. Poprawia samopoczucie i przywraca werwę. Oto... miód.
Miód jest naturalnym produktem spożywczym, który powstaje praktycznie bez udziału człowieka. To pszczoły zbierają nektar, spadź oraz pyłek kwiatowy i znoszą je do ula. W ulu jest wielokrotnie przenoszony z komórki do komórki i dodawane są do niego za każdym razem substancje wydzielane przez pszczoły. Po procesie odparowania dojrzały miód przechowywany jest w zasklepionych komórkach woskowych. Proces dojrzewania miodu trwa ok. pięciu dni.
Udział człowieka w jego powstawaniu jest praktycznie wyeliminowany lub sprowadzony do minimum.