Witaminowe bomby
Można nimi udekorować zupę, danie główne, dodać do sosu, sałatki, kanapek. Mają w sobie wszystko to co najlepsze dla naszego zdrowia - witaminy, mikroelementy, białko, błonnik - i to w gigantycznych dawkach. Są też świetne na tzw. przesilenie wiosenne. Kiełki to nie tylko żywność w naszym życiu, to też życie w naszej żywności.
Na początek wyjaśnijmy, iż mówiąc kiełki, nie mamy na myśli małych dziecięcych ząbków. Chodzi nam o młode, zielone pędy roślin, które dopiero co wzeszły. To właśnie kiełki, czyli małe, młodziutkie roślinki.
- Kiełki nadal stanowią wielką zagadkę dla niektórych naszych klientów - mówi Małgorzata Markowska, właścicielka sklepu Zdrowy Kiełek z Białegostoku. - Najchętniej po garstkę świeżych kiełków z naszego sklepowego parapetu sięgają dzieci. Z zadowoloną miną stwierdzają, że są smaczne. I o to chodzi! Kiełków nie trzeba się bać i podchodzić do nich z niepewnością. Z nimi warto się po prostu zaprzyjaźnić.
Kawa dla zakochanych
Niezwykła siła afrodyzjaków od stuleci wykorzystywana jest przez zakochanych do pobudzenia zmysłów i rozniecenia uczuć. W zbliżający się Dzień św. Walentego warto wypróbować ich dobroczynne działanie podczas romantycznej kolacji, zwieńczonej pobudzającą i rozgrzewającą kawą.
Afrodyzjakom, będącym niegdyś domeną czarownic, przypisywano niezwykły wpływ na ciało i zmysły. Pobudzając popęd seksualny, miały także rozniecać żar uczuć i pomóc rozkochać w sobie wybraną osobę. Do komponowania magicznych eliksirów wykorzystywano warzywa takie jak pomidory, rzepę czy szparagi, wzbogacając je nietypowymi dodatkami – żywicą, truflami czy przepiórkami.
25 ml zdrowia w filiżance
Choć większość z nas spożywa ją głównie ze względu na właściwości pobudzające, wyniki badań wpływu kawy na nasz organizm dowodzą, że regularne picie kilku filiżanek espresso każdego dnia może przynieść korzyści dla naszego zdrowia. O jakim działaniu mowa?
Za dobroczynne właściwości przypisywane kawie odpowiada w największej mierze zawarta w niej kofeina, czyli związek organiczny zaliczany do grupy stymulantów – substancji psychoaktywnych o działaniu pobudzającym. Jej podstawową i powszechnie znaną właściwością jest niwelowanie uczucia zmęczenia, dzięki blokowaniu receptorów adenozyny. Takie skutki zauważyć można po ok. 30 minutach od spożycia filiżanki kawy. Uczucie wzmożonej koncentracji utrzymuje się przez następne 4 godziny. Co jednak ważne, oprócz pobudzenia coraz częściej wyróżnia się także inne pozytywne właściwości regularnego spożywania napojów z dodatkiem kofeiny. - By móc zweryfikować ich skuteczność, warto sięgnąć po kawową esencję, czyli 25-mililitrowe espresso, pozbawione kalorycznych dodatków, takich jak mleko czy substancje słodzące – podpowiada Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – Ta klasyczna propozycja jest parzona z 7,5 gramów mieszanki w czasie 25 sekund. Takie parametry ekstrakcji pozwalają wydobyć głęboki, intensywny smak – dodaje ekspert. Jakie zalety niesie ze sobą jej regularne spożywanie?