Smakowite rolowanie
- Czwartek, 15 październik 2015 20:45
Pragniesz nowych doznań kulinarnych? Zasmakuj niebagatelnej przyjemności i poznaj piękno smaku tradycyjnej kuchni japońskiej. Zapraszamy na sushi.
Choć samo słowo sushi oznacza po prostu ryż z dodatkiem octu, to jest to jeden z najbardziej eleganckich i stylowych elementów japońskiej sztuki kulinarnej.
- Kuchnia kraju kwitnącej wiśni bazuje przede wszystkim na ryżu, rybach, warzywach i skarbach morza - mówi Magdalena Rothe, właścicielka restauracji Futu Sushi w Białymstoku. - Do sushi podaje się kilka tradycyjnych dodatków. Są to m.in.: sos sojowy, zielony chrzan wasabi oraz marynowany imbir. Dania serwowane są w małych porcjach, finezyjnie przygotowane, tak, aby jeszcze przed skosztowaniem poruszyć nasze zmysły.
Ponadto sushi to potrawa zdrowa i pełna korzystnych składników odżywczych. Walory jedzenia ryb każdy zna. To samo tyczy się też alg morskich. Nori to nic innego jak sprasowane algi, stanowiące jedne z najsmaczniejszych wodorostów. Pomagają obniżyć cholesterol, rozbijając gromadzące się w krwi tłuszcze. Ponadto ułatwiają trawienie, wspomagają przyswajanie białka, są bogate w witaminę A, przez co korzystnie wpływają na zdrowie oraz wygląd naszych włosów i paznokci.
- Jedzeniu sushi towarzyszy harmonia i dbałość o każdy szczegół. To nie tylko potrzeba zaspokojenia głodu, ale też mistyczny rytuał, tradycja, działanie estetyczne, znalezienie harmonii z naturą, doskonała równowaga i zdrowy styl życia – wyjaśnia pani Magdalena.
A co z osobami, które ni jak nie mogą "przekonać się" do zjedzenia surowej ryby? Czy istnieje dla nich jakaś równie smaczna i zdrowa alternatywa?
- Oprócz typowych rolek sushi z surowa rybą, mamy też inne potrawy, przygotowywane z myślą o takich osobach. Są to np. stek z łososia z opiekanymi ziemniakami i fasolką szparagową, łosoś w sosie teriyaki podany z makaronem gryczanym lub zupa z łososia przygotowana na bulionie rybnym – mówi właścicielka Futu Sushi.
Jak widać, nie taki diabeł straszny... Okazuje się, że również rolki sushi nie muszą być przygotowywane tylko i wyłącznie z surową rybą.
- Tym, którzy są u nas pierwszy raz proponujemy sushi z pieczonymi rybami (łososiem, maślaną) lub zapiekanym tuńczykiem, albo z tymi samymi składnikami, tylko przygotowywanymi w tempurze (pieczonymi w cieście). Alternatywą dla surowej ryby jest też grilowany węgorz – wyjaśnia pani Magda.
Klientów w Futu Sushi nie brakuje. Jak mówi właścicielka restauracji - coraz więcej białostoczan przekonuje się do jedzenia susi. Zatem za ile można się tam pożywić?
- Przystawki mamy już od 8 zł, rolki sushi od 10 do 20 zł (w zależności od rodzaju ryby i pozostałych składników). Natomiast rolki z pieczoną rybą kosztują 23-25 zł. Są to ceny za osiem kawałeczków. Ponadto mamy też kilkanaście gotowych zestawów, w skład których wchodzą różnego rodzaju kawałki sushi – mówi pani Magdalena.
Marzena Bęcłowicz
Fot. Marzena Bęcłowicz
Na zdjęciu Magdalena Rothe, właścicielka restauracji Futu Sushi w Białymstoku razem z mężem – Bartkiem.