Zdrowy Białystok

Czwartek, 28 03 14:42

Ostatnia modyfikacja:czwartek, 28 03 2024

Klasyka, która cię zaskoczy

budyńNa ciepło czy na zimno? Z sokiem malinowym czy też może z charakterystycznym kożuchem? Waniliowy, czekoladowy, a może w bardziej nowoczesnej wersji, jak malina z mascarpone? Ile osób, tyle sposobów na przygotowanie budyniu. Marka Delecta zdradza kilka przepisów na desery z wykorzystaniem tej słodkiej leguminy.
O ile większość z nas kojarzy budynie tylko w słodkiej wersji, już sama Ćwierciakiewiczowa pisała o budyniu ze słodką kapustą, z grzybami, ze śledziami, bądź wątróbką. Coś co dla nas wydaje się nie do pomyślenia, stanowiło rarytas na staropolskich stołach. Bez obaw, marka Delecta nie zabierze was w aż tak odległą podróż w czasie. Zaprezentowane przepisy będą bliższe wspomnieniom z wakacji u babci czy podwieczorku w przedszkolu. Zatem do dzieła.

Babeczki z powidłami i jaglanym kremem budyniowym

Składniki:
Ciasto: opakowanie kruchego ciasta Delecta, 100 g zimnej margaryny, jajo.
Nadzienie: 300 g powideł śliwkowo-cynamonowych, opakowanie budyniu jaglanego o smaku waniliowym Delecta, 2 łyżki cukru lub miodu, 350 ml mleka, 75 g masła.
Dekoracja: opakowanie żurawiny Bakalland, opakowanie mango Bakalland, kilka listków świeżej mięty, 2 świeże figi (opcjonalnie).
Wykonanie: Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu). Mieszankę do wypieku domowego ciasta przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, wyrabiając ją z margaryną i jajem. Foremki na tartaletki smarujemy margaryną i prószymy mąką, następnie zaś nakładamy ciasto. Całość wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut, aż ciasto się zarumieni. Po upieczeniu wyciągamy do ostudzenia. Na chłodne spody wykładamy po łyżce powideł śliwkowo-cynamonowych. Następnie przygotowujemy jaglany krem budyniowy, miksując zimny budyń z masłem. Gotowy krem nakładamy na powidła. Babeczki ozdabiamy suszoną żurawiną, suszonym mango, miętą i świeżą figą.

Zapiekany budyń z malinami i kruszonką

Składniki:
Budyń: opakowanie budyniu instant o smaku waniliowym Delecta, 175 ml wrzątku, 6 łyżek malin, 4 łyżki musli o smaku owoców leśnych Bakalland, 3 łyżeczki masła lub oleju kokosowego.
Wykonanie: Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). Przygotowujemy ceramiczne miseczki i smarujemy je masłem. Budyń zalewamy wrzątkiem, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie rozkładamy do kokilek. Na wierzchu układamy maliny. Masło lub olej kokosowy roztapiamy w kąpieli wodnej, a następnie mieszamy z musli. Tak przygotowaną masą zakrywamy maliny. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie odczekujemy chwilę do wystygnięcia i serwujemy gościom.

Budyń kajmakowy ze smażonym ananasem

Składniki:
Nadzienie: opakowanie budyniu smaku śmietankowy z białą czekoladą Delecta, 2 łyżki masła, 3 łyżki masy krówkowej o smaku tradycyjnym Bakalland, opakowanie żurawiny suszonej Bakalland, puszka ananasów w zalewie.
Wykonanie: Budyń przyrządzamy według przepisu z opakowania, dodając do niego 400 ml mleka i rezygnując z cukru. Gotowy budyń mieszamy z połową puszki masy krówkowej Bakalland i odstawiamy do wystudzenia. Plastry ananasa smażymy na rozgrzanym maśle z dodatkiem suszonej żurawiny. W pucharkach umieszczamy warstwowo budyń na zmianę z kawałkami pokrojonego ananasa. Podajemy według uznania: na ciepło lub na zimno.

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia Klasyka, która cię zaskoczy