Kisiel w nowej odsłonie
- Środa, 02 październik 2019 10:44
Kisiel to pyszny i lekkostrawny deser, który można jeść zarówno na ciepło, jak i wystudzony. Świetnie sprawdza się jako rozgrzewający poczęstunek w jesienne i zimowe wieczory, a nawet jako przekąska podczas problemów żołądkowych. Do ulubionych smaków należą: cytrynowy, pomarańczowy i wiśniowy, ale coraz większą popularnością cieszą się: pigwowy, aroniowy czy porzeczkowy. A co powiecie na kisiel z nutą imbiru czy goździków? To warianty idealne na październikową aurę. Podpowiadamy, jak nietypowo można przyrządzić ten typowo jesienny deser.
Jesień nierozerwalnie wiąże się z szybko zmieniającymi się warunkami atmosferycznymi. Przemoknięci, przemarznięci i głodni… chętnie sięgamy po szybkie i ciepłe przekąski, takie jak kisiel czy budyń. Decydując się na tego typu produkty, warto rozważyć te ze zmniejszoną ilością cukru. Dobrym wyborem są również jednoporcjowe warianty instant – dzięki nim nie trzeba od razu gotować całego garnka dla rodziny, a po lekkostrawny deser można sięgnąć niemal w każdym momencie. Rozgrzewający kisiel w postaci „owocowego kubka” to dobra alternatywa na szybką przekąskę po pracy czy szkole. Bogactwo smaków dostępnych na rynku sprawia, że z pewnością każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie. Owocowe Kubki Kids z pewnością przypadną do gustu zarówno najmłodszym łasuchom, jak i ich rodzicom. To wszystko za sprawą naturalnego składu i tzw. „czystej etykiety”, dzięki której spełniają warunki ustawy sklepikowej. Miłośnicy tradycyjnych smaków, którzy dbają o linię, śmiało mogą sięgać po Owocowe Kubki Fit, które występują w trzech wariantach smakowych: pigwa, aronia i czerwona porzeczka. Pogoda jesienią potrafi sprawić psikusa. Na chłodne, deszczowe wieczory dobrym remedium mogą okazać się owocowe kubki z limitowej edycji w trzech rozgrzewających smakach: malina i pomarańcza z nutą imbiru, gruszka i śliwka z nutą goździków oraz pomarańcza z cytryną z nutą miodu. Brzmi smakowicie, prawda? Dla wszystkich tych, którzy mają ochotę dodatkowo poeksperymentować z deserami z kisielem w roli głównej, marka Delecta przygotowała trzy pyszne przepisy na bazie tej przekąski. Zatem do dzieła!
Ciasteczka kisielowe a’la makaroniki
Ciasto: 200 g masła, 3/4 szklanki cukru pudru, cukier wanilinowy Delecta, 3 opakowania Owocowego Kubka Fit smak czerwonej porzeczki Delecta, łyżeczka skórki startej z cytryny, 10 łyżek mąki pszennej.
Nadzienie: opakowanie kremu tortowego smak czekoladowy Delecta, 350 ml mleka.
Dekoracja: Fajne pisaki XXL Delecta.
Wykonanie: Na początku nastawiamy piekarnik na 170°C (bez termoobiegu). Zagniatamy masło, cukry, kisiel, mąkę i skórkę cytrynową. Następnie, wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie, wyjmujemy ciasto i formujemy niewielkie kulki, które spłaszczamy. Pieczemy około 20 minut, a następnie studzimy. Schłodzone mleko miksujemy na najwyższych obrotach z kremem tortowym. Świeżym kremem przekładamy wystudzone ciasteczka. Kisielowe makaroniki możemy udekorować Fajnymi Pisakami XXL Delecta nadając nim niepowtarzalny charakter.
Kisiel jabłkowy z granolą cynamonową
Składniki: 4 opakowania Owocowego Kubka smak jabłkowy Delecta, 700 ml wody, 3 jabłka, pół szklanki orzechowej granoli, pół łyżeczki cynamonu.
Wykonanie: Orzechową granolę mieszamy z cynamonem. Jabłka kroimy w ósemki. Przygotowujemy 4 kubki/pucharki, do których wlewamy po 175 ml wrzątku i następnie wsypujemy kisiel i mieszamy energicznie, aż zgęstnieje. Do gotowego kisielu dokładamy cząstki jabłek, posypujemy granolą.
Torcik z kremem kisielowym i mrożonymi owocami
Składniki:
Ciasto: 4 jaja, pół szklanki mąki pszennej, pół szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki wody.
Nadzienie: opakowanie kisielu o smaku wiśniowym Delecta, 350 ml wody, 7 łyżek cukru, 100 g masła, 80 g cukru, 80 g twarogu sernikowego, 2 łyżeczki żelatyny Delecta, 200 g mrożonych wiśni.
Dekoracje: opakowanie wiórków kokosowych Bakalland, 50 g żurawiny Bakalland.
Wykonanie: Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). Mąki przesiewamy przez sitko do miseczki. Oddzielamy żółtka od białek i białka w jednej misce miksujemy na sztywną pianę. Do gotowej piany dodajemy porcjami cukier, a później po 1 żółtku, cały czas miksując. Gdy piana nabierze ładnego, żółtego koloru, dodajemy mąki i delikatnie, drewnianą łyżką mieszamy wszystkie składniki. Na koniec dodajemy wodę i mieszamy delikatnie uważając, aby piana nie opadła. Tak przygotowane ciasto wylewamy na tortownicę, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Po tym czasie odstawiamy do wystudzenia i kroimy na 3 blaty. Kisiel gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w zmniejszonej ilości wody (350 ml) i dodajemy do niego 2 łyżki cukru. Masło ucieramy z pozostałym cukrem na gładką masę, a następnie stopniowo dodajemy kisiel oraz twaróg sernikowy. Całość mieszamy mikserem do połączenia składników i powstania gładkiej masy. Żelatynę rozpuszczamy i wlewamy wąskim strumieniem do kremu, a następnie dokładnie mieszamy. Kilka łyżek masy odkładamy do wykończenia wierzchu biszkoptu. Do pozostałego kremu dodajemy wiśnie i gotowym kremem przekładamy każdy z blatów. Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni. Wierzch torciku pokrywamy masą bez owoców i obsypujemy prażonym kokosem. Żurawinę miksujemy w blenderze na gładki mus, z którego formujemy kulki i obtaczamy w kokosie. Następnie dekorujemy nimi wierzch ciasta i odstawiamy całość na 2 godziny do lodówki.