Tłoczone na zdrowie
- Sobota, 20 czerwiec 2015 18:17
Prozdrowotne właściwości olejów roślinnych tłoczonych na zimno znane są od dawna. Kamila Zubrycka, założycielka firmy Olejowy Raj z Wasilkowa, przekonuje, że należy spożywać je w odpowiedniej dawce i zachowując odpowiednią dietę, gdyż tylko wtedy uzyskamy najlepsze rezultaty. Pani Kamila wiedzę na ich temat czerpie z fachowej literatury, od lekarzy i dietetyków. Temat wydaje się być niezwykle interesujący. Zapraszam do lektury.
Olejowy Raj jest wyjątkową w swojej branży, podlaską produkcją olei tłoczonych na zimno. Firma powstała z pasji do zdrowego oraz świadomego odżywiania. Zalożycielka marki jest z wykształcenia pedagogiem, jednak po przepracowaniu w zawodzie trzech lat postanowiła, że czas na zmiany. Wyszły jej one na dobre, bowiem firma okazała się jej ogromną życiową pasją i spełnieniem marzeń.
- Jakie cenne składniki mają w sobie oleje roślinne tłoczone na zimno?
- Oleje roślinne tłoczone na zimno, np. lniany, konopny, z nasion wiesiołka, z pestek słonecznika, czy rzepakowy są przede wszystkim cennym źródłem Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Są to m.in.: kwas linolowy, α-linolenowy oraz γ-linolenowy. Niedobór kwasów z grupy Omega 3 i 6 w diecie człowieka może doprowadzić do powstania zaburzeń chorobowych począwszy od chorób skóry, a kończąc na dolegliwościach ze strony układu odpornościowego, krążenia i nerwowego. Jednymi z początkowych objawów niedoboru wspomnianych kwasów są najczęściej nawracające infekcje. U osób starszych mogą to być nawet zagrażające ich życiu zawały lub udary. Kwasy Omega 3 podnoszą poziom „dobrego cholesterolu” obniżając jednocześnie jego szkodliwą postać. Osobom walczącym z problemami związanymi z zapaleniem oskrzeli, alergią, trądzikiem oraz dolegliwościami związanymi z żołądkiem, polecany jest szczególnie olej z nasion czarnuszki. Jego działanie sprawdziłam na sobie i szczerze zachęcam wszystkich do jego stosowania. Ja spożywam go co najmniej raz dziennie i czuję się świetnie. Wprawdzie w początkowej fazie jego stosowania może wystąpić lekki efekt odbijania, mija on jednak po pewnym czasie. Osobom, które borykają się z dolegliwościami związanymi z zaburzeniami funkcjonowania wątroby zalecam stosowanie oleju z ostropestu, ze względu na zawartą w nim sylimarynę, która stosowana jest przy leczeniu wspomnianych dolegliwości. Bardzo popularny obecnie jest olej kokosowy. Z powodzeniem można go stosować zarówno do celów kulinarnych oraz jako kosmetyk. Idealnie nadaje się do smażenia, gotowania, pieczenia. Stosowany regularnie na włosy sprawia, że stają się one miękkie, gładkie oraz łatwo się rozczesują. Olej ten można też stosować bezpośrednio na skórę głowy w celu wyeliminowania łupieżu. Można także używać go zamiennie z balsamem do ciała oraz twarzy, zmywać nim makijaż oraz przygotowywać domowy peeling (olej kokosowy plus soda oczyszczona, sól lub cukier). Do krótkiego podgrzewania rewelacyjnie nadaje się olej rzepakowy oraz niezwykle aromatyczny olej sezamowy. Mają one również prozdrowotne działanie, a do tego wyśmienicie smakują.
- Czy w Olejowym Raju powstają jakieś „specyficzne” i rzadko spotykane oleje?
- Mało znanym olejem, przynajmniej do niedawna, był olej z nasion czarnuszki siewnej. Jest to specyficzny w smaku, ale jednocześnie bardzo silnie działający, produkt. Polecany jest osobom, które często chorują, w celu wzmocnienia odporności. Może wspomagać także leczenie wielu schorzeń, np. astmy, problemów skórnych, czy egzemy. Innym mało znanym olejem jest olej z nasion konopi. Charakteryzuje go niezwykły smak, zapach i kolor. Jego główną zaletą jest idealna proporcja kwasów Omega 3 do 6. Jego regularne stosowanie może pomagać w leczeniu stanów zapalnych oraz zachowaniu zdrowo i młodo wyglądającej skóry.
- Czy zdradzi nam Pani, przynajmniej te podstawowe, tajniki tłoczenia olejów w Olejowym Raju?
- Produkcja oleju zaczyna się zawsze od wyboru partii odpowiedniego ziarna. W naszej tłoczni nie ma mowy o kompromisach jeśli chodzi o wybór surowca. Jakość musi być najwyższa, po to, aby finalny produkt był smaczny, aromatyczny oraz pełnowartościowy. Nasze oleje badamy m.in. w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie oraz w Instytucie Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Poznaniu (pod kątem liczby kwasowej, nadtlenkowej, anizydynowej, zawartości ołowiu oraz pestycydów). Tłoczymy je metodą na zimno w tłoczni w Wasilkowie. Po wytłoczeniu nasze wyroby pakowane są w szklane butelki wykonane z ciemnego szkła w celu uniknięcia szybkiego ulatniania się kwasów Omega 3. Gotowe do dystrybucji produkty zawsze przechowywane są w zaciemnionej chłodni. Towar przewozimy do punktów sprzedaży w termoizolacyjnych opakowaniach, które zapewniają zachowanie odpowiednio niskiej temperatury. Pamiętać należy, że najwyższej jakości oleje roślinne tłoczone na zimno to takie, których temperatura tłoczenia nie przekracza 40 st. C, a przechowywane są w ciemnych butelkach z dala od światła słonecznego. Zapraszam Czytelników Zdrowego Białegostoku na stronę internetową www.olejowyraj.pl/przepisy, gdzie znaleźć można proste, ale zarazem niezwykle ciekawe przepisy i sposoby wykorzystania naszych produktów. Chcę też dodać, że z okazji pierwszych urodzin naszej marki, wprowadziliśmy do oferty pięć produktów sypkich. Są to: nasiona lnu, nasiona lnu zmielone, ostropest, ostropest mielony oraz nasiona czarnuszki siewnej.
- Dziękuję za rozmowę.
Marzena Bęcłowicz