Smaczny początek lata
Jabłka z żurawiną pod kruszonką z płatkami Lubella Corn Flakes
Składniki: 4 jabłka, łyżeczka soku z cytryny, dwie łyżki suszonej żurawiny, łyżka posiekanych orzechów włoskich, łyżka brązowego cukru, płaska łyżka mąki pszennej, pół łyżeczki cynamonu. Kruszonka: trzy czubate łyżki mąki pszennej, trzy łyżki cukru, 70 g zimnego masła, garść płatków kukurydzianych Lubella Corn Flakes
Wykonanie: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i mieszamy z sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Dodajemy suszoną żurawinę, cukier, mąkę, cynamon i dokładnie mieszamy. W osobnej miseczce mieszamy mąkę i cukier przeznaczony na kruszonkę, dodajemy pokrojone w kawałeczki zimne masło i rozcieramy palcami, aż całość zacznie przypominać mokry piasek. Dodajemy płatki Lubella Corn Flakes i mieszamy delikatnie, aby ich nie połamać.
W naczyniach żaroodpornych umieszczamy przygotowane jabłka z żurawiną – do połowy wysokości naczynia – dopełniamy kruszonką do pełna. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy około 25 minut. Podajemy na ciepło.
Dieta dziecka na 5+
Im wcześniej dziecko pozna zdrowe nawyki żywieniowe, tym szybciej uzna je za naturalne w swojej codziennej diecie. Warto zatem od najmłodszych lat dziecka postawić na różnorodność produktów, regularność spożywanych posiłków, a także codzienną aktywnością fizyczną, która powinna towarzyszyć zbilansowanemu menu. Włączenie do dziecięcej diety wszystkich kategorii produktów w odpowiednich ilościach, wspomoże jego prawidłowy rozwój oraz zapewni energię przez cały dzień.
Pięć porcji warzyw i owoców każdego dnia
Zbilansowana dieta – zazwyczaj wiemy na czym polega, ale mamy problemy z wdrożeniem jej w życiu codziennym. Ponad połowa badanych matek twierdzi, że to zrównoważenie polega na spożywaniu pięciu posiłków dziennie, natomiast dla niemal co drugiej kobiety jest to również dieta bogata w warzywa i owoce. Jednak dla niemal 2/3 respondentek zrównoważona dieta jest trudna dla stosowania dla całej rodziny. Jak zatem włączać zalecaną ilość warzyw i owoców (ok. 400 g) do codziennego menu wszystkich domowników, tak aby weszło nam to w nawyk?