Wpadnij po zdrowie
Oferuje wysokiej jakości produkty z kategorii zdrowa żywność oraz kosmetyki naturalne. 11 lipca br. w białostockiej Galerii Jurowiecka otwarto nowy sklep. Kilka dni później, tj. 15 lipca, w Suwałkach odbyło się otwarcie sklepu wzorcowego sieci Avocado.
Otwarcie obu sklepów było uroczyste, a ich oferta bardzo spodobała się pierwszym klientom. Sklepy Avocado odwiedziło mnóstwo osób, była degustacja produktów oraz upominki dla pierwszych klientów.
- Naszą ambicją jest stworzenie sieci tego typu sklepów. Oferujemy klientom około 800 różnych produktów spożywczych i tyleż samo kosmetyków - mówi Robert Różycki, współwłaściciel sklepu w Suwałkach oraz współzałożyciel sieci Avocado.
Okulary szyte na miarę
Wiele salonów optycznych ma na wyposażeniu tablety. O ile służą one pracownikom do prostych czynności wykonywanych wcześniej przy użyciu komputera, o tyle ich funkcjonalność rozszerzają liczne aplikacje. Jakie? Zapraszam do lektury artykułu.
Aplikacje wspierające optyka w jego codziennej pracy to nie chwyt marketingowy. Nie znaczy to też, że stosowanie nowoczesnych pomocy jest znakiem dla klienta, że dany salon optyczny idzie z duchem czasu, że jest nowoczesny, że umie zaskakiwać. Nie chodzi także o posiadanie modnego „bajeru”.
- Wybierając oprawki okularowe klient kieruje się indywidualnymi względami estetycznymi, natomiast decyzję co do rodzaju i standardu soczewek powinien skonsultować z optometrystą - radzi Patryk Kijanka, właściciel salonu optycznego AndyOptic w Białymstoku. - A wiadomo, że łatwiej przekonać kogoś do wyboru danego produktu pokazując mu jego działanie, niż tylko o nim opowiadając. I tu z pomocą przychodzą nam wspomniane aplikacje.
Pierwsza z nich to symulator działania soczewek. Brzmi groźnie? Nie, nie - nie będziemy latać. Aplikacja ta umożliwia wytłumaczenie klientowi jak działają różne soczewki oraz jakie są miedzy nimi różnice.
Śniadanie to podstawa
Śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków dnia. Wiemy, że nie powinno się bez niego wychodzić z domu, nie należy jeść go w biegu, a na talerzu ważne, by znalazły się wartościowe dla zdrowia produkty. Tyle w teorii.
W praktyce aż o 8% spadła liczba osób regularnie jedzących poranny posiłek. Jak twierdzi prof. Krystyna Gutkowska, dziekan Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka, na przeszkodzie stoi np. tryb życia, ale także przyzwyczajenia. Jak szybko skomponować pełnowartościowe śniadanie podpowiada dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywości i Żywienia.
W 2016 roku 60% respondentów zadeklarowało, że regularnie (prawie codziennie) jada śniadania. To aż o 8% mniej niż w roku 2015, gdy zadeklarowało tak 68% badanych.
Interdyscyplinarne leczenie otyłości
Z otyłością zmaga się ponad połowa dorosłych Polaków oraz co piąte dziecko. To trzeci, po nadciśnieniu tętniczym i paleniu tytoniu, czynnik ryzyka chorób przewlekłych1 – cukrzycy, problemów z kręgosłupem czy kłopotów z układem krążenia. Nadwaga i otyłość, mimo, iż stanowią poważny problem zdrowotny, nie zawsze są właściwie leczone, często zaniedbywane. Co jest tego powodem? Jak podkreślają eksperci wciąż panuje przekonanie, że ze zbędnymi kilogramami poradzimy sobie sami, tymczasem w leczeniu otyłości ważne jest kompleksowe podejście, poznanie przyczyn choroby oraz indywidualna terapia pod okiem specjalistów.
Nadmierny przyrost masy ciała często przypisywany jest zmianom stylu życia, złym nawykom żywieniowym, opartym na wysokokalorycznych posiłkach czy obniżonej aktywności fizycznej. To także częsty efekt stresu, zaburzeń emocjonalnych i psychicznych.
Dieta seniora na 5+
Chociaż istnieją ogólne, uniwersalne zasady dotyczące zbilansowanej diety, skład naszego codziennego menu należy dostosować również do wieku, płci, stopnia aktywności fizycznej czy stanu zdrowia. Seniorzy, których organizmy pracują już w nieco inny sposób niż przed laty, z pewnością powinni zwracać szczególną uwagę na spożywane produkty. Niestety, wielu starszych ludzi nie jest świadomych tego, jak duży wpływ na stan ich zdrowia i komfort życia ma odpowiednie odżywianie.
Konsekwencje niewłaściwej diety
Jak wynika z danych opracowanych przez GUS, 7 na 10 Polaków po 60 roku życia ma problem ze zbyt wysoką masą ciała, a 26% przedstawicieli tej grupy wiekowej jest otyła. Nadmierna tusza często przekłada się na problemy zdrowotne – ponad połowa polskich seniorów boryka się z zaburzeniami krążenia. Tak wysoki odsetek osób w podeszłym wieku z nieprawidłową masą ciała może wynikać z kilku czynników. Jednym z nich jest nieodpowiednia dieta. Seniorzy często nie zwracają uwagi na proporcje przyjmowanych składników odżywczych i stosują monotonną, słabo zbilansowaną dietę. Przez to ich jadłospis bywa ubogi w warzywa i owoce, stanowiące istotne źródło witamin i innych składników bioaktywnych.
Mamo - pić
Odpowiednie nawodnienie w czasie ciąży i karmienia jest kluczowe zarówno dla zdrowia matki, jak i rozwoju dziecka. Jak wynika z najnowszych badań, wiedza kobiet w ciąży i matek karmiących piersią na temat nawodnienia jest niepokojąco niska.
Ponad 60% kobiet nie jest świadomych tego, jak ważne jest odpowiednie nawodnienie w tym szczególnym okresie. Aż połowa z nich popełnia prosty błąd – wypija za mało wody. Ponieważ świadomość dotycząca nawodnienia wśród kobiet ciężarnych i karmiących jest wciąż niska, potrzebne jest prowadzenie szerokiej edukacji w tym zakresie.
Według badań przeprowadzonych przez instytut badawczy Millward Brown na zlecenie Kropli Beskidu kobiety w ciąży i matki karmiące w małym stopniu zdają sobie sprawę z tego, jak istotne jest odpowiednie nawodnienie. Jako ważniejsze aspekty, jeśli chodzi o dbanie o siebie i o dziecko wskazują inne czynniki tj. brak stresu, regularne badania, odpowiednią dietę, w tym suplementację witamin i składników mineralnych oraz właściwą długość snu. Zapominają tym samym, że równie ważnym elementem w tym szczególnym okresie jest odpowiednie nawodnienie, kluczowe zarówno dla zdrowia matki, jak i rozwoju dziecka.
Świadome macierzyństwo
Organizm kobiety wymaga szczególnego wsparcia już od pierwszych dni ciąży. Potrzeby przyszłej mamy zmieniają się w kolejnych trymestrach, ponieważ zmieniają się potrzeby dziecka. Co jest najważniejsze w kolejnych etapach macierzyństwa?
Wyjątkowy pierwszy trymestr
Pierwsze trzy miesiące ciąży to wyjątkowo ważny czas dla rozwoju małego człowieka i jego mamy. Dziecko bardzo szybko rośnie, tworzą się wszystkie narządy, zaczynają funkcjonować zmysły. Dzięki odpowiedniej ilości witamin, zwłaszcza kwasu foliowego, ten niezwykle skomplikowany proces, może przebiegać bez zakłóceń. Większe zapotrzebowanie na substancje odżywcze ma również mama.
Jestem C, witamina C
Wraz z końcem wiosny i nadejściem lata coraz chętniej uprawiamy sport i spędzamy czas na świeżym powietrzu. Wysiłek fizyczny jest niezbędnym elementem dbałości o poprawne funkcjonowanie organizmu, ale może być jedną z przyczyn stresu oksydacyjnego.
Wysiłek fizyczny powoduje zwiększenie ilości „wolnych rodników” w organizmie, w wyniku czego dochodzi do uszkodzenia komórek, na skutek ich utlenienia, a co za tym idzie do zaburzenia ich funkcjonowania. Przewlekły stres oksydacyjny, może powodować uszkodzenia wszystkich występujących w organizmie biocząsteczek – m.in. białek, tłuszczów, a także DNA komórek, doprowadzając do mutacji, co skutkuje rozwojem chorób. Aby temu zapobiec, możemy skorzystać ze wsparcia sprzymierzeńca, który chroni komórki przed stresem oksydacyjnym mogącym powodować uszkodzenie mięśni – witaminy C, zawartej np. w 100 % soku pomarańczowym.
Gorzki smak cukru
Jego nadmiar prowadzi do otyłości, otłuszczenia wątroby, cukrzycy. Uzależnia, postarza, uszkadza zęby. A jednak większość z nas nie może bez niego żyć. Cukier, bo o nim mowa, może zrujnować nasze zdrowie na około 76 różnych sposobów, z czego najgorsze jest karmienie komórek rakowych.
Większość z nas stara się omijać cukier szerokim łukiem. Szukamy jego zdrowszych i bezpiecznych zamienników, które będą smakowały równie słodko. Cukier pozytywnie - to smaczny kawałek ciasta, chwila zasłużonej przyjemności. Negatywnie - cukrzyca i otyłość. To jednak nie jedyne zagrożenie dla naszego zdrowia...
Spójrzmy na statystyki. Wg danych GUS bilansowe spożycie cukru na jednego Polaka wynosi 42 kg rocznie, tj. 115 g dziennie. Natomiast bezpieczna ilość cukru wynosi 9 łyżeczek dziennie (ok. 37 g) dla mężczyzn i 6 łyżeczek dziennie (ok. 25g) dla kobiet. Jak widać zjadamy go dużo za dużo.
Dbaj o własne, odtwarzaj brakujące
Ekstrakcja czy leczenie? Dla wielu pacjentów decyzja nie jest łatwa. Pamiętajmy, zanim zdecydujemy się na usunięcie zęba, upewnijmy się, czy aby na pewno nie da się go uratować. Jeżeli jednak ekstrakcja będzie nieunikniona, to wcześniej zaplanujmy uzupełnienie powstałego braku.
Niezależnie od tego czy do utraty zęba dochodzi w odcinku przednim czy bocznym, powinniśmy uzupełnić powstały brak. Pozostawienie go skutkuje bowiem pochylaniem się zębów sąsiadujących w kierunku luki, zwiększającymi się przestrzeniami międzyzębowymi, „wyrastaniem” zębów przeciwstawnych i ich nieprawidłowymi kontaktami. Procesy te następują wprawdzie wolno, ale są destrukcyjne dla struktur jamy ustnej i trudno je naprawić.