Zdrowy Białystok

Piątek, 03 05 08:51

Ostatnia modyfikacja:piątek, 3 05 2024

Zaproś wiosnę do kuchni

Wtorek, 07 maj 2019 11:55

Liebherr French Door CBNes6256 1Jest wiosna, a wraz z nią bogactwo świeżych warzyw. Pyszne szparagi, chrupiące marchewki, szczypiorek, soczysta sałata. Chyba nikogo nie trzeba zachęcać do wiosennej wizyty w lokalnym sklepie. Co zrobić, aby cieszyć się smakiem warzyw przez cały rok? Czy technologia może w tym pomóc?
Większość z nas wraz z pierwszymi przebłyskami wiosennego słońca, zaczyna odczuwać konieczność zmiany diety. Po zimie jesteśmy zmęczeni i brakuje nam niezbędnych witamin. Dlatego z tak dużą chęcią odwiedzamy targowe stoiska i sięgamy po młode warzywa. Pamiętajmy, że najzdrowsze i najbardziej aromatyczne są te pochodzące z upraw ekologicznych. Aby cieszyć się smakiem świeżych warzyw, także poza sezonem, należy pomyśleć o ich odpowiednim zamrożeniu i przechowywaniu – oczywiście w odpowiedniej chłodziarko-zamrażarce.

Czytaj więcej: Zaproś wiosnę do kuchni

Pomysły na Świąteczny rosół

Wtorek, 16 kwiecień 2019 12:35

Rosol z rzodkiewka 4 finalWielkanoc zbliża się wielkimi krokami. To doskonały moment, żeby oderwać się od codziennych zajęć i spędzić więcej czasu z bliskimi. Jak wiadomo, podczas rodzinnych spotkań, oprócz ciepłej atmosfery, królują pyszne potrawy. Dlatego wielkanocne stoły są zawsze w pełni zastawione. Drugiego dnia świąt w większości domów pojawia się na nich rosół. Często w nowoczesnej formie, ale obowiązkowo z makaronem jajecznym – z Lubellą Jajeczną 5 jaj.
Święta kojarzą się nam z ciepłem rodzinnego domu i wszechobecnymi smakami i zapachami. Pierwszego dnia na wielkanocnych stołach pojawia się żurek, kiełbasa, chrzan i jajka. Drugi dzień świąt jest często bardziej kameralny i domowy. Najczęściej towarzyszy mu rosół. Kiedyś tradycyjny, gotowany według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, z pysznym makaronem. Dzisiaj bardziej nowoczesny, często urozmaicany, lżejszy.  Do  każdego rosołu idealnie nadaje się Lubella Jajeczna 5 jaj, która smakuje i wygląda jak domowy makaron. Dobrze sprawdzi się zarówno w nowoczesnych wersjach, jak i w klasycznych, przygotowywanych według rodzinnych przepisów.

Czytaj więcej: Pomysły na Świąteczny rosół

Dodatki do Wielkanocnych dań

Wtorek, 16 kwiecień 2019 12:20

Rozowe jajka 2Chrzan od wieków związany jest z polską tradycją kulinarną i stanowi niezastąpiony dodatek, zwłaszcza do wielkanocnych potraw. Nie może zabraknąć go na żadnym świątecznym stole, czy w koszyku ze święconką. W tym roku warto przełamać konwencję i spróbować limitowanej edycji chrzanu z cytryną Krakus. Tradycyjny produkt w niecodziennej odsłonie idealnie podkreśli smak wielkanocnych dań.
Wielkanoc to czas spotkań przy świątecznym stole, na którym królują tradycyjne polskie potrawy z dominującą nutą chrzanu, różne wersje żurku, a także niezastąpione ogórki jako dodatki do sałatek, dań i mięs. Dania kuchni polskiej, bez których większość z nas nie wyobraża sobie świąt charakteryzują się jednak długim procesem przygotowania, często składającym się z wielu etapów. W natłoku codziennych zadań, w biegu pomiędzy domem i pracą, coraz trudniej dopiąć nam świąteczne przygotowania na ostatni guzik. W takich sytuacjach warto sięgnąć po sprawdzone rozwiązania, takie jak chrzan z cytryną, żurek czy koncentrat żurku, ogórki konserwowe od Krakusa.

Czytaj więcej: Dodatki do Wielkanocnych dań

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia