Dodatki do Wielkanocnych dań
- Wtorek, 16 kwiecień 2019 12:20
Chrzan od wieków związany jest z polską tradycją kulinarną i stanowi niezastąpiony dodatek, zwłaszcza do wielkanocnych potraw. Nie może zabraknąć go na żadnym świątecznym stole, czy w koszyku ze święconką. W tym roku warto przełamać konwencję i spróbować limitowanej edycji chrzanu z cytryną Krakus. Tradycyjny produkt w niecodziennej odsłonie idealnie podkreśli smak wielkanocnych dań.
Wielkanoc to czas spotkań przy świątecznym stole, na którym królują tradycyjne polskie potrawy z dominującą nutą chrzanu, różne wersje żurku, a także niezastąpione ogórki jako dodatki do sałatek, dań i mięs. Dania kuchni polskiej, bez których większość z nas nie wyobraża sobie świąt charakteryzują się jednak długim procesem przygotowania, często składającym się z wielu etapów. W natłoku codziennych zadań, w biegu pomiędzy domem i pracą, coraz trudniej dopiąć nam świąteczne przygotowania na ostatni guzik. W takich sytuacjach warto sięgnąć po sprawdzone rozwiązania, takie jak chrzan z cytryną, żurek czy koncentrat żurku, ogórki konserwowe od Krakusa.
Jednym z głównych smaków, nieodłącznie związanych z Wielkanocą jest chrzan, który idealnie sprawdza się w towarzystwie świątecznych potraw – pieczonych mięs, wędlin, pasztetów, czy faszerowanych jajek. Może być także znakomitą bazą do sosu i zupy. By wprowadzić nieco świeżości, a tym samym pozytywnie zaskoczyć zasiadających do świątecznego stołu bliskich – sięgnijmy po chrzan z cytryną Krakus. Powstaje on ze świeżego chrzanu, a jego naturalna ostrość została przełamana łagodnym smakiem cytryny. Z pewnością docenią go nie tylko osoby poszukujące nowych smaków, ale także zwolennicy łagodniejszych wersji tego tradycyjnego smakołyku.
Obowiązkowym elementem świątecznego obiadu jest oczywiście żurek podawany na różne sposoby – w chlebie, z jajkiem lub z ulubioną kiełbasą. Choć powstaje na bazie kilku prostych składników, jest bardzo czasochłonny w przygotowaniu. Dlatego w natłoku świątecznych zajęć, chcąc zaoszczędzić czas, warto sięgnąć po żurek lub koncentrat żurku od Krakusa. Obie propozycje nie zawierają konserwantów ani sztucznych dodatków, a podstawą ich sprawdzonej receptury jest naturalny zakwas z mąki pszennej i żytniej. Dzięki temu gwarantują doskonały smak potrawy i szybkie przygotowanie. Wystarczy tylko doprawić i dodać ulubione dodatki np. chrzan.
Pierwszoplanową rolę na świątecznym stole odgrywają również różnego rodzaju pikle, w tym ogórki konserwowe. Stanowią doskonały dodatek do wędlin, mięs, farszów do jajek czy sałatek. Wyczarujemy z nich również piękne dekoracje na świąteczne półmiskach. Miłośnicy ciekawych smaków mogą urozmaicić wielkanocny stół również o ogórki korniszony z dodatkiem chili lub czosnku. Ogórki konserwowe Krakus to niewątpliwie smaczny i idealny dodatek dla wielbicieli tej przekąski.
Różowe jajka z twarożkiem i chrzanem cytrynowym
Składniki: 9 jaj, 2,5 łyżeczki chrzanu z cytryną Krakus, 300-400 g serka twarożkowego naturalnego|, 2 łyżki drobno pokrojonego koperku, pół pęczka rzodkiewek, 2 butelki koncentratu barszczu czerwonego Krakus, kiełki, sól, pieprz do smaku.
Wykonanie: Jajka ugotuj na twardo, ostudź. Przełóż do miski i zalej koncentratem barszczu czerwonego Krakus. Jajka powinny być całkowicie zakryte. Miskę owijamy folią spożywczą i przekładamy na 2 dni do lodówki. Po tym czasie jajka wyciągamy, przekrajamy na pół i ostrożnie wyciągamy żółtko. Serek łączymy z chrzanem z cytryną Krakus, koperkiem, pokrojonym w kostkę lub startymi rzodkiewkami. Całość mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Połówki jajek faszerujemy naszym nadzieniem i ewentualnie ozdabiamy plasterkiem rzodkiewki i kiełkami.
Wielkanocny żurek z kotlecikami jajecznymi
Składniki: butelka koncentratu żurku Krakus, 0,9 litra wody, 3 ugotowane jajka, łyżka bułki tartej + do obtoczenia, surowe jajko, łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz do smaku, masło klarowane do smażenia.
Wykonanie: Żurek przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Jaja ugotuj na twardo, ostudź, obierz i rozgnieć widelcem. Do ugotowanych jajek wbij surowe jajko, wsyp bułkę tartą oraz natkę pietruszki, dopraw i dokładnie wymieszaj. Z masy uformuj małe kotleciki, następnie obtocz je w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym maśle klarowanym. Podawaj z ciepłym żurkiem.