Precz z nudą w kuchni
Narzekasz na nudę w swojej kuchni? Nie musisz wywracać do góry nogami swojego jadłospisu i kulinarnych przyzwyczajeń. Wystarczy, że stopniowo zaczniesz wprowadzać do diety produkty, których nazwa zapewne obiła ci się już o uszy, ale nie zawsze miałaś okazję do wypróbowania ich smaku. Sprawdź, po jakie składniki warto sięgnąć, aby do rutynowych dań wprowadzić odrobinę świeżości i polotu!
Orzechy nerkowca
Czy wiesz, że orzechy nerkowca mogą zastąpić ci… ser biały? Tak! Odpowiednio przygotowane zyskują konsystencję twarożku, dzięki czemu możesz zrobić z nich serniki oraz pasty kanapkowe bez użycia nabiału. Zalej odpowiednią ilość orzechów nerkowca wrzątkiem i odstaw na kilka godzin. Wchłoną wodę i zwiększą swoją objętość, dlatego nie wypełniaj nimi naczynia po brzegi. Po tym czasie odcedź orzechy i zmiksuj na gładko do uzyskania odpowiedniej, gładkiej konsystencji. Taki „twarożek” to bogactwo magnezu, miedzi i fosforu!
Komosa ryżowa, czyli quinoa
Zwana również ryżem peruwiańskim roślina to skarbnica pełnowartościowego białka i kwasów tłuszczowych. Choć z wyglądu przypomina kaszę, w rzeczywistości nią nie jest. Z powodzeniem jednak spełnia jej funkcję. Oprócz walorów wartościowych, quinoa jest także ciekawą alternatywą ziemniaków czy makaronów. Sięgnij po komosę na śniadanie w towarzystwie owoców sezonowych zamiast słodzonych płatków. Nafaszeruj nią paprykę z dodatkiem innych warzyw. Dodaj do zupy-krem zamiast makaronu. Uatrakcyjnij jej smak dodatkiem suszonych owoców lub chrupiących orzechów. Nie tylko urozmaicisz rutynowe posiłki, ale też dodasz im wielu walorów smakowych oraz odżywczych.
Na co masz ochotę?
Czasami sami dziwimy się swoim nietypowym zachciankom żywieniowym. Każdy z nas może odczuwać nagłą ochotę na przekąskę, o której nawet nie myślał od dłuższego czasu. Zazwyczaj w takich sytuacjach dostarczamy organizmowi wszystko, o co prosi. My jednak zachęcamy, aby baczniej przyjrzeć się tym kaprysom. Będziesz zaskoczony, czego tak naprawdę potrzebujesz.
Gdy marzysz o słonym…
Z uwagą wsłuchuj się w swój organizm, aby dowiedzieć się, czego mu brakuje. Bierz jednak poprawkę na jego oczekiwania. Jeżeli masz wielką ochotę na podwójnego hamburgera, nie kieruj się od razu do restauracji fastfoodowej – zasięgnij wiedzy na temat tego, co oznacza taka zachcianka. W tym przypadku najprawdopodobniej brakuje ci wapnia. Po zjedzeniu garści migdałów lub suszonych fig ochota na tłustą kanapkę szybko ci przejdzie, a przy tym zyskasz dawkę witamin i minerałów zamiast pustych kalorii. Podobny niedobór oznacza niepohamowaną chęć na paluszki, chipsy i inne słone produkty. Nie sięgaj od razu po niezdrowe przekąski, prawdopodobnie twój organizm wcale nie ma na nie ochoty!
Sezon na grilla
Za nami początek sezonu grillowego. Amatorzy jedzenia na świeżym powietrzu odkurzają ruszty, a w głowie opracowują nowe przepisy. Niewątpliwie bohaterem każdego przyjęcia z grillem w roli głównej są kiełbaski. Jak je podać i co jeszcze warto wrzucić na ruszt? Podpowiadamy.
Wiosna to festiwal kolorowych, pachnących nowalijek. Pięknie skomponowane talerze cieszą oko i fantastycznie smakują. A co najważniejsze – dają energii, której tak bardzo potrzebujemy po długiej zimie. Warto poeksperymentować ze znanymi warzywami w nowej odsłonie, żeby zaskoczyć rodzinę i znajomych czymś pysznym. Boisz się, że to skomplikowane? Wcale nie! Często to, co najprostsze jest najsmaczniejsze, dlatego na grillu warto położyć tradycyjną kiełbasę, która jest bohaterem każdego grillowego przyjęcia. Jednak, by nie popaść w rutę, można podać ją w nowej odsłonie w towarzystwie sezonowych warzyw. Jednym z pomysłów może być zaserwowanie np. kiełbasek śląskich marki Konspol z pesto liści rzodkiewek.
Oto kilka pomysłów na grillowe proste w wykonaniu smakołyki z wykorzystaniem sezonowych warzyw.