Zdrowy Białystok

Piątek, 03 05 10:43

Ostatnia modyfikacja:piątek, 3 05 2024

Sok a fruktoza

Wtorek, 02 kwiecień 2019 10:42

Obecne zainteresowanie fruktozą związane jest m.in. z globalnym problemem otyłości i kwestią nadmiernego spożycia cukrów prowadzącego do pogorszenia się stanu zdrowia całych społeczeństw. Czy istnieje jednak związek pomiędzy wzrostem masy ciała lub ryzykiem wystąpienia cukrzycy, a spożywaniem soku owocowego, który zawiera fruktozę? Eksperci przedstawiają wyniki badań.
- Wyniki ostatnich badań nie wykazują związku pomiędzy spożywaniem fruktozy i otyłością lub chorobami metabolicznymi. Badania sugerują wręcz, że umiarkowane ilości fruktozy (< 50 g dziennie) mogą pomagać w obniżaniu poziomu glukozy we krwi, poziomu HbA1c (wskaźnik kontroli stężenia glukozy we krwi), rozkurczowego ciśnienia krwi oraz ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2 – mówi dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska, dietetyk, adiunkt w Klinice Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia UJ Collegium Medicum.

Czytaj więcej: Sok a fruktoza

Zmieniamy się dla dzieci

Czwartek, 21 marzec 2019 13:07

Lowicz tartaletki1Od teraz każdy dzień pójdzie extra gładko. Łowicz prezentuje pyszną propozycję stworzoną specjalnie z myślą o najmłodszych smakoszach! Marka wprowadziła do swojej oferty znane i lubiane dżemy 100% z owoców extra gładkie w trzech wyjątkowo lubianych przez dzieci, ale też dorosłych smakach: truskawka, brzoskwinia i wiśnia. To jedyne takie produkty na rynku – pozbawione są pestek, cząstek owoców i mają wyjątkowo gładką, aksamitną konsystencję. A ponieważ powstały w 100% z owoców, zawierają z nich samo najlepsze.
Do sięgnięcia po słoik zachęcają zerkające z etykiet Przetworki, czyli spersonifikowane owoce od Łowicza. Każdy smak ma trzy odsłony, przedstawiające je z inną minką. Dzięki nowym dżemom od Łowicza każdy dzień pójdzie teraz extra gładko!
Wesołe poranki, radosna zabawa z przyjaciółmi czy wspólny odpoczynek z rodzicami – dzieciaki uwielbiają, gdy dzień mija im przyjemnie i extra gładko. Najlepiej jeśli nic – nawet najmniejsza pesteczka w ulubionym dżemie, nie przeszkadza się nim cieszyć. Rodzice również cenią chwile, gdy ich pociecha jest radosna i cieszy się smakiem ulubionych posiłków. Nie zawsze jest to proste zadanie.

Czytaj więcej: Zmieniamy się dla dzieci

Nie marnuję - kombinuję

Poniedziałek, 04 marzec 2019 10:54

Akademia Uwielbiam Warzywa W Miodowej Glazurze2Sposób organizowania zakupów spożywczych zmienił się odkąd nasi rodzice czy dziadkowie musieli robić żywnościowe zapasy. Obecnie kupować jedzenie możemy właściwie przez 24h/dobę, w dodatku mając do wyboru bardzo szeroką ofertę produktów. Wydawałoby się, że to idealne warunki do robienia przemyślanych zakupów, tak byśmy niczego nie musieli wyrzucać. Tymczasem ok. 30% wyprodukowanej na świecie żywności marnuje się. W przypadku statystycznego Polaka jest to ponad 200 kg rocznie.
Nie wszyscy zdają sobie sprawę z faktu, że wyrzucanie żywności oznacza nie tylko wyrzucone do kosza pieniądze. To także większa produkcja śmieci i zanieczyszczenie środowiska oraz zmarnowane zasoby naturalne, jakie wykorzystano do produkcji niepotrzebnych artykułów spożywczych. Dlatego warto wdrożyć w życie kilka prostych zasad i zacząć racjonalnie gospodarować żywnością, by ograniczyć globalne marnotrawstwo.

Czytaj więcej: Nie marnuję - kombinuję

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia