Sezon na grilla
- Czwartek, 09 maj 2019 12:02
Za nami początek sezonu grillowego. Amatorzy jedzenia na świeżym powietrzu odkurzają ruszty, a w głowie opracowują nowe przepisy. Niewątpliwie bohaterem każdego przyjęcia z grillem w roli głównej są kiełbaski. Jak je podać i co jeszcze warto wrzucić na ruszt? Podpowiadamy.
Wiosna to festiwal kolorowych, pachnących nowalijek. Pięknie skomponowane talerze cieszą oko i fantastycznie smakują. A co najważniejsze – dają energii, której tak bardzo potrzebujemy po długiej zimie. Warto poeksperymentować ze znanymi warzywami w nowej odsłonie, żeby zaskoczyć rodzinę i znajomych czymś pysznym. Boisz się, że to skomplikowane? Wcale nie! Często to, co najprostsze jest najsmaczniejsze, dlatego na grillu warto położyć tradycyjną kiełbasę, która jest bohaterem każdego grillowego przyjęcia. Jednak, by nie popaść w rutę, można podać ją w nowej odsłonie w towarzystwie sezonowych warzyw. Jednym z pomysłów może być zaserwowanie np. kiełbasek śląskich marki Konspol z pesto liści rzodkiewek.
Oto kilka pomysłów na grillowe proste w wykonaniu smakołyki z wykorzystaniem sezonowych warzyw.
Na patyku
Składniki: kiełbasa śląska Konspol, chleb żytni, 2-3 łyżki musztardy rosyjskiej, cebula, papryka, cukinia, ogórki małosolne, koperek, olej.
Przygotowanie: Kiełbasę, cukinię i pieczywo pokrój w plastry o szerokości ok 1 cm, paprykę w kostkę, a cebulę w ćwiartki. Pieczywo, papryka i cukinia powinny być w kawałkach podobnej wielkości co plastry kiełbasy. Małe kromki chleba posmaruj musztardą. Na drewniany patyczek do szaszłyków (wcześniej warto go wymoczony w wodzie) nabij naprzemiennie: kiełbasę, chleb, cebulę, paprykę i tak do momentu aż skończą się składniki. Smaż na grillu aż wszystko się ładnie zrumieni.
Jako dodatek do szaszłyka świetnie sprawdzą się ogórki. Pokrój je w drobną kostkę, dodaj koper, musztardę francuską i niedużą ilość oleju. Na tak przygotowanej salsie, szaszłyk będzie wyglądał smacznie i zaskakująco.
Kiełbaski z pesto z liści rzodkiewki
Składniki: 2 mini bagietki lub bagietka, 4 kiełbaski śląskie marki Konspol, pomidor, cebula, 3 łyżki majonezu, kilka liści sałaty, pęczek rzodkiewek, garść pestek słonecznika, oliwa z oliwek, ząbek czosnku, jogurt naturalny, sól, pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie i inne ulubione zioła.
Przygotowanie: Pieczone rzodkiewki i pesto trzeba przygotować wcześniej. Zacznij od odcięcia liści rzodkiewki, umyte przełóż do blendera, dopraw solą i pieprzem. Na suchej patelni upraż ziarna słonecznika. Jak będą miały złoty kolor, przełóż do blendera, dodaj dwie łyżki oliwy. Wszystko zblenduj na gładką masę. Jeżeli trzeba, dodaj więcej oliwy.
Rzodkiewki, umyj i przekrój na pół. Włóż do naczynia żaroodpornego, dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą, dokładnie wymieszaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz przez 10 min. Mamy gotowe dodatki, można więc przygotować kiełbaski. Grilluj je aż się zrumienią. Przekrój bagietkę, ale tylko z jednej strony. Posmaruj dolną część pesto a drugą majonezem. Włóż kiełbaskę, porwane na mniejsze kawałki liście sałaty, pieczone rzodkiewki, krążki cebuli i pomidora.
Skrzydła z pomidorową salsą
Składniki: 4 skrzydła pieczone z kurczaka marki Konspol, sok z połowy limonki, 3 drobno posiekane papryczki chili bez pestek, 2 pomidory, cebula, 3 łyżki oliwy, pęk świeżej kolendry, pieprz.
Przygotowanie: Skrzydła z kurczaka grillujemy na rozgrzanym ruszcie przez około 8 minut, kilkakrotnie obracając. W tym samym czasie szykujemy salsę. Pomidory kroimy w kostkę, cebulę, kolendrę i papryczki chili drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy, mieszamy z oliwą, sokiem z limonki. Całość doprawiamy pieprzem i odstawiamy na 20 minut do lodówki. Upieczone skrzydełka przekładamy na półmisek i podajemy z przygotowaną wcześniej salsą.