Sok pod lupą
Soki należą do grupy jednych z najpopularniejszych produktów, które można kupić niemal w każdym sklepie. Polacy sięgają po nie chętnie, ale nie zawsze są świadomi ich wpływu na funkcjonowanie organizmu oraz miejsca, jakie powinny zajmować w zbilansowanej diecie. Odpowiedź na te wątpliwości przynoszą badania przeprowadzone przez specjalistów w dziedzinie dietetyki i technologii żywności.
Soki, także te z kartonów, stanowią istotne źródło witamin i składników mineralnych. Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ), szklanka soku (200 ml) może stanowić jedną z rekomendowanych pięciu porcji warzyw i owoców. Co kryje w sobie 200 ml 100% soku?
- Szklanka najpopularniejszego w Europie i w Polsce soku pomarańczowego zaspokaja ok. 50-60% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, która przyczynia się między innymi do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego.
- Soki warzywne również dostarczają wielu cennych dla organizmu substancji – już pół szklanki soku marchwiowego zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. Ta witamina m.in. pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia.
Przekąski w formie SMART
W dzisiejszych czasach większość z nas żyje w pośpiechu. Mamy mnóstwo spraw na głowie i setki rzeczy do załatwienia. Często brakuje nam czasu na zjedzenie posiłku powoli i w spokoju, przez co zdarza nam się sięgać po różnego rodzaju przekąski. Jak wybrać takie, które będą smaczne i jednocześnie łatwe w przygotowaniu? Jak skomponować wartościowe desery i pożywne przekąski, które będą stanowiły element zbilansowanej diety całej naszej rodziny – radzi Zuzanna Antecka, psycholog, specjalistka ds. żywienia i ekspertka kampanii „Soki i musy – witaminy w SMART formie”.
Ciągle słyszymy opinie, że nie powinno się podjadać między posiłkami. Czy aby na pewno? Wartościowe przekąski zjedzone o należytej porze sprawią, że unikniemy spożywania zbyt dużych porcji jedzenia. Dlatego w ciągu dnia powinniśmy pilnować regularnych posiłków o stałych porach, najlepiej co 3-4 godziny. Należy przy tym zadbać o dobór takich potraw i składników, które pomogą nam ustrzec się przed niekontrolowanymi napadami głodu.
Nowości od Łowicza
Mamy różne kulinarne gusty, potrzeby i oczekiwania. Jedni lubią smaki tradycyjne, inni wciąż poszukują pomysłów na dania zaskakujące i nowatorskie. Jednak bez względu na upodobania wszyscy docenią w swoich kuchniach najnowszą propozycję marki Łowicz – Sosy Uniwersalne: Jasny i Ciemny. To dwa wyjątkowo innowacyjne produkty, jakich jeszcze nie było na rynku! Idealne do pieczenia, duszenia i gotowania. Nie zawierają konserwantów ani glutaminianu sodu. Dzięki nim przygotowanie idealnego sosu, który doskonale podkreśli smak każdej potrawy, stało się zaskakująco szybkie i proste.
Każdego dnia w polskich kuchniach powstaje niezliczona ilość potraw. Często towarzyszą im sosy, które dopełniają smak poszczególnych składników. To w dużej mierze od nich zależy, czy całe danie przypadnie nam do gustu. Jednak samodzielne przygotowanie aksamitnego sosu wymaga umiejętności, które nie zawsze mamy, a często też czasu, którym nie zawsze dysponujemy.