Zdrowy Białystok

Niedziela, 24 11 10:48

Ostatnia modyfikacja:niedziela, 24 11 2024

Przekąski w formie SMART

159755513W dzisiejszych czasach większość z nas żyje w pośpiechu. Mamy mnóstwo spraw na głowie i setki rzeczy do załatwienia. Często brakuje nam czasu na zjedzenie posiłku powoli i w spokoju, przez co zdarza nam się sięgać po różnego rodzaju przekąski. Jak wybrać takie, które będą smaczne i jednocześnie łatwe w przygotowaniu? Jak skomponować wartościowe desery i pożywne przekąski, które będą stanowiły element zbilansowanej diety całej naszej rodziny – radzi Zuzanna Antecka, psycholog, specjalistka ds. żywienia i ekspertka kampanii „Soki i musy – witaminy w SMART formie”.
Ciągle słyszymy opinie, że nie powinno się podjadać między posiłkami. Czy aby na pewno? Wartościowe przekąski zjedzone o należytej porze sprawią, że unikniemy spożywania zbyt dużych porcji jedzenia. Dlatego w ciągu dnia powinniśmy pilnować regularnych posiłków o stałych porach, najlepiej co 3-4 godziny. Należy przy tym zadbać o dobór takich potraw i składników, które pomogą nam ustrzec się przed  niekontrolowanymi napadami głodu.

Ile razy słyszałaś pytanie czy jest w domu „coś dobrego” do jedzenia? Dzieci uwielbiają przekąski – zwłaszcza te słodkie, słone, kolorowe i chrupiące. Sama najczęściej podjadasz to, co jest słodkie albo tłuste? Musisz wiedzieć, że w ten sposób dostarczasz organizmowi nadprogramowych kalorii, które później skutkują dodatkowymi centymetrami w pasie i biodrach. Nie pozostaje to bez wpływu na twoje samopoczucie. Naturalne produkty nie tylko korzystnie wpływają na nasz organizm, ale też przyspieszają metabolizm. Dlatego powinnaś postawić na takie przekąski i desery, które są nieprzetworzone (lub przetworzone w niewielkim stopniu) , np. owoce, warzywa czy 100% soki i musy owocowo-warzywne.
Nie spożywaj jedzenia bezmyślnie, czyli np. siedząc przed komputerem, czy oglądając telewizję. Odwracając swoją uwagę od tego, co jesz możesz przyjmować więcej kalorii niż byś przypuszczała. Podjadając w pośpiechu i nie skupiając się na tym, co i w jakich ilościach spożywamy, nie zdajemy sobie sprawy z zaspokojenia poczucia sytości. W efekcie przyjmujemy za duże ilości, a po chwili znowu czujemy się głodni. Dlatego też powinniśmy skupić swoją uwagę na tym, co jemy w danym momencie. Nie wyobrażasz sobie rodzinnego seansu filmowego bez czegoś do chrupania? Postaw na suszone owoce, śliwki, morele czy orzechy.
Idealna przekąska dla twojego dziecka powinna być nieduża, lekkostrawna i sycąca. Nie musisz przygotowywać trudnych przepisów, aby podać coś, co każdy maluch zje ze smakiem!
- Zawsze miej pod ręką świeży owoc, np. jabłko, gruszkę czy banana. Jako szybka i pożywna przekąska świetnie sprawdzi się również saszetka 100% musu owocowo-warzywnego, który nie zawiera konserwantów, barwników ani dodanych substancji słodzących, dzięki czemu może zastąpić jedną z pięciu porcji owoców i warzyw zalecanych przez ekspertów Światowej Organizacji Zdrowia. Dodatkowo mus zwiera cenne dla naszego organizmu witaminy, pochodzące z owoców, z których został zrobiony i jest bogaty w błonnik, który hamuje apetyt i daje poczucie sytości” – radzi Zuzanna Antecka, psycholog, specjalistka ds. żywienia i ekspertka kampanii „Soki i musy – witaminy w SMART formie.
Soki 100% i musy owocowo-warzywne to produkty, które w prosty i przystępny sposób urozmaicają naszą codzienną dietę. Nie zawierają żadnych dodanych substancji, a ich skład jest identyczny jak owoców i warzyw, z których zostały wyprodukowane. Są zatem idealnym uzupełnieniem zbilansowanej diety.
Poniżej przedstawiamy kilka ciekawych pomysłów na pożywne desery i przekąski – propozycje Zuzanny Anteckiej, dietetyka, specjalisty ds. żywienia i eksperta kampanii „Soki i musy – witaminy w SMART formie”.

145949273Krem czekoladowy z awokado i owocami

Składniki: banan, pół awokado, 2 łyżeczki kakao gorzkiego, 2 łyżeczki miodu, łyżka masła orzechowego, owoce pokrojone w kawałki (ok. 2 szklanki).
Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować dokładnie w blenderze, przełożyć do miseczki i podawać ze świeżymi owocami oraz porcją musu owocowego.


157151077Frytki z batatów

Składniki: 2 duże bataty, oliwa z oliwek, sól, rozmaryn.
Przygotowanie: Bataty obierz, umyj i pokrój w kształt frytek. Przełóż do miski, dodaj oliwę z oliwek, sól i świeży rozmaryn. Dokładnie wymieszaj. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. na ok. 20-30 minut. Zamiast z tradycyjnym keczupem możesz podawać je, np. z masłem orzechowym. Najlepiej smakują ze szklanką 100% soku wieloowocowego.

 

116492068Marchewkowe muffinki

Składniki: 60 g mąki pszennej, 75 g mąki orkiszowej, łyżeczka proszku do pieczenia, pół łyżeczki cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej i kardamonu, 125 g jogurtu naturalnego, duża marchew, jabłko, 2 jajka, 2 białka, 2 łyżki miodu.
Przygotowanie: Składniki mokre (jogurt, jajka, miód, startą marchewkę) dokładnie wymieszać w jednym naczyniu. W drugiej misce połączyć mąki, proszek do pieczenia i przyprawy. Składniki mokre dodać do suchych i wymieszać tylko do połączenia składników. Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać lekko z ciastem. Foremki na muffiny napełnić do 3/4 wysokości. Piec w 180 st. ok. 15 minut, do suchego patyczka. Idealnym dopełnieniem będzie szklanka 100% soku pomarańczowego.

112907047Popcorn

Składniki: 100 g suchych ziaren kukurydzy, łyżka oleju.
Dodatki: 2 łyżki masła, sól, opcjonalnie 2 łyżki startego parmezanu.
Przygotowanie: Na dno garnka wlać olej i wsypać ziarna kukurydzy. Garnek ustawić na średnim ogniu i co jakiś czas potrząsać. Gdy wybuchy kukurydzy ucichną, zdjąć garnek z palnika. W misce rozpuścić masło, doprawić solą (lub parmezanem), wymieszać dokładnie z popcornem. Najlepiej podawać ze szklanką 100% soku jabłkowego.

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia Przekąski w formie SMART