Mąka na święta - jak wybrać właściwą
Już wkrótce zabłyśnie pierwsza gwiazdka, a my siądziemy przy wigilijnym stole i rozpoczniemy wspólne świętowanie z najbliższymi. Zanim to jednak nastąpi, przed nami czas przeznaczony na przygotowanie licznych i urozmaiconych potraw. Na szczycie listy zakupów zapewne pojawi się mąka – królowa świąt, bez której nie mogłyby powstać tradycyjne uszka i pierogi czy świąteczne ciasta. Jej odpowiedni wybór gwarantuje kulinarny sukces. Warto więc wiedzieć czym kierować się przy zakupie tego ważnego składnika. Ekspert radzi, aby na świątecznym stole pojawiły się dania z różnych rodzajów mąki – dzięki temu urozmaicimy menu, zaskoczymy gości i dostarczymy do organizmu wiele składników odżywczych, pochodzących z różnych rodzajów zbóż.
Na Święta Bożego Narodzenia czekamy cały rok. Lubimy ich atmosferę, rodzinne spotkania i wspólne chwile przy stole, na którym królują najróżniejsze przysmaki. Wiele z nich powstaje na bazie mąki, bez której żadne polskie święta nie mogą się obyć. Robimy z niej przepyszne, tradycyjne ciasta, takie jak pierniki, makowce, serniki, a także różne rodzaje pierogów czy tradycyjne uszka z grzybami. Jednak obok nich, na stołach, coraz częściej pojawiają się także dania, które choć wciąż wpisujące się w tradycję naszych świąt i ich niepowtarzalną atmosferę są mniej oczywiste i zaskakują smakiem - np. wytrawne tartaletki czy pierogi z mąki gryczanej. Warto więc przygotować kilka, różnorodnych potraw w mniejszych porcjach. Dzięki temu będziemy mieli możliwość spróbowania większej ilości kulinarnych propozycji dostarczając tym samym do organizmu pełną gamę składników odżywczych.
Małe przekaski mają duże znaczenie
Regularne odżywianie to podstawa zdrowia i dobrego samopoczucia. Zwykle skupiamy się na dokładniejszym zaplanowaniu trzech głównych posiłków – śniadania, obiadu i kolacji. Zdarza się, że zapominamy, iż także drobne przekąski, po które sięgamy pomiędzy nimi, mają duże znaczenie. Dlatego zadbajmy, by zawsze mieć pod ręką pełnowartościowe produkty – nie tylko nas nasycą, ale też dostarczą istotnych składników odżywczych. Dzięki temu łatwiej będzie nam przestrzegać zasad prawidłowej diety i nie ulegać nagłym pokusom.
Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z tego, jak ważne jest regularne spożywanie posiłków i prawidłowe odżywianie. Dbamy o siebie, swoje zdrowie i swoją sylwetkę. W związku z tym staramy się zaplanować przynajmniej śniadanie, obiad i kolację. Jednak, gdy wypada nagłe spotkanie albo utkniemy w korku z naszych planów niewiele zostaje. Dlatego właśnie jedzone między posiłkami przekąski to obecnie tak istotny element prawidłowego sposobu odżywiania. To one pozwalają nam wytrwać w pełni sił do następnego, pełnego posiłku.
Trzy powody, by jeść płatki zbożowe
Produkty powstałe ze zbóż, w tym pełnoziarniste płatki, to ważny element prawidłowego sposobu odżywiania. Obok warzyw i owoców przetwory zbożowe powinny stanowić składnik większości naszych posiłków. Jak wyjaśnia ekspert – płatki zbożowe to źródło cennej energii, bez której nasze ciało i mózg nie mogą sprawnie działać, błonnika, pomagającego w utrzymaniu prawidłowej wagi oraz wielu wartościowych składników odżywczych – witamin i składników mineralnych.
Poziom glukozy pod kontrolą
Specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia zalecają jedzenie 4-5 posiłków dziennie, spożywanych w regularnych odstępach czasu. Przetwory zbożowe powinny pojawić się w większości, czyli przynajmniej w trzech z nich, ponieważ są jedną z najważniejszych grup produktów spożywczych wskazanych w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej – zaraz po warzywach i owocach. Wśród nich istotne miejsce zajmują płatki zbożowe.