Zdrowy Białystok

Niedziela, 28 04 21:12

Ostatnia modyfikacja:niedziela, 28 04 2024

Mąka na święta - jak wybrać właściwą

Czwartek, 14 grudzień 2017 11:40

tartaletki1Już wkrótce zabłyśnie pierwsza gwiazdka, a my siądziemy przy wigilijnym stole i rozpoczniemy  wspólne świętowanie z najbliższymi. Zanim to jednak nastąpi, przed nami czas przeznaczony na przygotowanie licznych i urozmaiconych potraw. Na szczycie listy zakupów zapewne pojawi się mąka – królowa świąt, bez której nie mogłyby powstać tradycyjne uszka i pierogi czy świąteczne ciasta. Jej odpowiedni wybór gwarantuje kulinarny sukces. Warto więc wiedzieć czym kierować się przy zakupie tego ważnego składnika. Ekspert radzi, aby na świątecznym stole pojawiły się dania z różnych rodzajów mąki – dzięki temu urozmaicimy menu, zaskoczymy gości i dostarczymy do organizmu wiele składników odżywczych, pochodzących z różnych rodzajów zbóż.
Na Święta Bożego Narodzenia czekamy cały rok. Lubimy ich atmosferę, rodzinne spotkania i wspólne chwile przy stole, na którym królują najróżniejsze przysmaki. Wiele z nich powstaje na bazie mąki, bez której żadne polskie święta nie mogą się obyć. Robimy z niej przepyszne, tradycyjne ciasta, takie jak pierniki, makowce, serniki, a także różne rodzaje pierogów czy tradycyjne uszka z grzybami. Jednak obok nich, na stołach, coraz częściej pojawiają się także dania, które choć wciąż wpisujące się w tradycję naszych świąt i ich niepowtarzalną atmosferę są mniej oczywiste i zaskakują smakiem - np. wytrawne tartaletki czy pierogi z mąki gryczanej. Warto więc przygotować  kilka, różnorodnych potraw w mniejszych porcjach. Dzięki temu będziemy mieli możliwość spróbowania większej ilości kulinarnych propozycji dostarczając tym samym do organizmu pełną gamę składników odżywczych.

Czytaj więcej: Mąka na święta - jak wybrać właściwą

Małe przekaski mają duże znaczenie

Wtorek, 05 grudzień 2017 12:32

ciasteczka 2Regularne odżywianie to podstawa zdrowia i dobrego samopoczucia. Zwykle skupiamy się na dokładniejszym zaplanowaniu trzech głównych posiłków – śniadania, obiadu i kolacji. Zdarza się, że zapominamy, iż także drobne przekąski, po które sięgamy pomiędzy nimi, mają duże znaczenie. Dlatego zadbajmy, by zawsze mieć pod ręką pełnowartościowe produkty – nie tylko nas nasycą, ale też dostarczą istotnych składników odżywczych. Dzięki temu łatwiej będzie nam przestrzegać zasad prawidłowej diety i nie ulegać nagłym pokusom.
Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z tego, jak ważne jest regularne spożywanie posiłków i prawidłowe odżywianie. Dbamy o siebie, swoje zdrowie i swoją sylwetkę. W związku z tym staramy się zaplanować przynajmniej śniadanie, obiad i kolację. Jednak, gdy wypada nagłe spotkanie albo utkniemy w korku z naszych planów niewiele zostaje. Dlatego właśnie jedzone między posiłkami przekąski to obecnie tak istotny element prawidłowego sposobu odżywiania. To one pozwalają nam wytrwać w pełni sił do następnego, pełnego posiłku.

Czytaj więcej: Małe przekaski mają duże znaczenie

Trzy powody, by jeść płatki zbożowe

Wtorek, 05 grudzień 2017 12:25

Produkty powstałe ze zbóż, w tym pełnoziarniste płatki, to ważny element prawidłowego sposobu odżywiania. Obok warzyw i owoców przetwory zbożowe powinny stanowić składnik większości naszych posiłków. Jak wyjaśnia ekspert – płatki zbożowe to źródło cennej energii, bez której nasze ciało i mózg nie mogą sprawnie działać, błonnika, pomagającego w utrzymaniu prawidłowej wagi oraz wielu wartościowych składników odżywczych – witamin i składników mineralnych.
Poziom glukozy pod kontrolą
Specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia zalecają jedzenie 4-5 posiłków dziennie, spożywanych w regularnych odstępach czasu. Przetwory zbożowe powinny pojawić się w większości, czyli przynajmniej w trzech z nich, ponieważ są jedną z  najważniejszych grup produktów spożywczych wskazanych w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej – zaraz po warzywach i owocach. Wśród nich istotne miejsce zajmują płatki zbożowe.

Czytaj więcej: Trzy powody, by jeść płatki zbożowe

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia