Zdrowy Białystok

Czwartek, 18 04 23:44

Ostatnia modyfikacja:czwartek, 18 04 2024

Obalamy mity na temat pieczywa

Wtorek, 20 luty 2018 13:14

kanapki malePieczywo to jeden z najpopularniejszych składników w codziennym jadłospisie Polaków. 70% konsumentów deklaruje, iż codziennie lub prawie codziennie kupuje produkty z tej kategorii. Jednak jej spożycie spada, co spowodowane jest przede wszystkim pojawiającymi się wokół pieczywa mitami. Tymczasem, jak podkreśla ekspert, jest to wartościowy składnik diety – źródło niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu energii, błonnika oraz witamin i składników mineralnych, z którego zdecydowanie nie powinniśmy rezygnować.
Jedną z podstawowych kategorii spożywczych, która każdego dnia powinna znaleźć się na naszych talerzach są produkty zbożowe, w tym m. in. pieczywo. Stanowi ono wartościowe źródło pochodzących ze zbóż witamin i składników mineralnych, a także błonnika oraz węglowodanów dostarczających energii, niezbędnej do prawidłowej pracy całego organizmu.

Czytaj więcej: Obalamy mity na temat pieczywa

Smaczna i zdrowa dieta pudełkowa

Wtorek, 13 luty 2018 12:32

zs logoBudzisz się rano, patrzysz w lustro i już wiesz. To dziś. Właśnie nadszedł ten dzień. „Dieta, ach dieta, koniec z hurtem czas na detal. Już pora zmienić menu, panie i dżentelmeni” - brzmią ci w uszach słowa piosenki kabaretu OT.TO...
Catering dietetyczny już dawno przestał być opcją tylko dla celebrytów. Stał się na tyle powszechny, że jest dostępny praktycznie dla każdego mieszkańca naszego kraju. Takie posiłki to wygoda, oszczędność czasu i przede wszystkim dbałość o zdrowie.
- Catering dietetyczny nie musi być traktowany jako cudowny środek odchudzający - mówi Piotr Boruszko, właściciel Cateringu dietetycznego Zdrowy Smak. - Przede wszystkim może pomóc zmienić złe nawyki żywieniowe, gdyż stanowi kompletny system zbilansowanych posiłków, zawierających stałą ilość kalorii i składników odżywczych.

Czytaj więcej: Smaczna i zdrowa dieta pudełkowa

Kuchnia ciągle żywa

Wtorek, 13 luty 2018 12:27

1Pełna smaków, aromatów i przede wszystkim natury. Pełna ludzi, których łączy pasja tworzenia zdrowej kuchni w oparciu o świeże i lokalne produkty. Taka, w wielkim skrócie, jest kawiarnia Zachodnia. Przekonałam się o tym w czasie spotkania z jej pracownikami. Ale od początku.
- Swobodna kreacja w kuchni jest jak kolaż, który łączy różne materiały, obrazy, historie, wymiary, postaci, przedmioty - mówi Grażyna Milewska, menadżer Kawiarni&Bistro Zachodnia w Białymstoku - lokalu, który łączy wymienione elementy ze zdrowym jedzeniem oraz najwyższej jakości kawą.
Pomysł na stworzenie lokalu, w którym serwowane będą posiłki tylko i wyłącznie z naturalnych składników i lokalnych produktów tkwił w głowie pani Grażyny od dawna. Jak sama mówi nigdy nie godziła się na byle jakość, jeśli chodzi o jedzenie.

Czytaj więcej: Kuchnia ciągle żywa

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia