Zdrowo na talerzu, czysto na sumieniu
Kiełbasy, wędliny, pasztety, pieczenie i inne wyroby garmażeryjne. Wszystko przygotowywane według polskich, tradycyjnych receptur oraz w duchu sportu i aktywności. Tak produkuje się w Kabo.
Zakład Mięsny Kabo z Choroszczy świętuje w tym roku ćwierćwiecze swojego istnienia. O tym jak zmieniał się na przestrzeni tych lat oraz o tym jak zmieniali się jego pracownicy, opowiada Anatol Borowik, współwłaściciel Zakładu.
- Kiedy 25 lat temu zaczynaliśmy nie wiedzieliśmy jaka czeka nas przyszłość - wspomina Anatol Borowik. - Nastawiliśmy się na produkcję typowo prozdrowotnych wędlin drobiowych. Jednak z czasem okazało się, że nasze społeczeństwo ma inne preferencje smakowe i żywieniowe. Zaczęliśmy więc ewaluować zgodnie z gustami klientów. Wprowadziliśmy do oferty wędliny drobiowo-wieprzowe, a później otworzyliśmy sektor typowo wieprzowy. Obecnie produkujemy zarówno produkty drobiowe, wieprzowe jak i drobiowo-wieprzowe.
Wizytówką firmy jest powstała w połowie lat 90 kiełbasa biebrzańska. Jest to kiełbasa produkowana z najlepszej jakości mięsa drobiowego i wieprzowego z dodatkiem naturalnych przypraw.
Gofry w wersji fit
Gofrom z bitą śmietaną, przetworzonymi owocami i karmelowym sosem w tym sezonie mówimy stanowcze nie. Stawiamy na zdrową alternatywę - w wiosennej wersji - z aromatycznymi szparagami. Z gofrownicą MPM MGO-31M możemy robić je każdego dnia we własnym domu.
Jaglane gofry z dodatkiem szpinaku i siemienia lnianego to witaminowy strzał w dziesiątkę. Z dodatkiem sezonowych warzyw tworzą niezwykłe danie, które może pozytywnie uzależnić.
Składniki na ciasto: pół szklanki mleka, pół szklanki wody, jajko, 2 łyżki mąki jaglanej (można przy pomocy silnego malaksera zmielić kaszę jaglaną), garść szpinaku baby, łyżka nasion siemienia lnianego, szczypta soli, szczypta pieprzu.
Dodatki: 2 jajka, szparagi, pomidory lub inne ulubione warzywa, świeża bazylia i koper, kiełki, np. rzodkiewki (lub inne pikantne), 2 łyżki octu, pół łyżeczki soli, olej do posmarowania gofrownicy.
Wykonanie: Mleko, wodę jajko, mąkę i szpinak zmiksuj. Dodaj siemię lniane, sól, pieprz. Wymieszaj. Odstaw na 15 minut. Pędzelkiem nasmaruj górną i dolną płytę grzejną olejem. Zamknij gofrownicę włącz do prądu i gdy zaświeci się zielone światełko, przy pomocy specjalnej nakładki i dozownika wlej porcję ciasta. Ciasto nie może być bardzo gęste. W razie gdyby takie było, to rozcieńcz je mlekiem. Piecz masę przez 7 minut unikając otwierania urządzenia przed czasem.
Impeza w amerykańskim stylu
Kto nie lubi dobrze zorganizowanego przyjęcia tematycznego niech pierwszy rzuci kamieniem. Imprezy w stylu lat 80-tych, hawajskie luau, meksykańska fiesta, czy impreza superbohaterów? Na każdej z nich można się świetnie bawić, ale ostatnio to Ameryka przyciąga najwięcej imprezowiczów i dyktuje trendy. Oryginalne gry, luźna atmosfera, kultura, jak i jedzenie mogą stworzyć idealny klimat wydarzenia i nie wymagają wielkiego nakładu pracy.
Ilość inspiracji do przebrań, zaczynając od aktorów i piosenkarzy, przez celebrytów, uczonych i postaci historyczne jest niewyczerpana, a każdy znajdzie przebranie dla siebie. Ta bogata, nowoczesna kultura jest wszechobecna i łatwo dostępna w codziennym życiu, to właśnie dlatego utożsamia się z nią coraz więcej osób. Ostatnio tematyka amerykańska podbija coraz więcej imprez, a zorganizowanie jej może być łatwe i przyjemne.