Zdrowy Białystok

Niedziela, 24 11 13:37

Ostatnia modyfikacja:niedziela, 24 11 2024

Kuchnia ciągle żywa

1Pełna smaków, aromatów i przede wszystkim natury. Pełna ludzi, których łączy pasja tworzenia zdrowej kuchni w oparciu o świeże i lokalne produkty. Taka, w wielkim skrócie, jest kawiarnia Zachodnia. Przekonałam się o tym w czasie spotkania z jej pracownikami. Ale od początku.
- Swobodna kreacja w kuchni jest jak kolaż, który łączy różne materiały, obrazy, historie, wymiary, postaci, przedmioty - mówi Grażyna Milewska, menadżer Kawiarni&Bistro Zachodnia w Białymstoku - lokalu, który łączy wymienione elementy ze zdrowym jedzeniem oraz najwyższej jakości kawą.
Pomysł na stworzenie lokalu, w którym serwowane będą posiłki tylko i wyłącznie z naturalnych składników i lokalnych produktów tkwił w głowie pani Grażyny od dawna. Jak sama mówi nigdy nie godziła się na byle jakość, jeśli chodzi o jedzenie.
- Mieszkamy w pięknym regionie Polski, otacza nas wieś wraz z całym swoim dobrodziejstwem. Dlaczego mielibyśmy z tego nie korzystać? Mamy wokół siebie tyle fajnych produktów - polskich owoców, warzyw; a na naszych stołach nie wiedzieć czemu rozgościło się śmieciowe, pozbawione jakichkolwiek wartości odżywczych jedzenie. Tworząc kawiarnię Zachodnia postawiliśmy przede wszystkim na nasz region. Współpracujemy z lokalnymi producentami żywności i cały czas odkrywamy nowych oraz wspaniałe, zapomniane smaki. Smaki natury.
- Maksymalnie bez dodatków, maksymalnie naturalnie, maksymalnie prosto od producenta. Taka jest nasza kuchnia - dodaje Paweł Spiżak, kucharz Kawiarni&Bistro Zachodnia. - Nie używamy gotowych produktów czy półproduktów, wszystko od podstaw robimy sami - przyprawy, sosy, marynaty, pasztety. Ostatnio przygotowaliśmy nasz własny ser, według receptury na ser koryciński i podajemy go jako dodatek do sałat. Zapraszamy do nas na śniadania, obiady, lunche. Codziennie mamy do wyboru dwie zupy i dwa drugie dania. Poza tym chcemy poznać naszych klientów i ich gusta - rozmawiamy więc z nimi i prosimy o indywidualne sugestie. Tworzymy żywą kuchnię dostosowaną do pór roku. Teraz serwujemy bardziej sycące i rozgrzewające potrawy, latem natomiast podniebienia gości zachwycą potrawy lżejsze.
Znakiem rozpoznawczym Kawiarni&Bistro Zachodnia jest to, że każdego tygodnia świętują smak wybranego owocu lub warzywa. Był już tydzień z gruszką, porzeczką, pomarańczą, burakiem czy dynią. Wówczas, przez siedem dni, dany produkt królował jako dodatek w wielu potrawach.
W karcie dań Zachodniej nie brakuje też propozycji dla łasuchów. Za przygotowanie słodkości „odpowiadają” dwie przesympatyczne dziewczyny - Wiola i Gosia.
- Podstawą naszych ciast jest mąka Sokołowska pochodząca z małego rodzinnego młyna Braci Górskich. Powstaje wyłącznie z odmian zbóż spożywczych, bez domieszki przemysłowych. Oczywiście ciasta wypiekane są bez proszku do pieczenia oraz sztucznych barwników. Dżemy, konfitury, soki i smoothies także przygotowujemy własnoręcznie. Mamy też ciasta i desery w opcjach wegańskich, wegetariańskich i bezglutenowych - tłumaczą cukierniczki.
Uzupełnieniem tego pysznego menu jest kawa - 100% Arabika Caffee Grange.
- Jako jedna z nielicznych kawiarni w Białymstoku mamy segment kaw specjality. To mięsista, lekko kwasowa kawa o średnim body, przechodząca w bogatą słodycz - tłumaczy Michał, barista Kawiarni&Bistro Zachodnia.
W ofercie kawiarni Zachodnia jest większość podstawowych gatunków kaw. Serwowane jest podwójne espresso, klasyczne latte, flyweight, cortado czy macchiato.
- Warto spróbować naszego klasyka, czyli podwójnego espresso. Proponujemy też swoje autorskie kawy, np. piernikowe latte (z piernikowym syropem własnej produkcji) czy aromatyczną kawę z syropem pomarańczowym, który także robimy sami z pomarańczy. Mamy też espresso tonic, czyli kawowy drink. Można go skosztować tylko u nas - dodaje pan Michał.
- Nasze głowy są ciągle pełne pomysłów. Dopiero się rozkręcamy. Na przykład niedawno uruchomiliśmy aplikację naszej kawiarni, którą można zainstalować na telefonie. Zawiera ona informacje o naszym codziennym menu. Można więc łatwo i szybko złożyć zamówienie z dowozem do domu. Poza tym chcielibyśmy, by ludzie wiedzieli, że stworzyliśmy ten lokal dla nich. Że chcemy by dobrze się u nas czuli, by wpadali do nas bez specjalnego przygotowania, na luzie - nawet w czasie spaceru z psem, na którego zawsze będzie czekać miska z wodą - zaprasza pani Grażyna.
Marzena Bęcłowicz, Fot. Zachodnia Kawiarnia&Bistro

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia Kuchnia ciągle żywa